egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Széles körben elterjedt hiedelem, hogy a mesterségesen bevitt hormonok javíthatják a pajzsmirigy működését. Ez azonban tudományosan nem igazolható, és az alapvető biológiai tényekkel is ellentétes.

 

A hormonális rendszerünkre általában igaz, hogy szervezetünk – negatív visszacsatolás révén – automatikusan csökkenti azon hormonok termelését, melyeket kívülről (pl. gyógyszer formájában) bejuttatunk. Ez a pajzsmirigyhormonok termelésére is igaz szabály. A pajzsmirigyhormon pótlására alapvetően akkor van szükség, ha a pajzsmirigy nem képes kellő mennyiségű hormont termelni (ezt vérvétellel lehet ellenőrizni).

 

A pajzsmirigy élettani szerepe

A pajzsmirigy a gége két oldalán szimmetrikusan elhelyezkedő, kb. 5 cm nagyságú szerv. A pajzsmirigy hormonjai – a trijód-tironin (T3) és tiroxin (T4) – szerepet játszanak a növekedésben, a fejlődésben, a szervezet anyagcseréjének szabályozásában és az agy működésében (ld. még Endokrin mirigyek).

 

A pajzsmirigy felépítésében résztvevő kétféle mirigysejt tiroxint, trijód-tironint (sokkal kisebb mennyiségben), illetve kalcitonint termel:

 

  • a tiroxin és a trijód-tironin jódtartalmú vegyületek, melyek a szervezet csaknem minden sejtjére kifejtik hatásukat: fokozzák az energiatermelést, szabályozzák a testi és szellemi fejlődést, emelik a testhőmérsékletet;
  • a kalcitonin feladata a kalciumszint szabályozása: csökkenti a vérplazma kalcium-koncentrációját és elősegíti a kalciumionok csontokba való beépülését.

 

A tiroxin termelését az agykamra alatt található hipotalamusz és az agyalapi mirigy (hipofízis) szabályozza. E két szerv a pajzsmirigyhormon vérszintjét érzékelve képes a saját hormonjait a szükséges mértékben elválasztani. Ezek közül az agyalapi mirigy által termelt ún. thyreoidea-stimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigyserkentő hormon jut el a véráramon keresztül a célszervhez (a pajzsmirigyhez), hogy szükség szerint megváltoztassa a hormontermelését.

 

A pajzsmirigy egészséges működése bonyolult élettani folyamat eredménye, amelynek során a hipotalamusz, az agyalapi mirigy, a pajzsmirigyhormon-kötő fehérjék összehangolt működésére, valamint a T3 és a T4 hormonok májban és egyéb szövetekben való átalakulására van szükség.

 

Pajzsmirigy-érintettség okozta betegségek és tüneteik

Magas tiroxin-koncentráció esetén csökken az agyalapi mirigy serkentőhormon-termelése, így a pajzsmirigy működése is csökken. A pajzsmirigyhormonok hiányát okozhatja, hogy nem képződik elegendő pajzsmirigyserkentő hormon, vagy ha a táplálék és az ivóvíz kevés jódot tartalmaz. Ha a pajzsmirigy csecsemő- és gyermekkorban nem működik kielégítően, súlyos szellemi károsodással járó, aránytalan törpenövés alakul ki. A tiroxin és a trijód-tironin felnőttkori hiánya esetén az anyagcsere lelassul, csökken az oxigénfogyasztás. Az étvágy is csökken, de a felvett szerves anyagok egy része lebontás helyett raktározódik, ezért megnő a testsúly. Az energiafelszabadító folyamatok lassulása miatt a mozgékonyság, az aktivitás mérséklődik. Az idegrendszer működésének hibái miatt az emlékezés is zavart szenved, a gondolkodás lelassul.

 

A pajzsmirigy alul-, illetve túlműködésének tünetei:

 

 

A pajzsmirigy működése és a táplálkozás

A pajzsmirigy elváltozásának és elégtelen működésének hátterében leggyakrabban jódhiány, illetve autoimmun folyamatok és/vagy nem teljesen ismert vírusos megbetegedések állnak.

 

A pajzsmirigy tápanyagai (mikronutriens) a következők:

 

  • ásványi anyagok (fontossági sorrendben): jód, szelén, magnézium és cink;
  • vitaminok (fontossági sorrendben): tiamin (B1-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és C-vitamin;
  • aminosavak: L-tirozin, mono- és a dijód tirozin, amelyek a pajzsmirigyhormonok ún. prekurzor molekulái (olyan vegyületek, amelyekből biokémiai folyamatok során jelentős szerepű végtermék alakul ki).

 

A fentiek közül a pajzsmirigy számára a jód a legfontosabb, a hormontermelés szempontjából nélkülözhetetlen tápanyag. A pajzsmirigy a jódot összegyűjti és felhasználja a hormon termelése során. A napi jódszükséglet felnőttkorban 150 µg (várandósság és szoptatás esetén 200 µg). A jód természetes forrásai a tengeri halak, valamint a jódozott konyhasó.

 

A jódhiányos táplálkozás következményei

A jódhiányos táplálkozás következtében a pajzsmirigy folyamatosan „erőltetett” üzemmódban működik, ami az alábbi elváltozásokhoz vezethet:

 

  • drasztikusan csökkennek a pajzsmirigy T3 és T4 hormonjai;
  • a T3 és T4 hormonok csökkenése miatt megemelkedik a pajzsmirigyserkentő hormon (TSH) szintje, ami a pajzsmirigyet fokozott hormontermelésre késztetné, a jódhiány azonban ezt megakadályozza;
  • érzékelve a veszélyhelyzetet, a pajzsmirigy megnagyobbodik, és súlyosabb esetben golyva alakul ki.

 

Belső göbök vagy ciszták is kialakulhatnak, amelyek szintén kórosan befolyásolják a hormontermelést, esetleg elfajulást mutathatnak.

 

Mit tehet pajzsmirigye egészségért?

 

Az emberi szervezet működése genetikailag kódolt. Annak érdekében, hogy szervei optimálisan működjenek, nincs más teendője, mint a táplálkozás során bejuttatni a szervezetébe a számukra fontos tápanyagokat. Kerülje a mesterségesen előállított hormonok bevitelét, kivéve, ha a kezelőorvosa elrendelte alkalmazását meglévő betegsége kezelése céljából!

 

A pajzsmirigy legfőbb tápanyaga az elemi jód, amely a pajzsmirigyhormonok szerves részeként részt vesz az anyagcsere szabályozásában, befolyásolja a növekedést, az idegrendszer működését és közvetett módon hat a vérkeringésre is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Táplálkozási Akadémiájának hírlevele felhívja a figyelmet arra, hogy mivel a növényi alapú táplálkozás csekély mennyiségű jódot tartalmaz, a vegán étrendet folytató személyeknél – amennyiben egyáltalán nem, vagy nem rendszeresen fogyasztják a jódozott sót vagy a tengeri zöldségeket – fennállhat a jódhiány kialakulásának veszélye. Nemzetközi ajánlások a fogamzóképes vegán nőknek 150 μg/nap jódkiegészítést javasolnak.

KULCSSZAVAK
hormon  |   pajzsmirigyhormon  |   agyalapi mirigy  |   hipotalamusz  |   tiroxin  |   kalcitonin  |   jód  |   jódhiány  |   jódpótlás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít