egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A heveny torokgyulladás – más néven garatgyulladás (pharyngitis) – a garatnyálkahártya gyulladása, amely leggyakrabban vírusfertőzés, ritkábban baktériumfertőzés hatására alakul ki. A betegség gyakran társul mandulagyulladással (tonsillitis).

 

A torokgyulladás az egyik leggyakoribb betegség, amellyel a betegek orvoshoz fordulnak.

 

Az torokgyulladás főbb tünetei

A betegség kezdetén égő, kaparó érzés jelentkezik a torokban. Krákogás, fokozott köhögési inger, szárazságérzés, valamint fülbe sugárzó nyelési fájdalom, kisgyermekeknél láz is felléphet. A torokgyulladást gyakran kíséri hőemelkedés, láz, általános tünete lehet a fejfájás, a hányinger és a hányás, valamint gyermekkorban a hasi fájdalom.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Gyakran előforduló torokfájdalom, egy hétnél tovább fennálló rekedtség, nyelési nehezítettség esetén mielőbb forduljon háziorvosához, aki szükség esetén fül-orr-gégészeti szakrendelésre irányítja további kivizsgálás céljából. Akkor is keresse fel háziorvosát, ha a tünetek hirtelen vagy jelentős mértékben romlanak, vagy egy hét elteltével nem tapasztal javulást, illetve ha rosszabbodik az általános állapota.

 

Azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt, amennyiben a torokfájás az alábbi tünetekkel együtt jelentkezik:

 

  • magas, sípoló hang légzés közben,
  • mélyült, tompa beszédhang,
  • fulladás, nehézlégzés,
  • egyéb okkal nem magyarázható nyáltúltermelődés (nyáladzás),
  • súlyos nyelési nehézség,
  • ödémás garat,
  • hirtelen fokozódó, erős fájdalom a torokban.

 

A torokgyulladás lehetséges okai

A garatnyálkahártya gyulladása leggyakrabban fertőzés hatására alakul ki. A kórokozó többnyire vírus (adeno-, illetve rhinovírusok), jóval ritkábban baktérium (Streptococcus haemolyticus, Pneumococcus, Haemophilus influenzae, Mycoplasma, Chlamydia, Gram negatív baktériumok). A Streptococcus okozta garatgyulladás leggyakrabban az 5–15 éves korosztályban jelentkezik, hároméves kor alatt gyakorlatilag nem fordul elő.

 

Vírusos kóreredetre utal a köhögés, a rekedtség, a vöröses, gyulladt nyálkahártya, a hólyagos kiütések a nyálkahártyán és a szem kötőhártyagyulladása. Baktérium okozta fertőzésre utal a hirtelen kezdődő láz, a köhögés hiánya, a kifejezett nyelési fájdalom, a hányinger, a fejfájás, a hasi fájdalom és a gyulladt, duzzadt mandulák, melyeken általában fehéres felrakódások látszódnak.

 

A torokgyulladás egyéb fertőző betegségek részjelenségeként is megnyilvánulhat. Ezek közé tartozik a kanyaró, a rubeola, a vörheny (skarlát) és a mumpsz. Ritkábban kialakulhat munkahelyi, illetve környezeti ártalom (forró levegő, gőzök, gázok, maró vegyi anyagok belélegzése vagy lenyelése), a garat leforrázása, huzatos vagy rosszul klimatizált helyiségben való tartózkodás hatására. Mandulaműtét (tonsillectomia) után előfordulhat a garat oldalfalának megbetegedése.

 

A torokgyulladás szövődményei

A torokgyulladás szövődményeként középfülgyulladás (otitis media serosa/purulenta), arcüreggyulladás (sinusitis maxillaris), ritkán gennyes agyhártyagyulladás (meningitis purulenta) alakulhat ki. A Streptococcus nevű baktérium okozta torokgyulladás következményeként reumás láz (polyarthritis rheumatica acuta) és heveny vesegyulladás (akut glomerulonephritis, nephritis) léphet fel kezelés nélkül.

 

A torokgyulladás diagnosztizálása

A torokgyulladás kórismézésének első lépése a kórelőzmény felvétele. Ezt követi a fizikális vizsgálat, amely a torok és bőr megtekintéséből, lázmérésből, a nyirokcsomók, valamint a has (máj és lép) áttapintásából áll. Laboratóriumi vizsgálatok elvégzése nem kötelező, azonban visszatérő fertőzés esetén ellenőrizendő a fehérvérsejtek száma. Bakteriológiai mintavétel (torokváladék tenyésztése) elvégzése kötelező bizonyos esetekben, például ha a beteg nem reagál az első vonalbeli kezelésre és fertőzéses kóreredet gyanúja áll fenn, illetve reumás lázon átesett, vagy az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszerrel (ld. még immunszuppresszánsok) kezelt betegek esetében.

 

A torokgyulladás kezelése

A torokgyulladás kezelése tüneti terápiával – fájdalom- és lázcsillapítás – történik. Antibiotikumok adására csak meghatározott esetekben, bakteriális fertőzés kezelésekor van szükség.

 

Mit tehet a torokgyulladás esetén?

A heveny torokgyulladás körülbelül egy hétig tart, a tünetek várhatóan 3-4 napon belül javulnak. Ügyeljen a bőséges folyadékfogyasztásra a kiszáradás megelőzése érdekében. Enyhítheti a panaszokat a nyálkahártya kímélése, az inhalálás és a nyakra helyezett vizes borogatás. Kerülje a dohányzást, és ne gyújtson rá torokgyulladásban szenvedő beteg környezetében sem (ld. még Dohányzás mellőzése).

 

A torokgyulladás megelőzése

A garat betegségeinek – így a torokgyulladás – megelőzése a hirtelen hőmérsékletváltozás kerülésével, megfelelő szájhigiénével, egészséges táplálkozással, bőséges folyadékfogyasztással és a hangszálak kímélésével lehetséges.

 

A dohányzás fokozottan növeli a garatbetegségek kialakulásának kockázatát, ezért amennyiben dohányzik, fontos leszoknia róla (ld. még Káros szenvedélyek elhagyása). Ha abba szeretné hagyni a dohányzást, akkor az alábbi honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről:

www.leszokastamogatas.hu

ZÖLD SZÁM: 06-80-44-20-44

 

Torokgyulladás gyermekkorban

A betegség előfordulása leggyakoribb az iskoláskorú gyermekeknél a téli, kora tavaszi időszakban.

 

KULCSSZAVAK
pharyngitis  |   garatgyulladás  |   tonsillitis  |   mandulagyulladás  |   torokfájás  |   torokfájdalom  |   garatnyálkahártya  |   nyelési fájdalom  |   dohányzás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít