egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A takonykór (melioidosis) a Burkholderia mallei baktérium által okozott fertőző megbetegedés, melyet ugyan az ember is elkaphat, de elsősorban a patás állatok (főként lovak) megbetegedését okozza. A lovak mellett a szamarak, öszvérek is elkaphatják, és egyéb emlősök – például kecskék, kutyák és macskák – is érintettek lehetnek.

 

Emberi megbetegedés gyakrabban jelentkezik azok körében, akik fertőzött állatokkal vagy fertőzött állatok szöveteivel kerülnek kapcsolatba a munkájuk során (pl. állatorvosok, lótenyésztéssel és -tartással foglalkozók, laboratóriumi dolgozók, vágóhídi dolgozók).

 

A takonykór főbb tünetei

A tünetek a fertőzés típusától függően különbözőek lehetnek, ennek megfelelően a takonykór négy fajtáját különítik el.

 

A takonykór leggyakoribb tünetei az alábbiak:

 

  • láz, hidegrázás, izzadás,
  • izomfájdalom,
  • mellkasi fájdalom,
  • izommerevség,
  • fejfájás,
  • orrfolyás,
  • fényérzékenység (gyakran erős könnyezéssel kísérve).

 

Lokalizált forma: ha valamilyen vágás vagy sérülés található a bőrön, akkor lokalizált (helyi) megjelenésű fertőzés alakulhat ki, mely az adott területen a bőr kifekélyesedésével jár. A tünetek a fertőzést követően 1-5 nappal jelennek meg (a baktérium szervezetbe jutásának megfelelő helyen), és a fertőzés a nyirokcsomók megnagyobbodásával is járhat. A nyálkahártyák (szem, orr, légúti nyálkahártya) fertőződése fokozott nyák- és váladékképződést okozhat (orrfolyás, fokozott könnyelválasztás és légúti váladékképződés). A fertőzést követően 1-4 héttel a lokalizált fertőzés szétterjedhet a szervezetben.

 

Tüdőérintettséggel járó forma: a takonykór gyakran tüdőérintettség formájában jelentkezik. A betegség ezen formájában tüdőgyulladás, tüdőtályog, mellkasi folyadékgyülem jelentkezhet. A mellkasröntgen-vizsgálat a tüdőlebenyek gyulladását mutatja.

 

Véráramfertőzés: kezelés nélkül a takonykór okozta véráramfertőzések 7-10 nap alatt halálhoz vezethetnek.

 

Krónikus gyulladás: a takonykór krónikus formájában a szervezetben számos helyen – izmok, bőr, karok, lábak, tüdő, lép és máj – tályogok jelenhetnek meg.

 

A takonykór terjedése

A fertőzés emberre a fertőzött állat szöveteivel vagy testváladékával történő kontaktus útján terjed. A baktérium a bőrön található vágásokon, horzsolásokon keresztül, illetve a nyálkahártyákon át (szemek, orrnyálkahártya) kerülhet a szervezetbe, valamint fertőzött aeroszol vagy fertőzött állat által kontaminált por belégzésével. Az emberről emberre való terjedés nem jellemző.

 

Afrikában, Ázsiában, Közel-Keleten, Közép- és Dél-Amerikában gyakoribb a takonykór előfordulása, mint Európában, Ausztráliában vagy Észak-Amerikában.

 

A takonykór diagnózisa és kezelése

A diagnózis a klinikai tünetek és laboratóriumi vizsgálatok alapján történik.

 

Mivel az emberek körében ritka megbetegedésről van szó, az antibiotikum-kezeléssel kapcsolatos tapasztalatok korlátozottak. Ugyanakkor rendelkezésre áll számos antibiotikus hatóanyag, amelyre a kórokozó érzékeny.

 

A takonykór megelőzése

A Burkholderia mallei baktérium ellen jelenleg nincs védőoltás. A fertőzés szempontjából érintett (endémiás) területeken a megelőzés kulcsa a fertőzött állatok azonosítása és elkülönítése, eltávolítása az állatpopulációból.

 

Az egészségügyben dolgozók körében az általános higiéniás és a cseppfertőzéssel terjedő kórokozókkal szembeni higiéniás rendszabályokkal csökkenthető a megbetegedés kockázata.

 

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   zoonosis  |   állatról emberre  |   láz  |   állatorvosok  |   baktérium  |   lovak
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít