egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A talaromycosis a Talaromyces marneffei nevű gomba által okozott fertőző betegség. A kórokozót korábban Penicillium marneffei-nek nevezték, ezért a betegség régi elnevezése penicillosis volt.  

 

A fertőzés a T. marneffei gombák környezetből való belélegzésével alakulhat ki, azonban a pontos forrása ismeretlen. Thaiföldön az esős évszakokban fordul elő leggyakrabban, mely azzal állhat összefüggésben, hogy az esős idő kedvező a gomba növekedése szempontjából. A gombát a bambuszpatkányokban és fészkeikben is kimutatták; a fertőzés a fertőzött bambuszpatkány érintését vagy fogyasztását követően alakulhat ki az emberekben. A betegség emberről emberre nem terjed.

 

A fertőzés a Délkelet-Ázsiában, Kínában, Kelet-Indiában élő vagy odalátogató embereket érintheti. Egészséges emberek ritkán kapják el, jellemzően a gyengült immunrendszerű betegek fertőződnek meg, pl. a HIV-fertőzöttek, az AIDS-es betegek vagy egyéb okból immunkárosultak (szervtranszplantáltak, daganatos- vagy autoimmun-betegek). A fenti régiókban élő mezőgazdászok körében is gyakrabban fordul elő a betegség.

 

A talaromycosis főbb tünetei

A fertőzés a gombával való találkozást követően hetekkel, de akár évekkel később is kialakulhat. Gyakori tünet az apró, fájdalmatlan csomók megjelenése a bőrön, melyek általában az arcon és a nyakon jelentkeznek, de a test egyéb területein is előfordulhatnak.

 

További tünetek lehetnek:

 

 

A talaromycosis súlyosabb formát ölthet a HIV-fertőzött betegekben, akiknél a véráram útján az egész szervezetet érintő, úgynevezett szisztémás (generalizált) fertőzést alakíthat ki. A nem-HIV-fertőzött egyénekben a tüdőt, a májat, a szájat érinti a fertőzés, de ritka esetben náluk is kialakulhat a generalizált forma.

 

Néhány HIV-es beteg talaromycosis fertőzésekor a bőrön kialakult csomók közepén bemélyedés alakul ki, míg a nem HIV-fertőzötteknél a csomók felszíne sima. Láz és lépmegnagyobbodás is gyakrabban alakul ki a HIV-fertőzöttek megbetegedésekor.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben nem múló bőrelváltozást észlel a testén, melynek kiváltó oka ismeretlen vagy kétséges, keresse fel a területileg illetékes bőrgyógyászati rendelőt.

 

Ha a fent leírt bőrcsomók megjelenését és a fentebb részletezett tüneteket észleli magán, azonnal forduljon háziorvosához vagy kezelőorvosához. Különösen fontos ez a HIV-fertőzött betegek esetében!

 

A talaromycosis diagnózisa

A pontos diagnózis felállításához a fertőzött testrészről származó minta vétele szükséges (pl. csontvelő-, bőr-, vér-, tüdő-, nyirokcsomó-minta). A mintát ezt követően laboratóriumi körülmények között tenyésztik és mikroszkópos vizsgálatnak vetik alá.

 

A talaromycosis kezelése

A talaromycosis gombaellenes szerekkel gyógyítható. A leggyakoribb erre alkalmazott gyógyszer a több héten keresztül, intravénás formában alkalmazott amfotericin B, melyet a szájon át szedett itraconazol követ 10 hétig. Az intraconazol önmagában is alkalmazható terápia gyanánt, valamint a voriconazol is hatásos kezelés lehet.

 

Az endémiás régióban (ahol a fertőzés előfordulása gyakori) élő, legyengült immunrendszerű betegek fertőzésének megelőzésére az itraconazol a leggyakrabban alkalmazott gyógyszer, de egyéb gombaellenes szerek is alkalmazhatók.

 

A talaromycosis megelőzése

Az általános óvintézkedések (pl. védőruházat, maszk viselése) mellett kerülendő a patkányokkal és azok élőhelyével való érintkezés, különösen akkor, ha érintett területen jár.

 

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít