egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A bőr mélyebb szöveteiben, illetve egyéb szövetekben keletkező genny felgyülemlését különféle fertőzések okozhatják. A szervezet a folyamat során megpróbálja a fertőzés gócát körbezárni azáltal, hogy körülötte amolyan „szövetfalat” épít. Az így kialakuló csomó, a tályog – ha a fertőzést kiváltó ok továbbra is fennáll – egyre növekszik, ezzel együtt egyre fájdalmasabbá válik. Tályog a test bármely részén kialakulhat.

 

Így tályog alakulhat ki többek között:

  • bőrben,
  • foggyökereknél,
  • hasban,
  • agyban,
  • tüdőben,
  • vesében.

 

A tályog tünetei

A tályog tüneteit egyrészt a tályogot kialakító fertőzés, másrészt a tályog elhelyezkedéséből adódó funkciókárosodás okozza. A fertőzéses, gyulladásos tünetek lehetnek: helyi fájdalom, duzzanat, melegség, bőrpír, hőemelkedés, láz és hidegrázás. A tályog okozhat nyirokcsomó-megnagyobbodást is. A tályog azonban sokszor tünetmentes is lehet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Tályog gyanúja esetén mindig forduljon orvoshoz.

 

A tályog okai

Bármilyen, a szabad levegőtől elzárt gyulladásos folyamat a bőrfelszín alatt, illetve a testen belül tályogot, gennyesedést okozhat, legyen az egy fog gyulladt gyökere, vagy valamilyen szennyeződés elzáródása a bőr mélyebb rétegeiben.

 

A tályog lehetséges szövődményei

Az elhanyagolt, gyulladásos folyamataiban „elszabadult” tályog nagyon súlyos, szélsőséges esetekben végzetes következményekkel is járhat. A tályogból a testbe áramló baktériumok kezdetben lázat, levertséget, később pedig a vérkeringésbe került kórokozók nagy mennyisége már szepszisre utaló tüneteket idézhet elő. A gyulladásos folyamat kezdetben a tályog környezetében, majd egyre nagyobb és mélyebb területen mutatkozik meg, és súlyossága is ennek megfelelően fokozódik.

 

A tályog kezelése

Makacs vagy nagyobb, fájdalmas csomóval járó esetekben legtöbbször csak a tályog műtéti feltárása, a genny lecsapolása, a seb megtisztítása, illetve a gyulladást okozó góc eltávolítása vezet eredményre. A tályog felvágását és a gyulladásos góc megszüntetését követően a sebnek belülről kifelé szükséges gyógyulnia, ezért a seb felszíne a beavatkozást követően is nyitva marad.

 

A megfelelő gyógyulás és a gyulladásos folyamat felszámolása érdekében a sebbe helyezett gyógyszeres tamponálás akadályozza meg a felszín „összegyógyulását”. Nagyobb tályogok esetében mindez kiegészül a genny, illetve a szövetnedvek elfolyását biztosító, néhány milliméter átmérőjű műanyag cső sebbe való helyezésével is. Előfordul, hogy a tályog kezeléséhez antibiotikum is szükséges.

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   genny  |   baktérium  |   bőr  |   fog  |   testüreg  |   agy
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít