egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A BMI, azaz a Body Mass Index (magyarul: testtömegindex) meghatározásával hozzávetőlegesen megállapítható, hogy az aktuális tápláltsági szint az egészséges tartományba esik-e, esetleg alultápláltság, illetve túlsúly vagy elhízás áll fenn.

 

A módszer Adolphe Quetelet belga matematikus és polihisztor nevéhez fűződik, aki 1830 körül kezdett bele a számítás kidolgozásába, amelyet 1850-re tekintett véglegesnek. Hátrányaira, pontatlanságára már idejekorán felhívta a figyelmet: önmagában a kapott szám nem árulja el, hogy a test súlyából mennyi az izomzat, a csontok és a zsír részesedése.

 

Miért hasznos a BMI érték meghatározása?

A BMI kiszámítása egyszerű matematikai képlettel történik: a testsúly osztva a magasság méterben meghatározott négyzetével (kg/m2). Ezt a módszert leggyakrabban a mára népegészségügyi problémát jelentő elhízás vonatkozásában használjuk. A BMI érték időről időre történő meghatározása azonban nem csak túlsúly esetén lehet hasznos, hanem általánosságban is használható arra, hogy visszakelzést adjon a táplálsági állapotról és az esetleges állapotváltozásról.

 

Fontos! Az ideális BMI érték önmagában nem jelenti, hogy valaki egészséges életmódot folytat. A mozgásszegény életmód például túlsúly felhalmozódása nélkül is káros az egészségre. 

 

Tovább árnyalja a képet az életkor, a földrajzi helyzetből fakadó, az európai emberétől eltérő testalkat is. A számított BMI-érték jelezhet ideális, sovány vagy különböző mértékben elhízott alkatot.

 

 Az életkor alapján az alábbiak szerint kategorizálhatjuk a BMI-értéket:

 

  Életkor  

  Sovány  

  Ideális  

  Túlsúly  

  Elhízás  

  Súlyos elhízás  

18–24

< 19

19–24

24–29

29–39

> 39

25–34

< 20

20–25

25–30

30–40

> 40

35–44

< 21

21–26

26–31

31–41

> 41

45–54

< 22

22–27

27–32

32–42

> 42

55–64

< 23

23–28

28–33

33–43

> 43

65+

< 24

24–29

29–34

34–44

> 44

 

Figyelem! A nagy izomtömeggel rendelkező sportolók (súlyemelők, testépítők, birkózók stb.) testtömegindexe az egészségtelen tartományba esően magas lehet, ám pusztán a szám itt megtévesztő, hiszen testzsírjuk mennyisége csekély. Rájuk nézve tehát a magas BMI elhízással kapcsolatos egészségügyi kockázatot nem jelez. 

 

Az egészségi állapotról és tápláltsági szintről a testzsírszázalék kiszámítása pontosabb képet ad, az otthoni módszerek viszont még viszonylag pontatlanok. A testzsírszázalék meghatározásához ezért kérje egészségügyi szakember segítségét! 

 

Haskörfogat

A testtömegindexet nemcsak az életkorral, hanem a has centiméterben megadott körfogatával is egybevete már jóval pontosabb eredmény adható meg a tápláltsági állapotot illetően. Mivel a deréktájon felhalmozódó zsírszövet vastagsága jelzi a zsír és az izomszövet arányát, azaz segít pontosítani az elhízottság vagy soványság mértékét.

 

Nők esetében a 80 cm-es haskörfogat már elhízottságra utaló jel. Ha a haskörfogat eléri, illetve meghaladja a 88 centimétert, akkor a túlsúly okozta egészségügyi szövődmények kockázata megnő. Férfiak esetében a két határérték: 94 cm, illetve 102 cm.

 

Haskörfogat helyes mérése

A mérőszalagot a csupasz bőrfelületre kell helyezni, a derék magasságában vízszintesesen, félúton a legalsó borda alsó széle és a csípőcsont teteje közé. Az eszköz ne legyen meghúzva, de ne is lötyögjön a testfelületen. Kilégzést követően a haskörfogat leolvasható.

 

A has körfogatának lemérése sem gyermekek, sem terhes nők, sem pedig az európai embertípustól természetes módon eltérő testfelépítésű embereknél nem alkalmas az elhízottság mértékének megállapítására.

 

A haskörfogat sem árul el mindent

Túlsúlyos embereknél a zsírszövet felhalmozódása nem korlátozódik kizárólag a test szemmel látható területeire – a zsigerek, belső szervek között szintén jelentős mennyiségű zsírszövet halmozódhat fel (zsigeri elhízás). Ez a „láthatatlan” zsírmennyiség szintén jelentős egészségügyi kockázatot jelent.

 

 

Kapcsolódó tartalmak: 

 

Testkép és Testképzavar

Táplálkozási zavarok

Gyermekkori elhízás

Terhességi túlsúly

KULCSSZAVAK
testtömeg  |   testsúly  |   testtömegindex  |   BMI  |   Body Mass Index  |   haskörfogat  |   elhízás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít