egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Egy átlagos terhesség 40 hétig tart, melyet három részre (trimeszterekre) osztunk. A terhesség kezdetét az utolsó menstruáció első napjától számoljuk.

 • Első trimeszter: 1-12. hét
 • Második trimeszter 13-24. hét.
 • Harmadik trimeszter: 25-40. hét.

 

A harmadik trimeszter a terhesség 25. hetétől a szülésig tart. Ez az időszak leginkább a szülésre való felkészülésről szól. Ilyenkor a méh és a benne fejlődő magzat növekszik.

 

A magzat fejlődése a harmadik trimeszterben

Ebben az időszakban a szervek már kifejlődtek, növekedésük azonban még zajlik, a magzat csontjai és végtagjai szintén egyre erőteljesebben növekednek. Ekkorra az esetleges genetikai eltéréseket már felfedezték vagy kizárták, így a szülésre és a kinti életre való felkészülésen van a hangsúly, illetve a korábbi vizsgálatok során azonosított veleszületett fejlődési rendellenességek utánkövetésére is ebben  az időszakban kerül sor.

 

Bizonyos részletek vizsgálata információt nyújt a magzat megfelelő fejlődéséről; mint például a magzatvíz mennyiségének ellenőrzése, a méhlepény vizsgálata, a különböző magzati szervek érésének ellenőrzése vagy a magzat és az anya közötti véráramlás vizsgálata. Ez utóbbi különösen az anyai magasvérnyomásos kórkép esetén fontos.

 

Ahogy növekszik a magzat, egyre kevesebb helye van a mozgásra. Szintén a harmadik trimeszterre tehető az az időszak, amikor a magzat megfordul, és fejjel lefelé helyezkedve, a medenceüregben várja a születés pillanatát. Olykor a szülőcsatorna felé történő fordulás csak a születést közvetlenül megelőző időszakban történik meg, de ahogy közeledünk a szüléshez, ennek egyre kisebb az esélye. A szülés előtti hetekben végzett vizsgálatokkal megállapítható, hogy a magzat mely része fekszik a szülőcsatorna felé, így a szülésre ez alapján lehet felkészülni.

 

Vizsgálatok a harmadik trimeszterben

A harmadik trimeszterben a terhesgondozási vizsgálatokra 4-6 hetente kerül sor. A vérnyomás-, pulzus- és testsúlymérés, vizeletellenőrzés, a méhszáj állapotának vizsgálata, valamint a terhesség fejlődésének ellenőrzése minden alkalommal megtörténik.

 

Elvégzendő vizsgálatok a harmadik trimeszterben:

 • Laborvizsgálat: vérkép, hemoglobin- és hematokritszint, ellenanyagszűrés, vizeletvizsgálat.
 • Terheléses vércukorvizsgálat a 24-28. terhességi hét között, a terhességi cukorbetegség kizárása érdekében, amely a terhességben előforduló második leggyakoribb kórkép. Hüvelyváladék-tenyésztés (egyes Streptococcus baktériumok szűrése).
 • Ultrahangvizsgálat a 30-32. és a 36-38. héten
 • NST-vizsgálat (non-stressz teszt), amely a magzati szívműködést, illetve a méhizomzat aktivitását rögzíti. Alacsony rizikójú terhesség esetén a 38. héttől hetente egyszer, 40. héttől minden második nap szükséges elvégezni.

 

Élettani változások és lehetséges tünetek a harmadik trimeszterben

A legtöbb tünetet ebben az időszakban a megnövekedett méh (és a benne fejlődő magzat) okozza. Általánosságban elmondható, hogy a második trimeszternél leírt tünetek többsége intenzívebbé válhat vagy új tünetként megjelenhet.

 

Emelkedhet a vérnyomás és a pulzus. A terhességi magas vérnyomás az egyik leggyakrabban előforduló kórkép, ezért a gyakori ellenőrzés rendkívül fontos. A gyakori 140/90 Hgmm fölötti érték kórosnak számít.

 

Magasabb vérnyomásértékek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, amennyiben azzal együtt az alábbi tünetek valamelyike jelentkezik:

 

 • fejfájás,
 • szikralátás,
 • jobb bordaív alatti fájdalom,
 • hányinger, hányás.

 

A harmadik trimeszterben a légzés nehezebbé válhat, olykor légszomj is kialakulhat. Megjelenik a főként bordaközi izmokkal való légzés, ami a terhesség előtt jórészt a rekeszizommal történt. Ennek oka, hogy az anyaméhben növekvő magzat feljebb tolja a rekeszt, ezzel mérsékelten nyomva a tüdők alsó részét is.

 

A gyomor- és bélrendszeri problémák felerősödhetnek vagy új tünetként jelenhetnek meg. Ebben az időszakban a reflux, a gyomorégés és a székrekedés is gyakori, ezért a megfelelő folyadék- és rostbevitelre ügyelni kell. Szintén erre az időszakra jellemző a vizelési inger gyakoribbá válása – ahogy nő a magzat, egyre nagyobb nyomás nehezedik a húgyhólyagra. Ezen kívül előfordul, hogy a vizelet nem ürül ki teljes mértékben a hólyagból, a pangó vizeletben pedig könnyebben elszaporodnak a baktériumok. Emiatt is fontos a kellő mennyiségű folyadékbevitel, illetve a higiénés szabályok betartása.

 

A bőrön legtöbbször a harmadik trimeszterben jelennek meg a terhességi csíkok. A megjelenés mértéke, jellege az egyén testi adottságainak függvénye.

 

A harmadik trimeszterben a magzatmozgás figyelése rendkívül fontos, ugyanis ez az egyetlen fizikai visszajelzés a magzat jólléte felől. A 30. terhességi héttől a magzatmozgás számolását is kérheti a gondozó szülészorvos. Minden nap ugyanabban az időpontban (ajánlatos étkezés után) fél-egy órán keresztül szükséges figyelni a magzat mozgását. A gyengülő, szokatlan vagy elmaradó magzatmozgások észlelése esetén javasolt az ultrahang- vagy CTG-vizsgálat, a magzat méhen belüli állapotának ellenőrzésére.

KULCSSZAVAK
harmadik trimeszter  |   magzati fejlődés  |   terhesség  |   várandósság
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít