egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A tejben található tejcukor, más néven laktóz emésztésének zavara a laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység). A betegségben szenvedőknél a laktóztartalmú élelmiszerek fogyasztása enyhébb vagy súlyosabb emésztési és egyéb panaszokat okoz.

 

A laktóz a legtöbb tejtermékben megtalálható, de a feldolgozott élelmiszerek egy része is tartalmazza. Ezt a cukrot az emésztés során a vékonybélben termelődő laktáz enzim bontja le. Mivel a laktózérzékenyek szervezete nem termel elegendő laktázt, a végtermékek nem tudnak felszívódni a vékonybélben, így a vastagbél baktériumflórája bontja le a laktózt, ami zsírsavak és gáz képződéséhez vezet.

 

A laktózintolerancia nem allergia, mivel a tünetek hátterében nem az immunrendszer túlérzékenységi reakciója áll.

 

A laktózérzékenység jól diagnosztizálható, és a tünetek kialakulása elkerülhető a laktóz fogyasztásának kerülésével. A tejtermékek diagnózis nélküli elhagyása nem javasolt, mivel számos értékes tápanyag vihető be általuk.

 

A laktózintolerancia főbb tünetei

A betegség tüneteinek súlyossága attól függ, mennyi laktózt tud az adott ember szervezete feldolgozni, vagyis hogy rendelkezik-e még valamennyi bontóenzimmel vagy nem. Éppen ezért van, aki számára a laktóztartalmú ételek teljes elhagyása ajánlott az erős tünetek miatt, míg mások csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után tapasztalnak tüneteket.

 

Jellemző tünetek:

 

 

A tünetek általában a laktóztartalmú táplálék fogyasztása után 30-120 perccel jelentkeznek.

 

A laktózintolerancia és a tejfehérje-allergia közti különbségek

Sokan nincsenek tisztában a tejfehérje-allergia és a tejcukorra való érzékenység közti különbséggel, pedig a két betegség nagyon is különbözik egymástól.

 

A tejfehérje-allergia az immunrendszer túlzott, téves reakciója a tejben található fehérjékre. A laktózintolerancia viszont egy emésztési zavar, amelynek hátterében az áll, hogy a vékonybélben nem termelődik elég laktáz enzim, ami a tejben lévő cukrot, a laktózt bontja le.

 

A két betegség tünetei nagyrészt szintén különböznek. A laktózintolerancia emésztőszervi tünetekkel jár, amelyek nagyon kellemetlenek lehetnek, de alapvetően nem veszélyesek. A tejfehérje-allergia is kiválthat emésztőszervi tüneteket, de kiütéseket, bőr- és légúti tüneteket is okozhat. Ezek közül a legsúlyosabb, az anafilaxia, ami az életet is veszélyezteti.

 

Laktózintolerancia esetén a tejtermékek fogyasztása nem tilos, de azok laktózmentes változatát kell választani. Tejfehérje-érzékenység esetén semmilyen tejtermék nem fogyasztható!

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha tejtermékek fogyasztása után emésztést érintő panaszai vannak, keresse fel háziorvosát, és kérje a laktózintolerancia irányába történő kivizsgálás megszervezését.

 

Mivel a laktózintoleranciát is jellemző tüneteket többféle betegség és állapot is okozhatja, diagnózis nélkül ne hagyja el végleg a tejtermékek fogyasztását, mert a bennük lévő értékes tápanyagokra szervezetének szüksége van!

 

Lásd még: fehérjék és szénhidrátok

 

A laktózintolerancia kiváltó okai

A laktózérzékenység oka az, hogy a vékonybélben nem termelődik elegendő laktáz enzim. Ez az enzim elengedhetetlen a laktóz lebontásához, a folyamat ideális esetben a vékonybélben zajlik. Az enzim által lebomlott laktóz végtermékei a vékonybélben fel tudnak szívódni. Megfelelő mennyiségű laktáz híján viszont a vastagbél baktériumflórája bontja le a laktózt, ami puffadást okozó gázképződéssel és egyéb emésztési panaszokkal jár.

 

A laktáztermelés alacsony szintjének többféle oka lehet.

 

Elsődleges laktózintolerancia

A legtöbb ember szervezetében születéstől fogva termelődik laktáz enzim, amely szükséges az anyatej megfelelő emésztéséhez is. Ahogy másféle táplálékok is az étrendbe kerülnek, a laktáztermelés csökken, de a megmaradó mennyiség gyakran elég ahhoz, hogy egy normál felnőtt étrenddel a szervezetbe kerülő laktózmennyiséget lebontsa. Az elsődleges laktózintolerancia azoknál fordul elő, akiknél ez a megmaradó mennyiség túl kevés.

 

A jelenségnek genetikai hátterét is azonosították, az ázsiai, afrikai, dél-amerikai, dél-európai és őshonos ausztrál embereknél sokkal gyakoribb a laktózintolerancia, mint például az észak-európaiaknál. Magyarországon a közép-európai genetikai állomány alapján 30%-osra tehető laktózintolerancia gyakorisága, de csak nagyjából minden tizedik embernél okoz a csökkent laktázmennyiség tüneteket.

 

Másodlagos laktózintolerancia

A laktáz termelődését egyes betegségek is befolyásolhatják. A Crohn-betegség, colitis ulcerosa, a lisztérzékenység (cöliákia), a vékonybelek sérülése (pl. műtét, trauma, kemoterápia vagy sugárkezelés miatt), illetve a gyomor- és bélfertőzések hatására is csökkenhet a laktáz enzim mennyisége. Az esetek egy részében ez azonban csak átmeneti állapot, amely javulásával újra lehet tejterméket fogyasztani.

 

Veleszületett laktózintolerancia

Ritkább esetben a laktózintolerancia veleszületett tulajdonság is lehet. Ilyenkor az érintett gyermek mindkét szülőtől örökli a laktózintoleranciára hajlamosító géneket. Veleszületett formában a szervezet már újszülött korban sem tudja a tejet megfelelően lebontani (ez azért jelent gondot, mert az anyatej is tartalmaz laktózt). Szintén ritkább esetekben a koraszülöttség egyik szövődménye is lehet a túl alacsony laktázszint.

 

A laktózintolerancia szövődményei

Ha érzékeny a tejcukorra és tejterméket fogyaszt, kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. Ezek azonban hosszú távon nem károsítják a szervezetet, a laktózintoleranciának nincs ismert szövődménye.

 

A tej és tejtermékek értékes tápanyagok a bennük lévő fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, és azok jó hatásfokú felszívódása miatt. A laktózintolerancia szövődménye éppen ezek hiánya lehet, ha valaki teljesen kiiktatja az étrendjéből a tejféléket, és nem fordít fokozott figyelmet a tápanyagok más forrásból történő bevitelére (lásd még: Étrend-kiegészítők). Ennek hiányában kóros fogyás, alultápláltság, csontritkulás alakulhat ki.

 

A laktózintolerancia diagnosztizálása

A laktózintolerancia jól diagnosztizálható. Orvosa első körben arra kérheti, hogy egy-két hétre iktassa ki étrendjéből a laktóztartalmú élelmiszereket, és figyelje meg, javulnak-e tünetei.

 

A diagnózis megerősítésére kétféle teszt is rendelkezésre áll, melyet jellemzően gasztroenterológián végeznek el. A teljesen fájdalommentes hidrogén kilégzési teszt a leggyakoribb eszköz, ez a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát vizsgálja, ami annak függvénye, hogy a normálflóra baktériumok bontják-e a laktózt. A laktóztolerancia teszt pedig magas laktóz tartalmú oldat elfogyasztása utáni vérvétellel és vérvizsgálattal jár.

 

A laktózintolerancia kezelése

A laktózintolerancia kezelése több dologtól is függ. Ha a laktózintolerancia másodlagos, vagyis valamilyen más probléma okozza, annak kezelése magát a tejcukorra való érzékenységet is megszüntetheti.

 

Ha a laktózintolerancia nem másodlagos, akkor a laktóz kerülése vagy a laktáz enzim pótlása lehet a megoldás. A két módszer egymást nem zárja ki.

 

A laktáz enzim pótlására cseppek és rágótabletták is rendelkezésre állnak, ezeket nem állandóan kell szedni, csak laktóz fogyasztása esetén, azt megelőzően. Ezek az étrendkiegészítők általában vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban.

 

A laktóz mennyiségének csökkentésére választhat laktózmentes tejtermékeket, amelyekben előre lebontott állapotban van jelen a laktóz, vagy fogyaszthat növényi tejből készült „tejtermékeket” is, melyeket általában ásványi anyagokkal, vitaminokkal is dúsítanak.

 

Mit tehet laktózintolerancia esetén?

Ha igazoltan érzékeny a tejcukorra, tapasztalja ki, szervezete milyen mennyiségben képes tolerálni a laktózt. Egyszerre kisebb mennyiségeket fogyasztva sokaknak nem kell a tejtermékekről teljesen lemondaniuk.

 

Válasszon laktózmentes termékeket! Magyarországon laktózmentes jelölést az az élelmiszer kaphat, amiben legfeljebb 10mg/100g vagy 100 ml mennyiségű laktóz található.

 

A tejtermékek nem egyforma mennyiségű laktózt tartalmaznak. A legtöbb laktóz a tejben van, a túróban, joghurtban, tejfölben kevesebb. A kefírben még kisebb a laktóz mennyisége. A friss sajtok (krémsajtok, gomolya stb.) minimális mennyiséget tartalmaznak, míg az érett sajtok (ementáli, trappista stb.) az érlelési folyamatnak köszönhetően lényegében laktózmentesek.

 

Figyeljen rá, hogy a juh- és a kecsketej is tartalmaz laktózt!

 

Mindig olvassa el az élelmiszerek, gyógyszerek, étrend-kiegészítők feliratait, mivel ezek közül sok tartalmazhat segédanyagként laktózt!

 

Figyeljen a tejben található tápanyagok bevitelének fenntartására, főként a kalcium mennyiségére!

 

A laktóz visszavezetését az étrendbe mindig fokozatosan, kisebb mennyiségekkel kezdje!

 

Adókedvezmény laktózintolerancia esetén

Az orvosi igazolással igazoltan tejcukorérzékenyek úgynevezett személyi kedvezményt igényelhetnek, amely az összevont adóalap terhére érvényesíthető adóalap-kedvezmény.

 

A kedvezmény mértéke a jogosultság hónapjaiban a minimálbér egyharmadának felel meg (száz forintra kerekítve).

 

KULCSSZAVAK
laktóz  |   tej  |   laktáz  |   cukor  |   emésztés  |   érzékenység  |   emésztési zavarok  |   lactose intolerancia  |   puffadás  |   tejcukor
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít