egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A sarokcsontot a lábujjakkal összekötő vastag, erős talpikötőszövet-szalag gyulladása általában sarokfájdalommal együtt vagy azt megelőzően fordul elő.

 

Az ín–csonthártya találkozásánál gyulladás alakul ki, és ha a gyulladás hosszú ideig fennáll, csontkinövés keletkezik. A sarki csontkinövés, sarkantyúképződés a lakosság kb. 10 százalékát érinti.

 

A talpibőnye-gyulladás lehetséges tünetei

Tünete a járáskor a talp sarokhoz közeli részének – esetenként éles, égő jellegű – fájdalma. Főként ülésből, fekvésből felkelve és leginkább az első lépések során érezhető. Ha a gyulladás súlyosabb, akkor akár a sarok megduzzadása is bekövetkezhet. Sarkantyúképződésre utalhat, ha a cipő hátul nyomja a sarkat – a terület kivörösödhet, kidörzsölődhet.

 

A talpibőnye-gyulladás lehetséges okai

Elsősorban a túlfeszítés, túlterhelés idézheti elő a fájdalmas gyulladást, amely leginkább a bőnye sarokhoz közeli tapadásánál jelentkezik. Közvetlen kiváltó okként általában valamilyen megerőltető tevékenység keresendő a háttérben, például sport, tánc, hosszas álló vagy járó elfoglaltság – mindez esetleges túlsúllyal.

 

A talpi bőnye gyulladása nem ritka terhesség idején – elsősorban a testsúly megnövekedése, illetve a testtartás „átrendeződése” miatt. A nem megfelelő cipő is vezethet a talpi bőnye gyulladásához – leginkább a teljesen lapos lábbeli okoz bőnyegyulladást.

 

A talpi bőnye gyulladásának diagnosztizálása

Fájdalmas panaszok esetén a kezelőorvos átbeszéli a beteggel a tüneteket, a kórelőzményt, fizikális vizsgálatot végez.

 

A háttérben meghúzódó ok azonosítása érdekében képalkotó vizsgálatot, pl. röntgenvizsgálatot is elrendelhet.

 

A talpi bőnye gyulladásának kezelése

Az első és legfontosabb lépés: a láb pihentetése. Súlyosabb fájdalom esetén vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is szóba jöhetnek. További kezelést jelenthet a fájdalmas terület 15-20 percig tartó jegelése, akár napi négy-öt alkalommal is.

 

A gyulladás ideje alatt hasznos lehet a – megfelelően ívelt bélésű – cipőbe helyezett sarokpárna, illetve az éjszakai ágynyugalom idejére nem túl erősen (!) feltekert fásli is – sínezés gyanánt.

 

Fizioterápiás kezelések, szakszerű nyújtógyakorlatok jelentősen lerövidíthetik a talpibőnye-gyulladás gyógyulási idejét.

KULCSSZAVAK
talpi bőnye  |   talpbőnye  |   talpi bőnye gyulladása  |   bőnyegyulladás  |   talpfájdalom  |   sarokfájdalom  |   lúdtalp  |   sarkantyú
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít