egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Egy átlagos terhesség 40 hétig tart, melyet három részre (trimeszterekre) osztunk. A terhesség kezdetét az utolsó menstruáció első napjától számoljuk.

 

  • Első trimeszter: 1-12. hét.
  • Második trimeszter: 13-24. hét.
  • Harmadik trimeszter: 25-40. hét.

 

A második trimeszter a 13-24. terhességi hét közötti időszak. Ekkorra a várandósok szervezetében a legnagyobb változások már végbementek, a kiemelt jelentőségű vizsgálatok jó része lezajlott, és a kétségekkel teli első trimeszteren túl vannak – így ez az időszak általában sokkal nyugodtabban zajlik.

 

A magzat fejlődése a második trimeszterben

A terhesség ezen szakaszára a magzat szervei már kifejlődtek, ezután már csak növekednek és érnek.

 

A 18-20. heti ultrahangvizsgálat során rengeteg szervet, szervrendszert kell megvizsgálni. Ebben az időszakban már jól látható a koponya és az agyszerkezet; a mellkas szervei: a szív és a nagyerek, a tüdők és a rekeszizom; a hasüregi szervek: a gyomor, a máj, a vesék és a húgyhólyag. Vizsgálhatók még a végtagok az ujjakkal együtt, a nemi szervek, az arc, a gerinc, a méhlepény és a magzatvíz is. Ezen vizsgálatból a leggyakoribb genetikai betegségek és egyéb magzati rendellenességek általában már megállapíthatóak.

 

Vizsgálatok a második trimeszterben

A második trimeszterben a várandósgondozás ugyanúgy 4-6 hetente zajlik, ahogy az elsőben. Minden alkalommal történik vérnyomás-, pulzus- és testsúlymérés, vizeletellenőrzés, a méhszáj állapotának vizsgálata, valamint a terhesség fejlődésének követése.

 

Elvégzendő vizsgálatok a második trimeszterben:

  • laborvizsgálatok: teljes vérkép (különösen a hemoglobin- és hematokritértékek ellenőrzése), ellenanyagszűrés, hepatitis B-hordozás ellenőrzése (ha koraterhességben nem történt meg), vizeletvizsgálat;
  • szülészeti-nőgyógyászati vizsgálatok: méhszáj vizsgálata;
  • 18-20. héten ultrahang-szűrővizsgálat (genetikai ultrahang);
  • magzati szívműködés ellenőrzése.

 

Élettani változások és lehetséges tünetek a második trimeszterben

A második trimeszterre a kellemetlen tünetek, mint például a hányinger, hányás, reggeli rosszullétek megszűnnek, mivel a hormonok szintje már nem változik olyan mértékben mint az első trimeszterben.


A nők többsége már nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, köszönhető ez többek között annak, hogy ekkorra már több információval rendelkeznek, jó esetben kialakult egy bizalmi kapcsolat az orvos és a páciens között, tisztában vannak a várandósgondozás lépéseivel, és nem utolsósorban túl vannak az első trimeszter érzékeny szakaszán, amelyben a legtöbb vetélés előfordul. Vannak azonban olyan tünetek, melyek kissé felerősödhetnek ebben az időszakban. Ez leginkább a méh és a benne lévő magzat növekedésével magyarázható.

 

A második trimeszter során enyhén növekedhet a vérnyomás és a pulzus, mivel a keringő vér mennyisége is növekszik. Fontos tudni, hogy a vérnyomás 140/90 Hgmm fölött kórosnak számít és kezelésre szorul.

 

A növekvő méh kissé felnyomhatja a gyomrot (ami később, a harmadik trimeszterben okozhat komolyabb gondot), és ezáltal előfordulhat, hogy a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, vagyis reflux alakulhat ki. Emellett a belek mozgékonysága (motilitása) tovább renyhülhet, így székrekedés alakulhat ki. A gyomorban fokozódhat a savtermelés, ami gyakran gyomorégést okoz. Mindezek enyhítésére javolt a napi ötszöri étkezés, több rostos élelmiszer és napi minimum 3 liter folyadék fogyasztása.

 

Ebben az időszakban nő az alapanyagcsere is, ezáltal fokozódik a tápanyagbevitel. Azonban – a közhiedelemmel ellentétben – nem „kettő helyett kell enni”, hanem személyre szabott, kellő mennyiségű és minőségű legyen az étkezés. Ez mindenkinek egyénileg eltérő, ezért fontos betartani az orvos utasításait.

 

Szintén a növekvő méh miatt egyre gyakoribbak a vizelési ingerek, illetve gyakran nem teljes a vizeletürítés. A hólyagban pangó vizelet táptalajt nyújthat a kórokozóknak, azonban a megfelelő folyadékbevitellel és a higiéniai kívánalmak betartásával megelőzhetőek a felszálló húgyúti fertőzések.
A második trimeszterben a bőrön is megfigyelhetőek már bizonyos változások. A feszülésnek kitett területeken (leginkább a hason) előfordulhatnak terhességi csíkok, melyek a szülést követően elhalványulnak, de teljesen nem múlnak el. A haj- és szőrnövekedés gyakran felerősödik, és a bőr mirigyeinek működése fokozódik.

 

A magzat növekedése és a szülésre való élettani felkészülés a harmadik trimeszterben folytatódik.

KULCSSZAVAK
terhesség  |   várandósság  |   terhességi vizsgálatok  |   terhesgondozás  |   genetikai UH  |   reflux  |   székrekedés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít