egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az Ureaplasma urealyticum a fiatal férfiak és nők nemi szervét (ritkábban a légutakat) kolonizáló, gyulladáskeltő baktérium. Főleg szexuális úton terjed, a tünetmentes hordozók száma magas. Gyakori tagja a normál baktériumflórának, gondot csak abban az esetben okoz, ha az egészséges flóra károsodik, és az ureaplazma elszaporodik.

 

Az ureaplazma a baktériumok egy különleges csoportjának tagja. A legkisebb élő mikroorganizmusok közé tartozik – olyan apró, hogy szabad szemmel még mikroszkóp segítségével sem látható.

 

Az ureaplazma a húgycsőgyulladás eseteinek mintegy feléért tehető felelőssé. Szerepe van a spontán abortusz, a koraszülés, a magzatburok gyulladásos betegsége, az újszülöttkori agyhártyagyulladás (meningitis), a vérmérgezés, a húgycső fertőzése és a különböző kismedencei gyulladások kialakulásában. A vissza-visszatérő vagy idült (krónikus) kismedencei gyulladások esetén és a férfi és női meddőség kivizsgálása során gyakran találnak ureaplazmát. (lásd még: Húgyúti fertőzések)

 

Az ureaplazma fertőzés tünetei

Az ureaplazma fertőzésnek gyakran semmilyen tünete nincs, hordozóként sokan nem is tudnak róla, hogy valójában fertőzöttek – így a betegséget a tudtuk nélkül is továbbadhatják.

 

Az ureaplazma tünetei között a húgycső gyulladása a leggyakoribb, ami nőkben és férfiakban is az alábbi tüneteket okozhatja:

 

  • fájdalom vizelés közben,
  • égő érzés a nemi szervek területén,
  • diszkomfortérzet.

 

Nők esetén az ureaplazma a bakteriális vaginózis  potenciális okozója, mely vizes folyással és kellemetlen szaggal járhat.

 

Ezen kívül az ureaplazma megemeli az alábbi komplikációk kockázatát:

 

  • vesekő kialakulása,
  • koraszülés, a magzatburok idő előtti repedése,
  • magzati fertőzések (chorioamnionitis),
  • alacsony születési súly és az újszülött légzési problémái.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fájdalmas vizelés és a nemi szervek diszkomfortérzete minden esetben kivizsgálandó tünet – hiszen ezek mögött az esetek nagy részében valamilyen fertőzés áll, amelyeket kezelni szükséges. Az orvos a tünetek és a vizsgálat során tapasztaltak alapján tudja elkülöníteni a fertőzés okát (gomba vagy baktérium), és amennyiben szükséges, további, speciális laborvizsgálatot igényel, hogy a fertőzésnek megfelelő terápiát el lehessen kezdeni.

 

Nemi életet csak tünetmentes állapotban éljen, különben fennáll a veszélye annak, hogy a fertőzést továbbadja. Állandó partner esetében egy félbehagyott kezelést követően visszaadhatják egymásnak a fertőzést (ún. pingpongeffektus).

 

Az ureaplazma fertőzés diagnosztizálása

Az ureaplazmára alapos gyanú nélkül általában ritkán végeznek szűrővizsgálatot az általános nőgyógyászati vizsgálatokon. Amennyiben a panaszok indokolttá teszik, lehetőség van laborvizsgálat elvégzésére, melyhez a mintát a hüvelyből vagy húgycsőből veszik. Az ureaplazma vizeletből is kimutatható.

 

Az ureaplazma fertőzés kezelése

Az ureaplazma kezelése antibiotikummal történik. Általában az azithromycin vagy doxyciklin hatóanyagú antibiotikumokkal szemben mutat érzékenységet, de előfordulhat rezisztencia is – ezt csak speciális rezisztenciavizsgálattal lehet kideríteni.

 

Mivel az ureaplazma sok esetben a test normál flórájának a tagja, sokan a tudtuk nélkül hordozzák a betegséget, ezért az a tény önmagában semmit nem jelent, ha a partnernek nincsenek tünetei. A tünetmentes ureaplazma fertőzés nem igényel kezelést. Problémát egy esetleges terhesség alatt okozhat, mivel az ureaplazma átterjedhet az anyáról a születendő magzatra is. Ebben az esetben azonban általában a születést követő néhány hónapon belül ez eltűnik az újszülött szervezetéből.

 

Szexuális életet nem élőknél nem gyakori az ureaplazma jelenléte.

 

A fertőződésben rizikótényezőnek számít a betegség miatt vagy gyógyszeres terápia során legyengült immunrendszer (HIV-fertőzés, transzplantáltak, autoimmun betegek és kemoterápiával kezeltek).

 

Az ureaplazma fertőzés megelőzése

Az ureaplamma fertőzés megelőzésének egyetlen biztos módja a szexuális élet elkerülése – de a megfelelő, biztonságos védekezés erősen csökkenti a fertőződés kockázatát mind az ureaplazmával, mind az egyéb szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben.

 

A fogamzásgátló tabletták nem jelentenek védelmet az ureaplazmával és egyéb, szexuális úton terjedő betegséggel (STD) szemben.

 

KULCSSZAVAK
hüvelyfertőzés  |   fájdalmas vizelés  |   szexuális úton terjedő betegség  |   STD  |   STI  |   szex
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít