egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Modern korunkban az utazási lehetőségek folyamatosan bővülnek, egyre többen már egészen kis gyermekkel – akár csecsemővel is – útra kelnek. Ez kihívást jelenthet főként a kezdő szülők számára, mert a kisgyermekkel való utazás megszervezése különösen nagy körültekintést igényel.

 

Az alábbi, alapvető óvintézkedések betartása segíthet abban, hogy az utazás biztonságos és gondtalan legyen.

 

Biztosítás

Minden külföldi utazás előtt érdemes a gyermekre is utasbiztosítást kötni az esetleges balesetek miatt felmerülő költségek finanszírozására. Az Európai Unió tagállamaiban érvényes, térítésmentesen igényelhető Európai Egészségbiztosítási Kártya biztosítja a szükséges sürgősségi orvosi beavatkozások díjmentességét a magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyeknek (ld. még:Európai Egészségbiztosítási Kártya).

 

Utazási csomag

Főként hosszabb utazás esetén érdemes listát készíteni a legfontosabb holmikról, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodva összepakolni.

 

Rövid utazásnál a legszükségesebb dolgok:

 

 • csecsemők esetében elegendő nadrágpelenka,
 • nedves törlőkendő,
 • bőrápoló krém, fényvédő krém,
 • pamutpelenka,
 • előke,
 • cumisüveg,
 • hidegebb időben tartalék takaró,
 • egy-két váltás ruha az évszaknak megfelelően,
 • folyadék/tápszer/étel a gyermek életkorának megfelelően.

 

Hosszabb utazásnál az előbb felsorolt, alapvetően szükséges holmikból az út hosszától függően nagyobb mennyiséget vigyünk magunkkal. Emellett legyen nálunk játék, könyv, a gyermek szórakoztatására alkalmas eszköz az utazás idejére.

 

Ha nyáron, meleg időben utazunk autóval, mindig gondoskodjunk megfelelő mennyiségű vízről, és rövid pihenés esetén sem szabad a gyermeket a napon álló autóban hagyni, akkor sem, ha éppen alszik.

 

Ha a gyermek hajlamos a tengeribetegségre, gondoskodjunk zacskóról a váratlan helyzetekre, de ezt inkább jobb elkerülni az utazás előtt adott gyógyszerrel vagy kúppal (dimenhidrinátot és klorobutanolt tartalmazó kúp).

 

Hosszabb távollét esetén érdemes útipatikát összeállítani a leggyakrabban szükséges gyógyszerekkel:

 

 • a gyermek esetleges állandó gyógyszerei,
 • láz- és fájdalomcsillapítók,
 • hányáscsillapító,
 • allergiaellenes készítmény,
 • sebtapasz, kötszer, az ezekhez szükséges olló és csipesz,
 • fertőtlenítő oldat és kendő,
 • kullancskiszedő,
 • szúnyog- és kullancsriasztó.

 

Fertőző betegségek

Egzotikus országba történő utazás előtt fontos tájékozódni az adott térségben előforduló esetleges fertőző betegségekről. Mindenképpen kérdezzük meg gyermekorvosunkat, hogy az adott országban milyen betegségek jelenthetnek veszélyt, s kérjünk tanácsot ezek megelőzési lehetőségeiről. Egyes országoknál ajánlott vagy kötelező védőoltásra is szükség lehet, de az egyéves kor alatti gyermek számára még nem ajánlottak bizonyos védőoltások, ezért védtelenek lehetnek egyes fertőző betegségekkel szemben.

 

A fertőző betegségek nagyon gyakran okoznak hasmenést, melyre a gyermekek különösen fogékonyak (ld. még: Hasmenés, Hasmenés és hányás gyermekkorban). Főként a fejlődő országokban a nem megfelelően kezelt, széklettel szennyezett élelmiszerekkel (hús, zöldség, gyümölcs, tejtermék) és ivóvízzel terjednek a betegségeket okozó különféle kórokozók, baktériumok, paraziták és vírusok.

 

A gyakori híg székletürítés mellett kísérheti az állapotot émelygés, láz, hányinger, hányás, hasfájás, haspuffadás. Általában kezelés nélkül is napokon belül elmúlik, de súlyosabb esetben kiszáradást okozhat, vagy véres széklettel is jelentkezhet. Kiszáradásra különösen a gyermekek hajlamosak, ezért hasmenéses tünetek esetén fontos a bőséges folyadékbevitel, azonban fokozottan figyelni kell a víz tisztaságára (ld. még: Kiszáradás). Használhatók a gyógyszertárban kapható ún. orális rehidráló folyadékok is, melyekkel hatékonyan lehet pótolni az elveszített ionokat a folyadékon kívül. Fertőzéses hasmenés esetén nem ajánlottak a fokozott bélmozgást gátló gyógyszerek (pl. loperamid).

 

A legfontosabb teendő ilyen esetekben a megelőzés, különösen az alábbiakra figyeljünk:

 

 • csak palackozott vizet fogyasszunk és fogyasztassunk gyermekünkkel,
 • a gyümölcsöket, zöldségeket alaposan tisztítsuk meg fogyasztás előtt,
 • halakat, húsokat csak megfelelően átsütve együnk,
 • kerüljük a nyers tojást tartalmazó ételeket (majonéz, hidegtál, fagylalt),
 • étkezéstől függetlenül is gyakran mossunk kezet (szappannal, meleg vízzel vagy akár antibakteriális oldattal).

 

Kullancscsípés

Erdőben vagy gazdag aljnövényzetű tájakon megnő a kullancscsípéses veszélye. Az esti tisztálkodás során érdemes alaposan végignézni a bőrt, különösen a hajlatoknál. Ha a kullancsot még a bőrbe fúródva találjuk, minél hamarabb távolítsuk el: egyszerű, de határozott mozdulattal húzzuk ki csipesszel vagy speciális kanállal, a bőrhöz minél közelebb megragadva. A potrohát ne nyomjuk össze, azzal ugyanis kórokozók juthatnak a szervezetbe. Nem kell megijedni, ha a fej a bőrben marad, mert az idővel kilökődik. Kerüljük a különféle praktikákat: ne kenegessük kenőcsökkel, ne áztassuk, ne csavargassuk semmilyen irányba, mert így a kullancs még több kórokozót juttat a szervezetbe.

 

Az eltávolított kullancs csípésének helyét érdemes figyelemmel követni a következő napokban, akár hetekben is. Ha a kullancscsípés helyén körkörös, egyre növekvő, piros gyűrű jelentkezik a bőrön, vagy magas láz, tarkómerevség, tudatzavar lép fel, esetleg a csípés helyén fájdalmas, kifekélyesedő duzzanat jelentkezik, illetve megduzzadnak a környező nyirokcsomók a hajlatokban, akkor mielőbb forduljon orvoshoz! (Ld. még: Kullancs által okozott betegségek.)

 

Rovarcsípés, darázscsípés

A rovar- vagy darázscsípés esetén megjelenő helyi bőrpirosság gyakran helyi bőrreakció, tehát nem feltétlenül az allergia jele. A tünetet jegelés vagy borogatás enyhítheti. Darázscsípés esetén, ha lenyelve légutakat érint, illetve allergiás reakció jelentkezik nehézlégzés, nyelvduzzanat formájában, akkor hívja a 112-t, és kérjen mentőt, vagy azonnal menjen be a területileg illetékes sürgősségi ügyeletre! (Ld. még: Rovarcsípések.)

 

Napégés, napszúrás

Főként vízparti nyaraláskor gyakori a napégés és a napszúrás a napsugárzás elleni nem megfelelő védelem miatt. A gyermekkorban elszenvedett napégések fokozott rizikóval járulnak hozzá a később kialakuló bőrgyógyászati daganatos megbetegedésekhez, ezért nagyon fontos a gyermek bőrének védelme a nap közvetlen hatásaitól.

 

Az alábbi szabályok betartása nagyon fontos:

 

 • óvjuk a gyermeket a közvetlen napsugárzástól nyáron 11 és 15 óra között,
 • magas faktorszámú naptejet használjunk, időről időre újra bekenve őket, főként, ha vízben játszanak,
 • könnyű, lehetőleg világos színű ruhát, kalapot vagy sapkát viseljenek,
 • a szabadban történő altatás mindig árnyékos helyen történjen,
 • gondoskodjunk megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról.

 

Ha a gyermek mégis napégést szenvedett, akkor a kipirosodott, fájdalmas, égő bőrfelületet hűtsük, majd kezeljük bőrnyugtató készítménnyel, és ne engedjük újra a tűző napra megfelelő védelem nélkül. A napszúrás tünetei esetén (fejfájás, hányinger, hányás, levertség), biztosítsunk bőséges folyadékbevitelt a gyermeknek, szükség esetén csillapítsuk fájdalmát, és vigyük árnyékos, fedett helyre (pl. besötétített szobába) a közvetlen napsugárzás elöl (ld. még: Napszúrás, Napégés és fényvédelem, Nyári hőség egészségre káros hatásai).

 

Utazás repülőgéppel

Repülőgépen való utazás lehetséges akár csecsemővel is, de tudni kell, hogy a fedélzetre tápszert csak por formájában lehet felvinni, illetve biztonsági ülés csak akkor vihető fel, ha arra alkalmasságát jelző címkével van ellátva. A biztonsági ülés csak ablak melletti helyre rögzíthető (ülésmagasítóval nem utazhat a gyermek). Ha csecsemőt vagy 2 év alatti gyermeket ölben szállítunk, akkor is az ablak melletti helyet válasszuk.

 

Felszállás és leszállás idején érdemes a csecsemőkorú gyermeket megetetni vagy megitatni, illetve az idősebbeket is ivásra ösztönözni, mert így a fülkürt ismételt megnyílásával tudattalanul is ki tudják egyenlíteni a nyomáskülönbséget.

 

Utazás autóval – gyermekülések

Az 1990-es évek végétől létezik az egységes rögzítőrendszer (ISOFIX), mely az autók egy részénél már az alapfelszereltségéhez tartozik. Ennek segítségével – és/vagy a biztonsági övvel – rögzíthetők a hordozók és a gyermekülések.

 

A gyermekülések alapvetően 3 kategóriába sorolhatók:

 

 • háttal fordított és rögzített bébihordozó: ajánlott 2 éves korig minden gyermeknek, illetve addig, míg a gyártó által megadott súly- és hosszadatokat nem haladja meg;
 • a forgalom irányába fordított és tartósan rögzített gyermek biztonsági ülés (nem hordozó): ajánlott 2 éves kor felett (illetve azoknak, akik már korábban kinőtték a hordozó méreteit) egészen a gyártó által megadott adatok eléréséig (30-36 kg, kb. 8 éves kor);
 • rögzített, hátsó üléseken használt ülésmagasító: ajánlott mindazoknak, akik kinőtték a biztonsági ülés gyártó által megadott méreteit, de nem elég magasak még ahhoz, hogy a biztonsági öv a vállnál megfelelő pozícióban rögzítsen (ez nagyjából 150 cm-t jelent, 8-12 éves kort).

 

A háttal fordított és rögzített bébihordozó első ülésen való használatánál a légzsákot ki kell kapcsolni (kivéve a függönylégzsákot). Merev falú mózeskosár is használható, melybe a gyermek külön hevederekkel rögzíthető. Ez a hátsó ülésekre mindkét oldali biztonsági övvel rögzíthető.

 

Egységes ajánlás, hogy a csecsemő minél tovább utazzon háttal fordított hordozóban vagy ülésben, mert egy esetleges ütközésnél ebben a testhelyzetben védett leginkább a koponya. Nagyobb gyermekek biztonsági ülésben utazzanak, amíg lehet, mert ennek az 5 ponton való rögzítése jeleni a legnagyobb védelmet. 13 év alatti gyermek utaztatása a hátsó üléseken javasolt a nagyobb biztonság érdekében.

 

Utazás kerékpárral – kerékpáros ülések

A gyermek nagyjából 1 éves korától – amikor már képes a fejét biztonsággal, hosszabb időn keresztül ülve megtartani – kerékpárral is szállítható. Kerékpáros utazás során mindig legyen a gyermeken (és saját magunkon is) megfelelő biztonsági sisak. Gyermekkel való utazás közben lassabban haladjunk, és nagyobb óvatossággal hajtsunk át az úthibákon, zökkenőkön.

 

A kerékpáros utazásnál manapság többféle mód választható.

 

Hátsó gyermekülés

A hátsó csomagtartóra vagy közvetlenül a kerékpár vázára szerelhető, hát- és fejtámlával, kar- és lábtámasszal rendelkező gyermekülés, melyben kényelmesen utazhat a gyermek, és akár aludni is tud benne. Hátránya, hogy útközben nehezebb a gyermekkel való kommunikáció, nem tudjuk ellenőrizni, hogy mit csinál, valamint akadályozzuk a kilátását.

 

Elülső gyermekülés

Közvetlenül a kormány mögé, a vázra erősített ülés, hasonló jellemzőkkel, mint a hátsó ülés, azonban a háttámasz alacsonyabb, hogy mögüle is elérhető legyen a kormány. Előnye, hogy utazás közben folyamatosan szem előtt van a gyermek, könnyen lehet vele kommunikálni, a biciklire való fel- és leszállás is könnyebb. Ha két gyermeket szállítunk kerékpáron, akkor a kisebbet ültessük az elülső ülésbe, a nagyobbat pedig a hátsóba.

 

Kerékpár mögé szerelhető utánfutó

Az utánfutó két kerékkel rendelkező, zárttá tehető, önálló kocsi, mely egy merev összekötő szárral a kerékpár vázához erősítve húzható. Létezik egy- és kétszemélyes változatban is. A gyermek biztonsági hámmal rögzíthető ülő- vagy félig ülő helyzetben. Jól szellőző vízálló és napfény elleni védelemmel ellátott típusok léteznek, alapfelszereltségük a magasra nyúló zászló és a hátsó világítás. A gyermek számára nagyon kényelmes, de a kommunikáció itt is nehézkes, és megfelelő gyakorlat szükséges a biztonságos közlekedéshez.

 

Tandem bicikli

A felnőtt méretű kerékpár vázához egy hosszú, stabil tengellyel gyermek méretű bicikli hátsó része (kerék pedállal és üléssel, valamint kormánnyal) rögzíthető. Ezen ülve gyermekünk pedálozva, de pedálozás nélkül is élvezheti az utazást. Bármilyen típusú kerékpárhoz csatlakoztatható, de csak minimum 4-5 éves, és maximálisan 35 kg súlyú gyermek utaztatható ilyen módon.

 

Közlekedési baleset

Autó-, kerékpár- vagy egyéb közlekedési balesetet követően minden esetben szükséges az orvosi vizsgálat, ha ütés érte a gyermek fejét, vagy ha a balesetet követően hányás, nyugtalanság vagy aluszékonyság, kifejezett haspuffadás, étvágytalanság jelentkezik, illetve olyan végtagsérülés esetén, mely funkciózavart (mozgás beszűkülése, fájdalom, duzzanat) okoz.

 

KULCSSZAVAK
utazás  |   útipatika  |   hasmenés  |   hányás  |   kullancscsípés  |   rovarcsípés  |   darázscsípés  |   napégés  |   napszúrás  |   biztonsági ülés  |   kerékpáros ülések
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít