egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az utazási betegség a mozgás, helyváltoztatás által kiváltott tünetcsoportba (kinetózis) tartozó állapot. Azoknál alakulhat ki, akiknél a belső fül érzékeny a szokatlan mozgásokra – mint amilyen a hirtelen megállás és elindulás, a ringatózás, forgás, stb. Az erre érzékeny személyek számára gondot okoz az autóban, buszon, hajón, repülőn való utazás, vidámparki forgóra ülés, de egy kézikamerás filmfelvétel megnézése is. Mozgó járművön, különösen a kanyargós útszakaszokon, vagy például a menetiránynak háttal ülve azonnal szédülni kezdenek.

 

Az egyensúlyrendszer központjába befutnak az információk a látórendszerből, a belső fülből és a nyakcsigolyák izomzatában elhelyezkedő érzékelősejtekből. Ha ezekből környezeti hatásra eltérő információ érkezik az agyba, problémássá válhat a látótér beállítása vagy a térérzékelés. Ez történik az utazási betegség során, melynek hatására természetes, fiziológiásinger-szédülés jelentkezik járművön való utazás közben. 

 

Az utazási betegség sokakat érint, az emberek mintegy harmada hajlamos rá. Viszonylag ritkán fordul elő a két évnél fiatalabb gyermekek körében, viszont a 2-12 év közötti gyermekek gyakran érintettek. Felnőttek között a nők érzékenyebbek, különösen a menstruáció, illetve a várandósság időszakában.

 

Az utazási betegség főbb tünetei

Az utazási betegség legfőbb tünete a szédülés, amely néhány percig vagy akár órákig is eltarthat (a kiváltó tevékenység időtartamától függően), mely annak befejeztével, néhány perc elteltével megszűnik. A rosszullétet bizonytalan helyzetérzékelés, erőtlenség, kábultság, álmosság, ásítozás, émelygés, hányinger, hányás, fejfájás, sápadtság kísérheti.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Fokozott hajlam esetén hosszabb utazás előtt célszerű felkeresni a háziorvost, aki szükség szerint gyógyszert ír fel az utazási betegség kialakulásának megelőzésére, illetve a panaszok enyhítésére.

Hívja a 112-t és kérjen mentőt, vagy keresse fel a legközelebbi sürgősségi betegellátó osztályt, amennyiben:

 

 • hirtelen, inger nélkül jelentkező, forgó jellegű szédülése lép fel, valamint
 • szemtekerezgés (a szemgolyók ritmikus, gyors, akaratlan mozgása) tapasztalható, és
 • hányinger vagy hányás jelentkezik,
 • vagy a járás problémássá válik!

 

Az utazási betegséget kiváltó okok

Az utazási betegséggel járó szédülés több szervrendszer, többek között a belső fülből kiinduló egyensúlyrendszer működészavarának következtében lép fel, melyet az érintett személy, illetve a látókörében lévő tárgyak mozgása idéz elő.

 

Az utazási betegség lehetséges szövődményei

Az utazási betegség jóindulatú, helyzeti szédüléses betegség. Ismert szövődménye nincs, és a kiváltó körülmények megszűnését követően elmúlik.

 

Az utazási betegség diagnosztizálása

A tüneteket érzékelő beteg kivizsgálása fül-orr-gégészeti és/vagy neurológiai járóbeteg (ambuláns) szakrendelés keretei között történik. Ennek során a szakorvos kérdéseket tesz fel a szédülés jellegéről, és különböző tesztekkel, illetve műszeres vizsgálatokkal deríti fel a panaszok hátterét. A diagnózis felállítását ún. otoneurológiai vizsgálat segíti.

 

A kivizsgálás során az utazási betegség elkülöníthető bizonyos szervi betegségektől (pl. Menière-betegség, az agyi vérkeringés zavarai, belsőfül-gyulladás stb.). Amennyiben a tünetek szédülési inger nélkül jelentkeznek, a kivizsgálás a fej képalkotó vizsgálatával (koponya kontrasztanyag nélküli CT-felvétele) és laboratóriumi vizsgálattal egészül ki, az egyéb, koponyán belüli kórképek kizárására.

 

Az utazási betegség kezelése

Az utazási betegség kezelése hányingercsökkentő vagy egyéb gyógyszer alkalmazásával történik. Ha a tünetek utazás során jelentkeznek, az orvos által felírt gyógyszert az utazás előtt szükséges bevenni. A hozzászokás veszélye miatt kerülni kell a gyógyszer rendszeres, indok nélküli szedését. Hosszabb út során a szervezet 2-3 nap alatt hozzászokik a számára szokatlan mozgáshoz, ezért a gyógyszer szedését fokozatosan abba lehet hagyni. A hányásra hajlamos tengeribetegek számára a kúp kiszerelésű gyógyszer alkalmazása ajánlott. Az utazási betegség kezelésére szolgáló gyógyszerek álmosságot okozhatnak, ami befolyásolhatja a járművezetési képességet. Az orvos által ajánlott gyógyszer szedése mellett kerülendő az alkoholfogyasztás. Fontos tudni, hogy e gyógyszerek álmosságot okozó hatását fokozzák a központi idegrendszerre ható gyógyszerek.

 

Teendők utazási betegség esetén

Az alábbi praktikákkal csökkenthetők a betegség tünetei:

 

 • járművön javasolt a menetiránnyal szemben elhelyezkedni, lehetőleg a vezető melletti ülésen, hajón a fedélzeten, repülőgépen a jármű középső részén;
 • a tekintetet célszerű egy fix, távoli pontra irányítani (látási kontroll megtartása);
 • kerülendő a fej mozgatása;
 • minél több friss levegő (például: utazásnál letekert ablak mellett tartózkodni);
 • hosszú út esetén tanácsos időnként megszakítani az utazást, kiszállni a járműből, levegőzni, vizet inni és tenni néhány lépést;
 • utazás közben nem tanácsos előrehajtani a fejet;
 • nem javasolt mozgó járművön olvasni, valamint filmet, telefont, tabletet, más mozgó járművet, mozgó tárgyakat nézegetni;
 • utazás előtt és közben kerülendők a gyomrot terhelő ételek, illetve az alkohol fogyasztása.

 

Az utazási betegség megelőzése

Az utazási betegség megelőzésében a szédülés mérséklését szolgáló speciális gyakorlatok, az ún. vesztibuláris tréning végzése segíthet. Ennek célja az egyensúlyrendszer „hozzászoktatása” a szédülést kiváltó helyzetekhez, annak érdekében, hogy ne reagáljon azokra kórosan a későbbi utazások során.

 

Az utazási betegség különböző életszakaszokban

Az utazási betegség igen gyakori a 2-12 év közötti gyermekek körében. Célszerű lekötni betegségre hajlamos gyermekek figyelmét utazás közben beszélgetéssel vagy közös énekléssel. A betegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek közül egyes szerek szedése ellenjavallt gyermekek számára, ezért különösen fontos, hogy a gyógyszerelést illetően a szülők előzetesen konzultáljanak a házi gyermekorvossal.

 

A várandós anyák fokozottan érzékenyek lehetnek a betegségre, ezért hosszabb utazás előtt érdemes kikérni a háziorvos vagy nőgyógyász tanácsát a kezelés lehetőségeire vonatkozóan. Ez különösen azért fontos, mert a tengeribetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek közül egyes szerek szedése ellenjavallt a várandósság alatt.

KULCSSZAVAK
szédülés  |   kinetózis  |   vertigo  |   belső fül  |   egyensúlyrendszer  |   otoneurológia  |   vesztibuláris tréning  |   tengeribetegség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít