egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Hazánkban évente mintegy tízezer vakbélműtétet végeznek – ezzel a vakbélgyulladás a leggyakoribb olyan megbetegedés, amely sürgős sebészeti beavatkozást igényel. A vakbélgyulladás kezelése történhet konzervatív módon vagy műtéttel. Az akut vakbélgyulladás kezelése általában sebészi feladat. A műtét során – amelyet napjainkban már többféle technikával is végeznek – a gyulladt féregnyúlványt eltávolítják.

  

Vakbélműtét

A vakbélgyulladás kezelése legtöbbször műtéti. Megkülönböztetünk hagyományos és laparoszkópos műtéti formát, amelyek között a választást befolyásolja a beteg állapota, a rendelkezésre álló technika, valamint az operáló team gyakorlata.

Hagyományos vakbélműtét

Leggyakrabban az alhas jobb oldalán, egy ferde irányú, 4-10 cm-es bemetszésből, úgynevezett McBurney-metszésből végzik a műtétet. A vakbélműtétet követően antibiotikum szedése szükséges a fertőzések megelőzése érdekében. A műtét utáni első napokban a beteg folyadékot, majd pépes ételeket fogyaszthat, a puffasztó, szénsavas vagy rostos ételeket, italokat kerülni kell. A felépülési idő rövid, általában 3-5 napos kórházi bennfekvést igényel. Szövődménymentes esetben a műtét utáni gyógyulás végleges, a betegség a féregnyúlvány teljes eltávolítása miatt nem újulhat ki.

Laparoszkópos vakbélműtét

Napjainkban egyre gyakrabban végeznek laparoszkópos vakbélműtétet. Ekkor vágás nélküli módszerrel távolítják el a féregnyúlványt. A műtét során a hasat nem vágják fel, ehelyett több ponton apró lyukakat ejtenek rajta („kulcslyuksebészet”). A műtét során ugyanúgy felkeresik és eltávolítják a féregnyúlványt, mint a hagyományos műtét esetén.

Műtét előrehaladott vakbélgyulladás esetén

Előrehaladott gyulladás, bizonytalan diagnózis esetén nagyobb hasi feltárás is szükséges lehet. Ekkor a kórházi tartózkodás ideje hosszabb, akár 7-10 nap is lehet. A nagyobb seb miatt erősebb a műtétet követő fájdalom, és általában a bélműködés is lassabban jön helyre. Az előrehaladott gyulladás miatt antibiotikum adása vénásan, infúzión keresztül történhet. Ezzel csökkenthető a szövődmények kialakulása vagy súlyossága.

 

A műtét előtt 6 órával – amennyiben erre lehetőség van – már nem szabad sem enni, sem inni. A műtétet követően általában 4-6 hét múlva szükséges kontrollvizsgálat.

 

Gyógyulás vakbélműtét után

Az időben felismert vakbélgyulladás rendszerint tökéletesen meggyógyul. Napjainkban a korszerű diagnosztikai eszközöknek köszönhetően a vakbélgyulladások csupán 1%-a végződik halállal. Azonban az előrehaladott, perforált (átlyukadt) vakbélgyulladás halálozási aránya kb. 6-10%. A vakbélgyulladás következtében kialakulhat hashártyagyulladás vagy hashártya-összenövések. Ezek a későbbiekben akadályozhatják a bélmozgást, és akár bélelzáródást is okozhatnak. A műtéttel nem kezelt esetek legsúlyosabb következménye a kiterjedt hashártyagyulladás, vérmérgezés (szepszis), sokk, illetve halál.

 

A vakbélgyulladás lehetséges szövődményei

Mint minden műtétnek, a vakbélműtétnek is vannak kockázatai. Felléphet fertőzés, vérzés, bél- vagy húgyhólyag-károsodás. Előfordulhat, hogy a laparoszkópos technikával kezdett műtétet a komplikációk miatt hagyományos, nyílt hasi műtétként kell befejezni.

KULCSSZAVAK
vakbél  |   vakbélműtét  |   vakbélgyulladás  |   hasi fájdalom  |   perforált vakbél  |   életveszély  |   féregnyúlvány
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít