egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vérlemezkék (trombociták) a vérben keringő apró, 2-3 μm (mikrométer) átmérőjű, sejtmag nélküli, korong alakú sejttöredékek, amelyek a csontvelő megakariocita nevű óriássejtjeiből származnak.

 

A csontvelőben naponta százmilliárd vérlemezke termelődik. Ezek kétharmada a vérben kering, a maradék pedig a lépben raktározódik. Fiziológiás körülmények között a felnőttek vérében mikroliterenként 150-400 ezer vérlemezke található. A vérlemezkék élettartama 7-10 nap, ezt követően a máj és a lép közreműködésével ürülnek ki a szervezetből.

 

A vérlemezkék működése

A vér az ép érpályán belül folyékony halmazállapotú, azonban az ér sérülése esetén megalvad a sérülés helyén. A véralvadás az erek belső felszínét borító réteg (endothel), bizonyos plazmafehérjék és a vérlemezkék összehangolt működésével valósul meg. Amennyiben a véralvadási rendszer egyensúlya megbomlik, vérzékenység vagy fokozott véralvadási hajlam alakul ki, illetve bizonyos betegségekben a két jelenség együtt is előfordulhat.

 

Ha az érfal megsérül, a vérlemezkék a sérült endothelréteg alatti kötőszövethez tapadnak és aktiválódnak, megváltoztatják az alakjukat, és olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyek aktiválják a vérben lévő alvadási faktorokat. Ebben a több mozzanatból álló folyamatban (koagulációs kaszkád) fibrinszálakból álló fehérjeháló jön létre, amely a hálóban tapadt egyéb elemekkel együtt véralvadékot képez.

 

Míg a vérlemezkék aktiválódása és kitapadása az érfal sérülésének helyén igen hasznos, addig ha esetleg ép területen következik be, az nemkívánatos. Ennek érdekében az ép érfelszínnek olyan a szerkezete, és olyan anyagokat termel, amelyek gátolják a véralvadás folyamatát.

 

A vérlemezkék az immunrendszer egyes folyamataiban is fontos szerepet játszanak.

 

A vérlemezkéket érintő elváltozások

Alacsony vérlemezkeszám

Ha a vérlemezkék száma túlzottan lecsökken (mikroliterenként 20 ezer alá esik), spontán vérzés, akár elállíthatatlan vagy kórosan hosszú ideig tartó vérzés alakulhat ki. A vérlemezkék mennyiségének jelentős csökkenése (thrombocytopenia) előfordulhat a vérképző rendszer daganatos betegségeiben, idült vérző gyomorfekélynél és egyes autoimmun betegségek esetében is, mint amilyen a szisztémás lupus erythematosus (SLE) vagy az immuneredetű, csökkent vérlemezkeszámmal és bőrelváltozásokkal járó immunthrombocytopeniás purpura.

 

A vérlemezkék számának csökkenése bekövetkezhet egyes gyógyszerek (például kemoterápiás szerek) mellékhatásaként is. A vérlemezkeszám csökkenésének fiziológiás magyarázata is lehet: a jelenség megfigyelhető nőknél a menstruációt megelőzően.

 

Magas vérlemezkeszám

Az emelkedett vérlemezkeszám (thrombocytosis) hátterében nem feltétlenül áll valamilyen rendellenesség, hiszen például nagy magasságban és megerőltető fizikai aktivitást követően átmenetileg megnőhet a mennyiségük. Ugyanakkor a vérlemezkeszám emelkedése bekövetkezhet a vér alakos elemeinek kóros szaporulatával járó, ún. myeloproliferatív betegségek következtében is. Mivel a vérlemezkék száma emelkedett, a trombociták összecsapzódhatnak, majd vérrögöt képezhetnek, amely fennakadhat az erekben, elzáródást hozva létre. Az elzáródás helyétől függően igen súlyos állapot jöhet létre. Bizonyos gyógyszerek – például a fogamzásgátló tabletták és egyéb hormonkészítmények – mellékhatásaként is megnövekedhet a vérlemezkék száma.

 

A vérlemezkék működési zavarai

Előfordulhatnak olyan állapotok, amikor a normál vérlemezkeszám ellenére sem működik megfelelően a véralvadási rendszer. Ennek oka a vérlemezkék működési zavara. Az ok lehet valamilyen ritka, genetikai betegség. Okozhatja továbbá valamilyen gyógyszer (pl. acetilszalicilsav, NSAID), immunglobulinokat érintő betegség, májbetegség vagy urémia.

 

A működési zavarok közös jellemzője általában, hogy spontán vérzéssel többnyire nem járnak, hanem csak sérülés vagy műtét kapcsán jelentkezik a véralvadási zavar.

 

A vérlemezkék vizsgálata

A vérlemezkék vizsgálatának legegyszerűbb módja a vérlemezkeszám meghatározása a teljes vérkép részeként. Bizonyos esetekben külön vizsgálhatják a csontvelőt is, amennyiben arra van gyanú, hogy a vérlemezkék betegségének hátterében valamilyen csontvelői folyamat áll. Lehetőség van a vérlemezke-működés (trombocitafunkció) vizsgálatára is. Ennek jelentősége az örökletes vagy szerzett működési rendellenességek diagnosztikájában van.

 

A vérlemezkék gyermek- és időskori, illetve várandóssággal kapcsolatos vonatkozásai

Az 1–10 év közötti gyermekek körében előfordulhat az ún. idiopathiás thrombocytopenia purpura, amely kimutatható ok nélküli alacsony vérlemezkeszámot jelent. A betegség gyermekeknél főként vírus okozta fertőzést követően alakul ki, és általában néhány hét alatt magától gyógyul. A 15 hónapos korban adandó MMR-oltást (lásd: Kötelező gyermekkori oltások) követően is kialakulhat thrombocytopenia, ez azonban szintén ártalmatlan, és a leggyakrabban magától rendeződik.

 

A várandós nők akár 5 százaléka is thrombocytopeniássá válhat a terhesség végére. Az érintettek egy részében keringő antitestek pusztítják el a vérlemezkéket. Ezek az antitestek aztán átjuthatnak a magzatba is a vajúdás és szülés alatt, és ezáltal veszélyeztethetik a magzat egészségét is. Ezért ilyen esetekben gyakran végeznek császármetszést. Előfordulhat, hogy vérlemezke-transzfúzió vagy a várandós anya lépének eltávolítása is szükségessé válhat.

 

Az életkor előrehaladásával a vérlemezkék mennyisége egyre csökken, számuk időskorban gyakran az élettani tartomány alsó határa közelében vagy alatta van.

KULCSSZAVAK
trombocitaadhézió  |   trombocitaaktiváció  |   véralvadás  |   koagulációs kaszkád  |   fibrin  |   hemosztázis  |   thrombocitopénia  |   thrombocytosis  |   thrombocytopathia  |   megakariocita
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít