egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Wertheim-műtét kiterjesztett méheltávolítást, vagyis a méh és környező kötőszövetek, nyirokcsomók sebészi eltávolítását jelenti, amelyet a méhnyak rosszindulatú daganatos megbetegedése (méhnyakrák) esetén indokolt elvégezni.

 

A korai stádiumú méhnyakrák műtéti kezelésének eredményei igen jók: amennyiben a daganat nem terjedt túl a méhnyakon, a teljes gyógyulási arány meghaladja a 90 százalékot, nyirokcsomóáttét esetén pedig 80 százalékos.

 

A Wertheim-műtét indikációja

A Wertheim-műtétet a korai stádiumú méhnyakrák kezelésére alkalmazzák. Olyan esetekben indokolt elvégezni, amikor a daganat még csak a méhnyakra vagy legfeljebb a hüvelyfal felső kétharmadára korlátozódik. A legelső stádiumban vagy a fentebbitől előrehaladottabb esetekben másfajta kezelési mód választandó.

 

A Wertheim-műtét menete

A Wertheim-műtétet altatásban végzik. A köldök fölé is meghosszabbított, hosszanti metszésből behatolva a hasüregbe, a daganat kiterjedésétől függően eltávolítják a méhet, a méhnyak körülötti szöveteket, a hüvely felső harmadát, a kismedencei és szükség esetén a hasi főverőér (aorta) melletti nyirokszövetet. Ha a daganat elérte a méhnyak körüli szöveteket is, vagy ha a műtét alatt vizsgált nyirokcsomók szövettani lelete áttétet igazol, kiterjesztett műtétet végeznek. Ennek során a kismedencében további verő- és visszereket, illetve a hozzájuk kötődő nyirokszöveteket is eltávolítják.

 

A beavatkozás során a húgyvezetőket kiágyazzák a környezetükből, valamint a húgyhólyag hátsó falát és a végbél megfelelő szakaszát leválasztják a méhnyakról. Ritkán a húgyhólyag, a húgyvezeték vagy a bélszakasz kisebb részét is eltávolítják. Ezt követően katétert helyeznek a húgyhólyagba, amelyet esetenként a hasfalon át, a szeméremcsont felett kivezetnek. A bevezetett húgyhólyagkatétert a hetedik-tízedik napon veszik ki. Szintén a műtétet követő néhány nap elteltével távolítják el a műtéti területre bevezetett műanyag csövet/ csöveket (drain).

 

Kedvező méretű és elhelyezkedésű daganat esetén lehetőség nyílik egyéb, kevésbé radikális, a Wertheim-műtéti technikától eltérő műtéti eljárásokra, melynek során eltávolítják ugyan a méhnyakat, a méh körüli kötőszövetet és a nyirokcsomókat, ugyanakkor megtartják, és a hüvelyhez visszavarrják a méhtestet. Az eljárás előnye, hogy lehetővé teszi a későbbi gyermekvállalást.

 

 

A Wertheim-műtét lehetséges szövődményei

A beavatkozás során felléphet a fertőtlenítőszerekkel vagy az altatószerekkel szembeni túlérzékenységi (allergiás) reakció. Sérülhet a húgyhólyag, a húgyvezeték és a bél. A kismedence bő érellátású területeiről előre nem látható vérzések indulhatnak meg, amelyek ellátása a műtét közben megtörténik. Közvetlenül a műtétet követően utóvérzés, bélműködési zavarok, húgyúti fertőzés, vesepangás, hashártyagyulladás, vérömleny alakulhat ki.

 

Zavar támadhat a hasfali seb gyógyulási folyamatában. Nehezítetté válhat az alsó végtagok mozgása, illetve érzéskiesés is felléphet a lábakban. Műtétet követően az alkalmazott véralvadásgátló kezelés ellenére is előfordulhat trombózis és embólia/véralvadék képződése miatti keringéselakadás.

 

A műtét utáni későbbi időszakban vizelési nehezítettség vagy vizeletürítési képtelenség, a veseműködés zavara, illetve visszatérő hólyaggyulladás (cystitis) jelentkezhet. Ritkábban kialakulhat a láb érzési vagy mozgatási zavara, hasfali sérv, a hasűri összenövések miatti tartós fájdalom, esetleg bélelzáródás. Kóros összeköttetés (sipoly) képződhet a vizeletelvezető rendszer és a hasüreg vagy a hüvelycsonk, illetve a bél és a hasfal vagy a hüvelycsonk között.

 

A műtéti beavatkozás elmaradása viszont a méhnyak rosszindulatú daganatának terjedéséhez, áttét(ek) képződéséhez és idő előtti halálozáshoz vezet.

 

A Wertheim-műtét következményei

A klasszikus Wertheim-műtétet követően nem jelentkezik többé menstruáció, és nem következhet be terhesség.

 

Mivel a beavatkozás érinti a húgyvezetéket és húgyhólyagot is, a spontán vizeletürítés nehezen normalizálódik. Ritka esetben a vizelet spontán ürítése csak hónapok elteltével, nagyon ritkán soha nem áll helyre. A későbbiekben felléphet a húgyvezetékek szűkülete következményes vesetágulattal, vesegyulladással, veseműködési zavarral.

 

A beavatkozás után gyakran alakul ki székrekedés.

 

A nyirokcsomók és a nyirokutak eltávolítása miatt az alsó végtagokon lábduzzanat (nyiroködéma) jelenhet meg. A felszaporodott nyirokfolyadék a hasüregben nyirokcisztát képezhet.

 

Amennyiben a műtét során mindkét petefészket eltávolították, zavar keletkezhet a hormonműködésben, amely hormonpótló gyógyszeres kezeléssel uralható (lásd még: Nőgyógyászati hormonpótlás).

 

A beavatkozás jó eséllyel nem befolyásolja tartósan a szexuális vágyat és életet.

 

Mit tehet Wertheim-műtét esetén?

A műtétet követő otthoni felépülés időszakában folytasson kímélő életmódot, kerülje a fizikailag megerőltető tevékenységeket, az ülőfürdőt és a szexuális együttlétet. Ne fogyasszon nyers rostot tartalmazó és puffasztó ételeket. Sebét tartsa tisztán és szárazon.

 

Az aktív onkológiai kezelés befejezése után két éven át 3 havonként, majd 5 évig félévenként, 5 év elteltével pedig évenként kell szakorvosi ellenőrzésen megjelennie.

 

A méhnyakrák megelőzése és szűrése 

Hazánkban 2003 óta biztosított szervezett módon a méhnyakszűrés a 25-65 év közötti nők számára. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvántartása alapján az érintettek postai úton, háromévente kapnak meghívót a szűrővizsgálatra. Nőgyógyász szakorvos nőgyógyászati szakrendelésen, a védőnő a lakhely szerinti védőnői tanácsadóban végezheti a szűrést. (Jogszabályi háttér: 51/1997. (XII.18.) NM rendelet)

 

Lásd még: Méhnyakszűrés

 

humán papillomavírus méhnyakrákot okozó hatásának feltárása Harald zur Hausen német virológus nevéhez fűződik, aki felfedezéséért 2008-ban megosztott orvosi Nobel-díjat kapott. Magyarországon 2014-ben vezették be a 12. életévüket betöltött, hetedikes lányok HPV-oltását. 2020 őszétől a hetedik osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást. A vakcina önkéntes és ingyenes, a védőoltást a szülői beleegyező nyilatkozat után az iskolákban kapják meg a tanulók.

 

Életmódtól, a szexuális partnerek váltásától függően azonban idősebb korban is ajánlott a HPV elleni védőoltás. A HPV-pozitív nők is olthatók, hiszen az elérhető vakcinák többféle HPV-törzs ellen védenek. Emellett a férfiak oltása is javasolt, elsősorban a 9 komponensű vakcinával, hiszen a HPV terjedésében és a szövődményes megbetegdésekre nézve is érintettek.

 

Figyelem! A védőoltás nem helyettesíti a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatot!

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Szexuális egészség

Biztonságos szex

 

KULCSSZAVAK
kiterjesztett méheltávolítás  |   méhnyakrák  |   humán papillómavírus  |   HPV
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít