egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vazomotoros nátha (nem allergiás nátha) nyilvánvaló ok nélkül okoz orrdugulást, orrfolyást, krónikus tüsszögést.

 

A betegség tünetei hasonlók a szénanáthához, de allergiás reakciókra utaló jelek nélkül.

 

A vazomotoros nátha gyermekeket és felnőtteket is érinthet, de 20 éves kor után gyakoribb. Okai változatosak: kiválthatják szagok, irritáló anyagok a levegőben, időjárás-változások, gyógyszerek, bizonyos ételek vagy krónikus egészségi állapotok stb.

 

A vazomotoros nátha főbb tünetei

Ha a nátha tartós, de az oka nem allergia, akkor annak tünetei is valószínűleg nem évszakfüggők, hanem egész évben fennállnak. Amennyiben valamilyen foglalkozásban előforduló irritáló anyaghoz csatlakozik, akkor a tünetek jellemzően a munkaidőre korlátozódnak, és előfordulhat, hogy a hét kezdetén a tünetek erősebbek.

 

A tünetek lehetnek:

 

 • tüsszögés,
 • orrdugulás,
 • orrfolyás,
 • váladék a torokban,
 • köhögés.

 

A vazomotoros nátha a szénanáthával szemben általában nem okoz orr-, szem- vagy torokviszketést.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A vazomotoros nátha nem veszélyes megbetegedés. Amennyiben a tünetei olyan mértéket öltenek, hogy jelentősen zavarják a hétköznapokban, forduljon háziorvosához.

 

A vazomotoros nátha kialakulásának okai

A vazomotoros nátha kialakulásának pontos oka nem ismert. Akkor fordul elő, amikor az orrban lévő erek valamiért kitágulnak, vérrel és folyadékkal töltve meg az orrnyálkahártyát.

 

A vazomotoros náthának számos kiváltó tényezője lehet, többek között:

 

 • Környezeti vagy foglalkozással járó irritáló anyagok. A por, szmog, füst, erős szagok/illatok, például parfümök, egyes foglalkozások során előforduló gázok és kipárolgások mind vazomotoros náthát okozhatnak.
 • Időjárás-változások. A hőmérséklet vagy a páratartalom változásai miatt az orrban lévő nyálkahártya megduzzadhat, és orrfolyás jelentkezhet.
 • Ételek és italok. Nem allergiás nátha fordulhat elő evés közben, különösen forró vagy fűszeres ételek fogyasztása esetén. Alkoholtartalmú italok fogyasztása az orrban lévő nyálkahártya megduzzadását is okozhatja, ami orrduguláshoz vezethet.
 • Hormonális változások. A terhesség, a menstruáció, az orális fogamzásgátlók vagy más hormonális állapotok, például a pajzsmirigy-alulműködés szintén vazomotoros náthát okozhatnak.
 • Háton alvás, alvási apnoe és savas reflux. Ha éjszaka a hátán fekszik, ez alvás közben vazomotoros náthát okozhat, akárcsak az obstruktív alvási apnoe vagy a savas reflux.

 

A vazomotoros nátha lehetséges szövődményei

A vazomotoros nátha alapvetően nem veszélyes betegség, azonban bizonyos állapotok kialakulásával összefüggésbe hozzák:

 

 • Orrpolipok. Lágy, jóindulatú kinövések, amelyek krónikus gyulladás következtében az orr vagy a melléküregek belső felszínén alakulhatnak ki. A kisebb polipok nem okoznak problémát, a nagyobb polipok azonban elzárhatják az orron keresztüli légáramlás útját, ami megnehezíti a légzést.
 • A vazomotoros nátha miatti elhúzódó orrdugulás növelheti a fertőzések vagy az orrmelléküregek gyulladásának (sinusitis) a kialakulási esélyét.
 • A vazomotoros nátha zavaró lehet, gátolhatja a munkahelyi vagy iskolai produktivitást. A tünetek fellángolása vagy az orvoslátogatások miatt szükség lehet betegszabadságra is.

 

A vazomotoros nátha diagnosztizálása

A vazomotoros nátha diagnosztizálása allergiavizsgálatot követően, az allergiás ok kizárása után történik. A vazomotoros nátha diagnosztizálására nincs olyan teszt, amellyel egyértelműen kimutatható a betegség. A kivizsgálás során a cél az allergiás vagy egyéb lehetséges okok kizárása. Ennek érdekében sor kerülhet allergiás bőrpróbára, vérvételre, ritkán CT vizsgálatra vagy az orr endoszkópos vizsgálatára.

 

A vazomotoros nátha kezelése

A vazomotoros nátha kezelése legfőképp attól függ, hogy a tünetek mennyire zavarják a beteget. A kiváltó tényező kerülése a legtöbb esetben megoldást nyújt a problémákra. Zavaróbb tünetek esetén a kezelőorvos javasolhatja szteroid- vagy antihisztamin-tartalmú orrcseppek, orrspray-k használatát.

 

A vazomotoros nátha megelőzése

Ha vazomotoros náthája van, tehet lépéseket a tünetek csökkentésére és a fellángolások megelőzésére:

 

 • Kerülje el a kiváltó tényezőket. Ha meg tudja határozni, hogy mi okozza vagy súlyosbítja a tüneteit, a kiváltó okok elkerülése jelentősen javíthat az állapotán.
 • Ne használjon túlzott mértékben orrcseppeket, orrspray-ket. Ezeknek a gyógyszereknek a néhány napot meghaladó használata súlyosbíthatja a tüneteket.
 • Vegyen igénybe hatékony kezelést. Ha az óvintézkedések nem váltak be, keresse fel orvosát. A szakember hatékonyan segíthet a tünetek megelőzésében vagy csökkentésében.

 

KULCSSZAVAK
nátha  |   allergia  |   orrdugulás  |   orrfolyás  |   tüsszögés  |   rhinitis medicamentosa
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít