egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vizelet összetételének elemzésével számos állapot és betegség kimutatható, olyanok is, amelyek nem a vesével vagy a húgyutakkal kapcsolatosak. A vizsgálatnak nincsenek kockázatai, és kellemetlenséggel sem jár.

 

A kiválasztási folyamatok során a vizeletbe számos olyan anyag kerül, amelyek jelenléte vagy mennyisége megmutatja, mi zajlik a szervezetben.

 

Éppen ezért több esetben is kérhet orvosa vizeletvizsgálatot, például:

 

  • vér kimutatására a vizeletben;
  • várandósság igazolására stb.

 

Sor kerülhet a vizsgálatra továbbá műtét előtti kivizsgálás részeként vagy rutinvérvétel kiegészítéseként is.

 

A leggyakrabban vizsgált értékek

A vizeletet szabad szemmel, kémiai, biológiai és mikroszkópos úton is vizsgálhatják, és az érzékszervi megfigyelések (pl. szín, homályosság, szag) is információt adnak a szakértőknek. Lehetőség van a vizeletüledék mikroszkópos vizsgálatára is, így a vizeletből kimutathatók a vörösvértestekfehérvérsejtek, hámsejtek, fehérjecilinderek, különböző ásványi anyagok, kristályok és kórokozók jelenléte.

 

A vizeletvizsgálat során leggyakrabban az alábbi értékeket vizsgáljak:

 

  • pH: a kémhatást a táplálkozás is befolyásolja, de betegségre (pl. vesekő) is utalhat;
  • fajsúly: a normáltól való eltérése veseproblémára utalhat;
  • fehérjetartalom: nagy mennyiségben veseproblémát jelezhet. Lázas betegségek, terhesség, cukorbetegség, mérgezések esetén is magas lehet a szintje;
  • urobilinogén (UBG): a vörösvértestek bomlási terméke. Normál esetben is található valamennyi a vizeletben. Túl alacsony szintje például epebetegség jele lehet;
  • bilirubin: szintén a vörösvértestek lebomlása során keletkezik. Normálisan nincs jelen a vizeletben, jelenléte epe-, máj-, hasnyálmirigy-betegségre utal;
  • aceton: jelenléte a cukoranyagcsere zavarára utal, de egyes állapotokban előfordul anélkül is;
  • nitrit: jelenléte gyulladásra, fertőzésre utal;

 

Fertőzés esetén a mikrobiológiai vizsgálatok konkrét baktérium vagy gomba jelenlétét is kimutathatják, amelyek így specifikusan kiválasztott gyógyszerekkel kezelhetők.

 

A várandósság igazolására a vizeletből kimutatható hCG hormon szolgál (terhességi teszt).

 

Előkészületek a vizeletvizsgálat előtt

A laborban végzett vizeletvizsgálathoz általában a reggeli első vizeletből kell mintát vinni. Fontos, hogy a mintát mindig tiszta, lehetőleg steril edénybe fogja fel, és abban tárolja. Sok labor biztosít saját vizeletgyűjtő edényt, ellenkező esetben vehet a gyógyszertárban, vagy használhat alaposan megtisztított befőttesüveget, palackot.

 

A mintavételhez általában nincs szükség különösebb előkészületre. Lehetőség szerint éjjel kettőtől már ne ürítsen vizeletet. A vizelet normál állapotban steril, nincsenek benne kórokozók. Ezért a mintaadás előtt érdemes alaposan megmosni a nemi szervek környékét, hogy ne kerüljön a bőrről sem normálflóratag vagy kórokozó a mintába. Lehetőleg ne érjen a vizeletgyűjtő edény belső felszínéhez.

 

A vizsgálati eredmények elemzése előtt tudassa orvosával, ha valamilyen gyógyszert szed, mert az befolyásolhatja a vizsgálat eredményét.

 

A vizeletvizsgálat különböző esetei

Orvosa kérheti, hogy ún. középsugaras vizeletet vigyen, vagyis ne a vizelés legelején és ne a legvégén fogja fel a mintát. Vannak azonban olyan állapotok, amikor a vizeletürítés elejéről kérik a mintát. Általában 0,5-1 dl vizeletre van szükség a vizsgálatokhoz.

 

Ha orvosa reggeli vizeletet kért a laboratóriumtól, a reggeli első vizeletet kell otthon egy tiszta üvegbe vagy a mintavétel helyszínén egy műanyag tárolóedénybe összegyűjteni. Létezik 24 órás vizeletvizsgálat is, amikor az egész napi vizeletet kell felfogni, összegyűjteni. Ilyen esetben 1-1,5 liternyi folyadékot fogyasszon a gyűjtés napján, az alkohol fogyasztását kerülje. A gyűjtés reggelén az aznapi első vizeletre nincs szükség.

 

Vannak olyan vizsgálatok is, amelyekhez 12, 2, 4 vagy 5 óráig kell a vizeletet gyűjteni. A gyűjtött vizeletet hűvös helyen, például hűtőszekrényben tárolja a gyűjtés ideje alatt. A laborba elég csak 1 dl vizeletet beküldeni a gyűjtött vizeletből. Ehhez először alaposan keverje össze a vizeletet, majd a beküldendő mennyiséget rakja át egy kisebb edénybe.

 

Katéter használata esetén annak segítségével vett mintát elemeznek.

 

A vizeletvizsgálatok egy részét, ha nem sürgősek, nem javasolt menstruáció idején végezni.

 

Vizeletvizsgáló gyorstesztek

Egyes, otthon is végezhető vizelettesztek esetén a leírás alapján kell a vizeletet összegyűjteni. Ezek a tesztek nem biztosítanak olyan ellenőrzött körülményeket és biztos eredményeket, mint egy laboratóriumi vizsgálat.

 

Léteznek tesztcsíkos vizeletvizsgálati eszközök is, amelyekkel azonnal megállapíthatók a vizelet egyes tulajdonságai (pl. kémhatás, fajsúly, cukor, fehérje, vér és más anyagok jelenléte). Ezen tulajdonságok alapján bizonyos betegségek diagnosztizálhatók, vagy jelenlétük erősen valószínűsíthető. Előnyük, hogy néhány percen belül eredményt adnak, és nem kell hozzájuk laboratórium. Ezeket széles körben használják az egészségügyben.

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

Vese működése

Vesefunkciós laborvizsgálatok

Vérvizsgálatok

KULCSSZAVAK
vizelet  |   vizeletvizsgálat  |   labor  |   vese  |   húgyutak  |   fertőzés  |   várandósság
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít