egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Vérvizsgálatok által számos betegség vagy állapot ténye, és esetleges súlyossága ellenőrizhető. A vérből sok adat megtudható, például a vörös- és fehérvérsejtek száma, a különböző hormonok, a vércukor, vérzsírok, fehérjék, ionok mennyisége, gyógyszerszintek és egyéb speciális molekulák jelenléte. Leggyakrabban az úgynevezett nagyrutin vagy nagylabor vizsgálatot végzik el, melynek része a teljes vérkép, a májfunkció, a vesefunkció, a vérzsírok, valamint a vércukor vizsgálata.

 

A vérvizsgálat

A vérvizsgálatok a diagnosztikai vizsgálatok közül a leggyakoribbak. A nagylabornak vagy nagyrutinnak nevezett vizsgálati csomagot a háziorvos is kérheti, de rutinnak számít kórházi körülmények között is.

 

A vizsgálathoz éhgyomorra vesznek a betegtől vénás vért. A teljes képhez a vizelet elemzése is hozzátartozik. Ezt otthonról is magával viheti az érintett, de a legtöbb vérvételi helyen helyben is adható.

 

A leggyakrabban vizsgált értékek

Egy rutin vérvizsgálat során több értéket is elemeznek, amelyek a szervezet működését többféle szempontból írják le:

 

A vérképzőrendszer működése, a véralvadás értékei

Ezek az értékek mutatják ki a vérszegénységet, a vérképzőszervek betegségeit, a véralvadási zavarokat és az esetleges nagyobb vérvesztést. Utalhatnak gyulladásos folyamatokra, fertőzésekre és az immunműködés állapotára is.

 

Fertőzésre, gyulladásra utaló jelek

A gyulladásra, fertőzésre utaló értékek lehetnek egyes fehérjék jelenléte, de jelezheti a fehérvérsejtek száma is. Különösen fontos a CRP, vagyis C-reaktív protein érték, amely csak a gyulladás tényét jelzi, és a beteg tüneteivel együtt vizsgálva adhatja meg annak helyét.

 

Zsír- és cukoranyagcsere

A vérzsírszintek (koleszterin, triglicerid) magas értéke szív- és keringési betegségek kockázatára figyelmeztet. A cukoranyagcsere értékei a cukorbetegségre vagy annak előzményére utalhatnak. Ezek az értékek általában nem járnak együtt egyértelmű tünetekkel, csak akkor ha már veszélyeztetik az egészséges működést.

 

Májfunkciós értékek

A májfunkciós értékek elsősorban, de nem kizárólag (pl. epeúti) a máj működéséről adnak információt.

 

Vesefunkciós értékek

A vese állapotát vérből, illetve vizeletből mérik, továbbá a vizelet mutathatja a húgyúti fertőzések fennállását és a vese esetleges betegségeit.

 

Mikor végeznek vérvizsgálatot?

A vérvizsgálatot a háziorvos vagy kezelőorvos kérhet. Azt, hogy a vérből pontosan milyen értékeket mutassanak ki, szintén a háziorvos vagy kezelőorvos dönti el a fennálló tünetek alapján. A vérvizsgálatra szükség lehet új tünetek jelentkezése esetén a diagnózis felállításához, vagy fennálló betegségek esetén az állapota követéséhez, ellenőrzéséhez.

 

A vérvizsgálat kockázatai

A vénás vérvétel nem kockázatos eljárás, kisebb fájdalommal járhat a szúrás helyén, illetve az arra hajlamosaknál rosszulléttel. A vérvételt megkönnyítendő igyon előtte bőségesen tiszta vizet (de mást nem, mivel éhgyomorra kell a vizsgálatot végezni).

 

KULCSSZAVAK
vizelet  |   vérzsír  |   vércukorszint  |   vérszegénység  |   nagyrutin  |   nagylabor  |   vérkép
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít