egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Vízmérgezés (víz-intoxikáció) akkor alakul ki, ha a szervezet vízbevitele nagyobb, mint a vízleadása. A túlzottan nagy mennyiségű víz megivása többnyire nem okoz víztúlterhelést az egészséges szervezetben. Egy egészséges felnőttnek naponta több mint 7-8 liter vizet kellene meginnia ahhoz, hogy felülmúlja a szervezet vízkiválasztó képességét.

 

A vízmérgezés ritka kórállapot, melynek hátterében az áll, hogy a vízbevitel mértéke meghaladja a vese nátriumkiválasztó képességét, és ezáltal a vízét. Idült vízmérgezés esetén a vér nátriumkoncentrációja fokozatosan csökken, és akár napokig is túl alacsony szinten van (hyponatraemia), mérsékelt tüneteket okozva. Heveny vízmérgezés esetén a vérben lévő nátrium szintje hirtelen csökken le, ami nagyon súlyos tüneteket okoz, és akár életveszélyes állapothoz is vezethet.

 

Hyponatraemia akkor áll fenn, ha a vér nátriumszintje 135 mmol/l alá esik.

 

A vízmérgezés főbb tünetei

A vízmérgezés tünetei függnek az esetlegesen meglévő alapbetegségtől, a kiváltó tényezőktől és a kóros változások fennállásának időtartamától. A hyponatraemia az igen enyhétől a súlyos, és akár az életet is veszélyeztető tünetek széles skáláját okozhatja. Vízmérgezésre utalhat a szédülés, hányás, fejfájás, zavarodottság, nagyfokú levertség, bizonytalan eredetű fáradtság, étvágytalanság, érzékenység és izomgyengeség.

 

Megnövekedhet a testsúly, emelkedhet a vérnyomás, szívelégtelenség és tüdővizenyő léphet fel. Folyadék halmozódhat fel a mellhártya rétegei között (hydrothorax) vagy a szívburokban (hydropericardium) vagy a hasüregben (ascites), illetve a folyadékgyülem (ödéma) testszerte is megjelenhet. Súlyosabb esetben izomgörcs, eszméletvesztés és kóma állhat be.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, mielőbb vegye fel a kapcsolatot háziorvosával vagy a házi gyermekorvosával. A kezeletlen heveny vízmérgezés igen gyorsan agykárosodáshoz, kómához vagy halálhoz vezethet.

 

Azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt, ha a környezetében bárkinél görcsrohamot, zavartságot vagy eszméletvesztést észlel!

 

A vízmérgezés kiváltó okai

A nátrium fontos szerepet játszik a sejtekben, és az azokon kívüli folyadékmennyiség szabályozásában, a vérnyomás élettani szinten tartásában, és az izmok mozgatásához szükséges jelek továbbításában. Ha a bevitt víz mennyisége meghaladja a vesék felesleges vizet eltávolító teljesítőképességét, lecsökken a vér nátriumkoncentrációja, ezért a sejtek oly módon igyekeznek növelni a nátrium szintjét, hogy nagy mennyiségű vizet vesznek fel. Különösen veszélyes lehet, ha a sejtek megduzzadása az agyban történik, mivel a koponyacsont nem képes a tágulásra, így megnövekedhet az agyra nehezedő nyomás (agyödéma).

 

Ugyanez előfordulhat kisebb mennyiségű víz bevitele esetén is azoknál, akik olyan betegségben szenvednek (például veseelégtelenségben, szívelégtelenségben, vagy májcirrózisban), amely megakadályozza a szervezet vízkiválasztását. Vízmérgezést válthatnak ki továbbá a mellékvese vagy a pajzsmirigy rendellenes működése miatti hormonális változások, illetve az olthatatlan szomjúságérzettel járó (polydipsia) kóros állapotok és a fokozott izzadással járó intenzív testedzés.

 

Bizonyos gyógyszerek (például a vérnyomáscsökkentők és a vizelethajtók) is előidézhetik a szervezet ionháztartásának felborulását.

  

A vízmérgezés diagnosztizálása

A vízmérgezés kórisméjének felállításának első lépése a részletes kórelőzmény felvétele, különös tekintettel a folyadékterhelésre vonatkozó adatokra és az ürített vizeletmennyiség mérésére. A fizikális vizsgálat kiterjed a végtagok ödémájára, a megnagyobbodott májra, a tüdővizenyőre, a bőr kékes elszíneződésére (cianózis), a nehézlégzésre (dyspnoe), illetve a szapora légvételre (tachypnoe).

 

A vér és vizelet laboratóriumi vizsgálatai fontos támpontot adnak a folyadékháztartás állapotának felmérésében. A szív működését az EKG-vizsgálat, a tüdővizenyő meglétét mellkasröntgen, a hasüregi folyadék meglétét, illetve  ultrahangvizsgálattal ellenőrzik a máj és lép megnagyobbodását (hepatosplenomegalia).

 

A vízmérgezés kezelése

A súlyos tünetekkel járó hyponatraemia sürgősségi veszélyállapot, amely azonnali intenzív ellátást igényel. Ilyen esetben – függetlenül attól, hogy a hyponatraemia heveny vagy idült –, elektrolitokat tartalmazó folyadék (hipertóniás sóoldat) intravénás beadásával növelik a vér nátriumkoncentrációját.

 

Enyhe és közepes mértékű hyponatraemia esetén folyadékmegszorítás javasolt a további folyadéktúlterhelés elkerülése érdekében. Szükséges a hyponatraemia kialakulásához hozzájáruló vagy azt előidéző gyógyszerek szedésének felfüggesztése is. Bizonyos esetekben vízhajtó gyógyszer adására is sor kerülhet. A vízmérgezés egyéb tüneteit (Pl.: fejfájás, hányás stb.) szintén gyógyszeresen kezelik.

 

Fontos! Kövesse kezelőorvosa tanácsait, és a folyadékbevitelt kizárólag orvosi utasításra korlátozza.

 

A vízmérgezés megelőzése

A vízmérgezés kialakulásának megelőzése érdekében fontos az egyenletes folyadékbevitel, és az egyszeri nagy mennyiségű italfogyasztás kerülése.

 

Intenzív testedzés esetén az óránként elfogyasztott folyadék mennyisége ne haladja meg a 8 decilitert. Ilyenkor víz helyett elektrolitokkal dúsított sportital fogyasztása javasolt.

 

Vízmérgezés különböző életszakaszokban

A kisgyermekkori lázas, görcsös állapotok okozója lehet a folyadékháztartás felborulása, és az azzal összefüggésben kialakuló alacsony nátriumszint.

 

A várandós anyák szervezetét fokozottan megviselheti a nyári meleg, ilyenkor különösen ügyelni kell a folyamatos, de nem túlzott mennyiségű folyadékbevitelről. Túlzott izzadás esetén javasolt az elektrolitokkal dúsított sportitalok fogyasztása.

 

Időskorban a csökkenő éhség- és a szomjúságérzet miatt gyakran elégtelen a folyadékbevitel, és idővel romlik a vese kiválasztó funkciója is, ami könnyen vezethet a folyadék- és elektrolit-egyensúly megbomlásához. A vér nátriumkoncentrációja csökkenhet az alacsony sótartalmú tápszerek használata miatt, vagy bizonyos alapbetegségek következményeként. Időskorban férfiak esetében 2,5 liter, nők esetében 2 liter napi vízbevitel ajánlott a vesék romló működése, illetve a szomjúságérzet csökkenése miatt.

KULCSSZAVAK
víz-intoxikáció  |   nátrium  |   hyponatraemia  |   hydrothorax  |   hydropericardium  |   ascites  |   ödéma  |   kóma  |   polydipsia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít