egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Magyarországon jellemzően jó minőségű az ivóvíz, a lakosság körében mégis egyre nagyobb teret hódít az ivóvíztisztító kisberendezések használata.

 

A víztisztító berendezések beüzemelési módja és vízkezelő egysége alapján többféle típusú készülék különböztethető meg. A rendelkezésre álló kínálatban kancsós, aktívszén-töltetű, fordított ozmózis membránt tartalmazó víztisztítók, vízlágyítók és speciális készülékek találhatók. A víztisztító kiválasztásakor érdemes figyelembe venni néhány fontos tudnivalót a különböző típusú berendezések sajátosságait illetően.

 

Kancsós víztisztítók

A kancsós víztisztítók – más néven háztartásiivóvíz-utántisztító kancsók – egyszerű felépítésű készülékek. Cserélhető szűrőik általában aktívszén-szűrőt és ioncserélő gyantát tartalmaznak. Az aktívszén-szűrők megkötik az oldott szerves anyagokat, ezért semlegesítik a klóros mellékízt, illetve egyéb kellemetlen ízeket, szagokat és színeket. A szénszűrő ezüstözött része mikrobiológiai védelmet biztosít, ugyanakkor az ezüstözés miatt a használat során ezüst oldódhat a vízbe. Az ezüstről fontos tudni, hogy megengedett koncentrációja az ivóvízben 0,1 mg/l, csecsemők esetében pedig 0,01 mg/l. A kancsós víztisztító ioncserélő gyantája a víz lágyítását szolgálja. A kancsós víztisztítóval szűrt víz a vízkő eltávolításának köszönhetően nem károsítja a különböző háztartási kisgépeket (kávéfőző, vízforraló, vasaló stb.), ezért használatával meghosszabbítható azok élettartama.

 

A kancsós víztisztítók beüzemelése, illetve a szűrőcsere során ajánlott átöblíteni azokat legalább kétkancsónyi vízzel. A szűrős kancsó hűtőben tárolandó, tartalma 24 órán belül elfogyasztandó. Célszerű a használati utasításon feltüntetett időközönként elvégezni a szűrő cseréjét, amivel megelőzhető az emberi szervezetre káros nitrit megjelenése és a baktériumok elszaporodása az ivóvízben.

 

Aktívszén-töltetű víztisztítók

Az aktívszén-töltetű víztisztítók csapra szerelhető, mosogató alá helyezhető és a bemenő víz kezelésére alkalmas változatokban kaphatók. A vízadagoló felépítésű készülékek hideg, meleg, illetve szénsavas vizet is előállítanak. Léteznek elektrolízist végző típusok is, amelyek lúgos és savas víz előállítására is képesek. Az aktívszén-töltetű víztisztítók csökkentik a vízben lévő klór mennyiségét és minden más szerves anyagot, illetve a vizet is lágyítják. Ezek a készülékek ezüstözés, réz-cink ötvözet vagy UV-lámpa segítségével gátolják a baktériumok elszaporodását. Az ezüstözést tartalmazó készüléktípusok esetén számolni kell azzal, hogy ezüst kerülhet a kezelt vízbe. Az UV-lámpával működő berendezések használatakor figyelembe kell venni az UV-lámpa bemelegedési idejét is.

 

Az aktívszén-töltetű víztisztítók üzembe helyezése szakember (vízvezeték-szerelő) közreműködését igényli, ahogyan a karbantartásuk is. A használati utasításon feltüntetett időközönként célszerű elvégezni a szűrő cseréjét, és félévente legalább egyszer javasolt a készülékek fertőtlenítése. Használatuk előtt mindig ki kell folyatni a bennük pangó vizet.

 

Fordított ozmózis membránt tartalmazó víztisztítók

A fordított ozmózis (reverz ozmózis, RO) membránt tartalmazó, összetett felépítésű berendezések legtöbbje a mosogató alá helyezhető, de kapható a bemenő víz kezelését szolgáló típus is. Ezek a készülékek nemcsak szűrik, hanem tisztítják is a vizet. Működésük azon az elven alapul, hogy zárt rendszerben, nyomás alatt egy membránon préselik át az előzetesen megszűrt vizet.

 

A szűrés ötlépcsős folyamatból áll. A mechanikai szűrő eltávolítja a vízben lebegő szilárd részecskéket, az aktívszén-szűrő pedig a klórt és származékait, valamint a szerves anyagokat. Ezt követően a fordított ozmózis membrán kiszűr szinte minden 0,0001 mikronnál nagyobb méretű szennyező anyagot és biológiai szervezetet. Majd az aktívszén-utószűrő lép működésbe, kiszűrve az esetlegesen oldott gázt a vízből. A bakteriális védelmet UV-lámpa vagy ezüstözött utószűrő biztosítja. Az ezüstözést tartalmazó készüléktípusok esetén számolni kell azzal, hogy ezüst kerülhet a kezelt vízbe. Az UV-lámpával működő berendezések használatakor figyelembe kell venni az UV-lámpa bemelegedési idejét is.

 

Az RO-membránt tartalmazó víztisztító berendezések ionmentes vizet állítanak elő, amelynek hosszú távú fogyasztása nem javasolt. Ilyen típusú készülék által előállított víz kizárólagos ivóvízként történő fogyasztása esetén ajánlott az ásványi anyagok más úton történő rendszeres pótlása.

 

Az RO-membránvíztisztítók üzembe helyezése szakember (vízvezeték-szerelő) közreműködését igényli. A használati utasításon feltüntetett időközönként célszerű elvégezni a szűrők és az RO-membrán cseréjét, valamint a készülék fertőtlenítését. Használatuk előtt, valamint hosszabb áramszünetek esetén mindig ki kell folyatni a tartályukban pangó vizet. A speciális szűrőtöltetek egészségre gyakorolt hatását az engedélyezés során nem értékelik, ezért a gyártó által esetlegesen feltüntetett ilyen tartalmú állítások fenntartással kezelendők.

 

Vízlágyítók

A vízlágyító készülékek legtöbbje a mosogató alá helyezhető, de kapható a bemenő víz kezelését szolgáló típus is. Az ilyen típusú berendezések nagy méretűek, felépítésük viszont egyszerű. Használatuk elsősorban a háztartási gépek (például mosógépek), illetve kazánok, fűtésrendszerek vízkőlerakódás elleni védelmét szolgálja. A vízlágyítók által előállított víz kizárólagos ivóvízként történő fogyasztása nem ajánlott. Ha mégis kizárólag ilyen típusú készülék által előállított ivóvíz fogyasztása történik, javasolt az ásványi anyagok más úton történő rendszeres pótlása.

 

A víztisztítók üzembe helyezése szakember (vízvezeték-szerelő) közreműködését igényli. Használatuk során megnövekszik a baktériumok elszaporodásának esélye, ami ellen a sótabletták rendszeres használata nyújt védelmet.

 

Speciális víztisztítók

A speciális víztisztító berendezések (adszorber) az ivóvíz határérték feletti arzén-, ólom- és nitráttartalmának eltávolítását szolgálják. Egészségre gyakorolt hatásukat az engedélyezés során nem értékelik, ezért a gyártó által esetlegesen feltüntetett ilyen tartalmú állítások fenntartással kezelendők.

 

Mire ügyeljen víztisztító használata esetén?

Kizárólag ivóvízbiztonsági engedéllyel rendelkező víztisztító berendezés vásárlása és üzembe helyezése javasolt. Az engedély megléte ellenőrizhető a forgalmazónál, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központnál (NNK) vagy a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainál. Csak megbízható kereskedőtől vásároljon víztisztító berendezést. Kerülje azokat a termékeket, amelyeket kizárólag termékbemutatókon és webes felületeken forgalmaznak. A beüzemelést és a szűrőcserét bízza a forgalmazó által biztosított szervízszolgáltatóra. Ügyeljen arra, hogy a víztisztító rendelkezzen védelemmel a baktériumok elszaporodása ellen. Vegye figyelembe, hogy a fordított ozmózis (RO) membrán önmagában nem jelent megfelelő védelmet a baktériumok ellen. Minden alkalommal folyassa ki a víztisztítóban pangó vizet fogyasztás előtt. Fokozottan ügyeljen a berendezés karbantartására és tisztítására!

 

A víztisztítók alkalmazása kockázatos lehet kútvíz kezelése esetén, mivel megnőhet a baktériumok elszaporodásának és a nitrát képződésének a veszélye. A víztisztítók engedélye kizárólag a vezetékes víz tisztítására vonatkozik. Kútvíz kezelésével arra szakosodott szolgáltatót bízzon meg.

 

KULCSSZAVAK
kancsós víztisztító  |   aktívszén-töltet  |   ezüst  |   nitrát  |   nitrit  |   baktérium  |   klór  |   vízlágyító gyanta  |   fordított ozmózis membrán  |   UV-lámpa  |   vízkő  |   adszorber  |   pangó víz  |   ivóvíz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít