egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A végbél a vastagbél legutolsó szakasza, a végbélnyílásban végződik. A leggyakoribb végbélbetegségek (proktológiai betegségek) közé tartozik az aranyér, a végbélpolip, a végbélsipoly, a végbél gyulladása, a végbél repedése, a végbél jóindulatú daganatai, a végbéldaganat, illetve a végbél sérülései. A végbél betegségei nagyon gyakoriak, kialakulásuk kockázatát fokozza a mozgásszegény életmód, az ülőmunka, a nagy adag ételek gyorsan történő elfogyasztása, illetve a stressz.

 

Ezek a betegségek igen kellemetlenek, és már az első tünet megjelenésekor érdemes orvoshoz fordulni, mert később szövődmények alakulhatnak ki.

 

A végbél betegségeinek tünetei

A végbél betegségei sokfélék lehetnek, így a tünetek is változatosak.

 

Jellemző tünetei:

 

 • végbél nyomásérzékenysége,
 • székletürítési zavar: székrekedés vagy hasmenés,
 • végbéltáji fájdalom,
 • viszketés,
 • duzzanat, bőrpír a végbélnyílás körül,
 • idegentestérzés végbéltájon,
 • véres széklet, vércsíkok a WC papíron,
 • esetenként fogyás vagy hízás.

 

A leggyakoribb végbélbetegségek

 

 • Aranyér esetében a legfontosabb az életmód megváltoztatása. Amennyiben szükséges, gyógyszeresen vagy műtéti úton is kezelhető.
 • Avégbélrepedés (fissura) gyakori betegség, melynek lényege, hogy a végbélgyűrűn hosszanti seb, repedés keletkezik, általában a kemény széklet vagy a gyakori székrekedés miatt. A sérülés nehezen gyógyul, kellemetlenül be is gyulladhat, mely hegesedéshez vezethet. Kezelésében fontos a rostdús étrend, az ülőfürdő, illetve sok folyadék fogyasztása. Fájdalom és gyulladás esetén szteroidos krémet írhat fel az orvos, végső esetben műtét is szóba jöhet.
 • A végbélsipoly (fistula) a végbél nyálkahártyájában található mirigyek gyulladása, majd sipoly (abnormális járat, mely a végbélcsatornát köti össze a végbélnyílás környéki bőrrel) képződése, melyből genny távozik. Ha ez a vezeték elzáródik, tályog alakulhat ki, melyet láz, fájdalom kísérhet. Műtéti úton kezelhető.
 • Végbélgyulladás esetén a végbél nyálkahártyája begyullad, melynek oka lehet baktérium, gomba vagy parazita. Tünete viszketés, hasmenés, esetleg fogyás. Kezelése a pontos októl függ, pl. antibiotikum baktériumok esetén, vagy egyéb gyulladáscsökkentő gyógyszerek.
 • Végbélsérüléshez vezethet a gyakran ismétlődő hasmenés vagy székrekedés, illetve egyes szexuális tevékenységek, idegen tárgyak. Kezelése enyhébb esetekben székletlazítók és kúpok alkalmazásával történhet, illetve a seb kezelésére nitrogliecerint tartalmazó kenőcs használata javasolt. Ha az anális terület fájdalmas és duzzadt, hideg borogatással lehet enyhíteni a fájdalmat és a duzzanatot.
 • Végbélsérv esetén a végbél kiboltosítja a hüvely hátsó falát. A hüvelyt és a végbelet elválasztó kötőszövet és izomréteg meggyengülése veleszületett gyengeség, hüvelyi szülés, méheltávolítás után, vagy hibás hüvelyplasztika miatt alakulhat ki. Súlyosságtól függően életmódváltoztatással, intimtornával, hormonterápiával, pesszárium alkalmazásával vagy műtéti úton kezelhető. Végbélsérvvel a nőgyógyászat foglalkozik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fent említett tüneteket észleli, mihamarabb forduljon háziorvosához.

 

A végbél betegségeinek oka

A végbél betegségei viszonylag gyakoriak, a lakosság akár 70%-át is érinthetik életük során valamikor, és kialakulásuknak számtalan oka lehet. Az aranyér például civilizációs betegség, melynek oka lehet az ülő életmód, rostszegény táplálkozás, túlsúly, székrekedés, esetleg terhesség, illetve stressz. A végbéldaganatok kialakulásának kockázata a kor előrehaladtával fokozódik.

 

A végbél betegségeinek szövődményei

A végbél betegségeinek szövődménye a kiváltó októl függ. Kialakulhat rosszindulatú elfajulás, esetleg vérszegénység a lassú vérezgetés miatt.

 

A végbél betegségeinek diagnosztizálása

A végbél betegségeinek kivizsgálásával és kezelésével a proktológus foglalkozik. Először általában fizikális vizsgálat történik, vagyis a kezelőorvos megtekinti a végbélnyílás környékét, és ujjával kitapintja (rektális digitális vizsgálat) az esetleges elváltozásokat. Amennyiben szükséges, végbéltükrözést (rectoscopia) is végeznek, mely során szövettani mintavétel is történhet.

 

Mit tehet a végbél betegségei esetén?

Fontos a beteg terület fertőtlenítése és tisztán tartása. Törekedni kell a széklet puha állagúvá tételére, mely rostdús étrend, sok folyadék fogyasztásával érhető el. Ha az életmódváltoztatások nem elegendőek, síkosító kúp vagy székletlágyító gyógyszerek alkalmazhatók.

 

A végbél betegségeinek megelőzése

 

 • Helyes életmód. Fontos a rostdús étrend, sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, illetve kerülni kell a füstölt húsok, félkész ételek fogyasztását. A rendszeres mozgás segíti a belek működését, a salakanyagok gyorsabb távozását. Fontos a dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzése.
 • Vastagbélszűrés. A vastagbél- és végbéldaganat felismerése kétlépcsős szűréssel történik a háziorvosok szervezésében. Első lépés az ún. okkult vagy rejtett vérzés kimutatása laboratóriumi úton, melyhez otthon kell székletmintát venni, majd laboratóriumi vizsgálatra küldeni. Ha ennek eredménye nem-negatív, vagyis gyanúra ad okot, akkor a háziorvos ad beutalót vastagbéltükrözésre, melyet szakambulancián végeznek. A szűrés 50 év felett mindenki számára javasolt kétévente.

 

KULCSSZAVAK
végbél  |   aranyér  |   sipoly  |   repedés  |   tályog  |   proktológus  |   polip
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít