egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Vírusterhelés alatt a szervezetben aktuálisan megtalálható vírusmennyiséget értjük. Mértéke összefüggésben van a fertőzés tüneteinek és lefolyásának súlyosságával (vagy a kezelés sikerességével).

 

A vírusterhelés mérhető tulajdonság, mely a fertőzöttől levett mintából meghatározható. A minta típusa mindig attól függ, hogy a fertőző vírus a szervezet melyik folyadékközegében képes szaporodni: HIV-vírus esetén ez a vér, koronavírusok esetén az orrváladék, a különböző agyhártyagyulladást okozó vírusok esetén pedig a gerincvelői folyadék.

 

A vírusterhelés jelentősége a COVID-19 esetén

Az, hogy valaki megfertőződik-e egy adott vírussal, nem csupán attól függ, hogy találkozott-e a vírussal.

 

Fertőző dózisnak nevezzük a vírusnak azt a mennyiségét, ami a megbetegítéshez szükséges. Minél alacsonyabb a fertőző dózis, annál könnyebben terjed a vírus – hiszen akkor kevesebbnek szükséges a szervezetbe jutnia a betegség kialakításához. A koronavírus esetén a fertőző dózis erősen változó a különböző variánsoknál.

 

A COVID-19 variánsok különböző tulajdonságaiért a genetikai mutáció a felelős – ám önmagában a mutáció helyének ismerete nem ad túl sok információt, legfeljebb a laborban dolgozó kutatóknak. Számunkra a legfontosabb tulajdonságok az adott variáns terjedésének gyorsasága és az okozott megbetegedés súlyossága. A vírusterhelés mindkettőt befolyásolja!

 

Hogyan függ össze a vírusterhelés és a fertőzés terjedése?

A fertőzés terjedésének sebessége erősen összefügg a vírusterhelés mértékével. Nagy vírusterhelésnek vannak kitéve a fertőzött egyén közvetlen, szoros kontaktjai, illetve akik a fertőzött tüneteinek kezdetétől számított 5 napon belül kerültek vele kapcsolatba. Így a legnagyobb vírusterhelést általában a közvetlen családtagok vagy lakótársak, az esetleges munkatársak és természetesen az egészségügyi személyzet kapja.

 

Érdekes tény továbbá, hogy a vírusterhelés kumulatív, vagyis a vírusterhelés az – ésszerű időn belüli – egymás utáni expozíció (vírussal való találkozás) esetén összeadódik. Így amennyiben valaki hosszú időn keresztül érintkezik több fertőzött egyénnel, nő a vírusterhelése az idő előrehaladtával.

 

A nagyobb vírusterhelés súlyosabb betegséget okoz?

Általánosságban igaz, hogy ha a megfertőződéskor több vírus jut a szervezetbe, akkor a betegség súlyosabb lefolyása várható. A régebb óta ismert koronavírusok esetén ez bizonyított (SARS, MERS-vírusok) és a jelenlegi új típusú koronavírus esetén is igazolódni látszik ez a tendencia – bár a különböző tanulmányok alapján kevésbé egyértelmű, mint a terjedés és a vírusterhelés közötti összefüggés.

 

Ez hasonlóan képzelhető el, mint ahogy egy háború zajlik, csak itt nem két sereg harcol egymással, hanem az immunrendszer és a vírusfertőzés. Ha a vírus már a kezdetekben nagy mennyiségben jelen van a szervezetben, az immunrendszer nehezebben tud védekezni ellene; azonban ha csak néhány vírussal találja magát szemben, akkor azokat sokkal gyorsabban legyőzheti.

 

Ráadásul a nagy mennyiségben jelen lévő vírus folyamatosan tovább szaporodik: számuk a szervezetben exponenciálisan nő, ahogy telik az idő. Az exponenciális növekedés egyik tulajdonsága, hogy minél nagyobb a kiindulási szám, annál gyorsabban, agresszívebben növekszik a számuk – ez pedig súlyosabb tünetekkel jár együtt.

 

Előfordulhat, hogy magas vírusterhelés ellenére sem betegszik meg valaki?

Természetesen az, hogy valaki megfertőződik-e, rengeteg más tényezőtől is függ: az életkortól, a meglévő társbetegségektől, az immunrendszer általános állapotától és egyes, máig nem teljesen ismert egyéni tényezőktől stb. Így csupán a vírusterhelés mértéke alapján nem lehet pontos következtetéseket levonni: sem arra, hogy egy kontakt valóban fertőzött lesz-e, sem arra, hogy a betegség várható lefolyása mennyire lesz súlyos.

 

A vírusterhelés csökkentése

Könnyen belátható, ha az, hogy egyáltalán megbetegszik-e valaki, vagy ha a tüneteinek súlyossága attól függ, hogy mekkora vírusterhelésnek van kitéve – vagyis mennyi vírus jut be és szaporodik fel a szervezetben adott idő alatt –, akkor a legfontosabb védekezési mód, hogy a vírusterhelést csökkentsük.

 

A vírusterhelés csökkentése érdekében az alábbiakat tehetjük:

 

  • maszkviselés: a maszk nem képes megszűrni az összes kórokozót, de ha mindenki viseli, csökken a levegőbe kerülő vírusok száma, így a vírusterhelés is;
  • távolságtartás: az egyik legfontosabb védelmi intézkedés, amellyel a vírusterhelés csökkenthető;
  • fertőtlenítő takarítás: a vírus a különböző felületekről könnyen a bőrünkre, majd a nyálkahártyához (szem, száj, orr) érve a szervezetbe kerül, így a felületek fertőtlenítésével a vírusterhelés jelentősen csökkenthető;
  • védőoltás: nem a fertőzéstől véd meg, hanem az immunrendszert készíti fel arra, hogy a szervezetbe belépő vírusokat könnyebben és gyorsabban legyőzze – így az exponenciális szaporodási görbe ellaposodik, tehát csökken a szervezet vírusterhelése és a tünetek súlyossága.

 

Mindezek mellett a kézmosás az egyik legegyszerűbb, legalapvetőbb dolog, amit egészségünk védelmében tehetünk. A vírusok a kezünkön megtelepedhetnek, és onnan könnyen a szembe, az orrba vagy a szájba juthatnak. A helyes kézmosás egyrészt megakadályozza a kórokozók bejutását a szervezetbe, másrészt védjük vele a környezetünkben lévők egészségét is. A megfelelő kézhigiénia bizonyítottan hozzájárul a fertőző betegségek terjedésének megakadályozásához, ezért mindennapi szokássá kell válnia, ami különösen járványok idején elengedhetetlen.

 

Amennyiben közvetlen környezetében fertőzés fordul elő, itt olvashat a szükséges teendőkről COVID-19 megbetegedés esetén!

KULCSSZAVAK
vírusfertőzés  |   viral load  |   maszkviselés  |   távolságtartás  |   Covid-19  |   koronavírus
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít