egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vékonybélrák a vékonybélben található sejtek szabályozatlan növekedése miatt alakul ki. A vékonybélben jelentkező rosszindulatú daganatok általában ritkábbak, mint az emésztőrendszer más részén, a gyomorban, a vastag- vagy végbélben kialakuló tumorok. A vékonybélben jó- és rosszindulatú daganatok is megjelenhetnek.

 

A vékonybél a tápcsatorna része, a táplálékot szállítja a gyomor és a vastagbél között. Feladata a táplálék megemésztése és felszívása az elfogyasztott ételekből, továbbá olyan hormonokat is termel, amelyek segítik az emésztést. A vékonybél olyan sejteket is tartalmaz, amelyek a szájon át a szervezetbe jutó baktériumok és vírusok ellen veszik fel a harcot.

 

A vékonybéldaganatok legfőbb tünetei

A vékonybéldaganatok leggyakoribb tünetei az alábbiak:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben nem megmagyarázható emésztőszervrendszeri tünetei vannak, melyek régóta nem múlnak el, vagy éppen nagyon gyorsan fejlődtek ki, forduljon a háziorvosához. Háziorvosa az általános betegvizsgálatot követően szakrendelésre utalhatja tovább, ahol az alapos kivizsgálás megtörténik.

 

A gyomrot a vastagbéllel összekötő vékonybélnek három része van: a patkóbél (duodenum), az éhbél (jejunum) és a csípőbél (ileum). Rosszindulatú daganat leggyakrabban a patkóbélben alakul ki. A vékonybélben többféle sejt is megtalálható, ezek mindegyikéből kifejlődhet daganat.

 

Patkóbéldaganatok

A patkóbél a vékonybél első, a gyomrot követően elhelyezkedő, patkó alakuló szegmense. A gyomorból idekerül a táplálék, melynek emésztése a duodenum és a hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek segítségével folytatódik. A patkóbél sokféle sejtet tartalmaz, ezért az innen kiinduló daganatok is különfélék lehetnek.

 

 • Adenocarcinoma: az enzimeket termelő, a bél belső falát bélelő mirigysejtek daganata, a vékonybéldaganatok nagyjából harmada tartozik ide.
 • Karcinoid daganatok: lassan növekvő neuroendokrin daganatok, amelyek a bélben található idegsejtekből vagy a hormontermelésben résztvevő sejtekből alakulnak ki. A gyomor-bélrendszerből kiindulva a szervezet egyéb részeire is átterjedhetnek (lásd még: Karcinoid szindróma).
 • Limfóma: a gyomor-béltraktus immunsejtjeiből kiinduló daganat, a legtöbb esetben non-Hodgkin-limfóma jelenik meg a vékonybélben.
 • Szarkóma: lágyrészekből (izmokból, vérerekből) kiinduló daganat, a gyomor-béltraktus leggyakoribb szarkómája a gasztrointesztinális sztromális tumor (GIST). A GIST a vékonybél falában található speciális idegsejtekből indul ki, kifejezetten ritka betegség. A leiomioszarkóma a simaizomsejtekből indul. Szintén ritka, bár a gyermekkori daganatos betegségek között gyakori.

 

Éhbél- és csípőbéldaganatok

Az éhbél a patkóbelet követően elhelyezkedő vékonybélszakasz, ahol a táplákék további emésztése és a tápanyagok felszívása zajlik. A táplálék az éhbelet elhagyva a vékonybél utolsó szakaszába, a csípőbélbe kerül.

 

A patkóbélhez hasonlóan az alábbi daganattípusok jelenhetnek meg az éhbélben és a csípőbélben:

 

 • adenocarcinoma,
 • karcinoid daganat,
 • limfóma,
 • gasztrointesztinális sztromális tumor (GIST),
 • leiomioszarkóma.

 

Meckel-divertikulum

A Meckel-divertikulum a gyomor-bélrendszeri traktus leggyakoribb veleszületett rendellenessége, a népesség 2-3%-ában fordul elő, a vékonybél alsó szakaszán elhelyezkedő bélfal-kiboltosulás, a köldökzsinór maradványa. A divertikulum mind gyomor-, mind pedig hasnyálmirigy-eredetű sejteket tartalmazhat; a gyomoreredetű sejtek gyomorsavat termelhetnek, és a divertikulum kifekélyesedését és vérzését okozhatják. Sok esetben tünetmentes, amennyiben mégis tüneteket okoz, sebészi eltávolítása szükséges.

 

A Meckel-divertikulumban is kialakulhatnak daganatos elváltozások, melyek a divertikulumot alkotó sokféle sejtből való kiindulás alapján az alábbi típusúak lehetnek:

 

 • karcinoid tumor,
 • leiomioszarkóma,
 • adenocarcinoma,
 • gasztrointesztinális sztromális tumor (GIST),
 • egyéb, ritka tumorok: limfóma, melanóma, hasnyálmirigyrák, intraduktális papilláris mucinózus neoplázia.

 

A vékonybéldaganatok kiváltó okai

A vékonybéldaganatok kialakulásában szerepe van az örökölt tényezőknek (Lynch-szindróma, Familiáris adenomatosus polipózis és Peutz–Jeghers-szindróma). Más bélbetegségek – például a Crohn-betegség és a cöliákia – is hajlamosíthatnak a vékonybéldaganatok kialakulására. A legyengült immunrendszer (HIV-fertőzés, szervátültetés után immunrendszert gyengítő gyógyszer szedése) szintén rizikótényező. Az alkoholfogyasztás, a feldolgozott élelmiszerekben, húsban, cukorban gazdag, rostszegény étkezés is növelheti az előfordulás valószínűségét.

Lásd még: Nyugati típusú étrend

 

A vékonybéldaganatok lehetséges szövődményei

A rosszindulatú daganat áttétet adhat más szervekre, illetve a vékonybéldaganat megjelenése növeli más daganatfajták kialakulásának valószínűségét (vastagbél-, végbél-, méhtest- és petefészekrák).

 

A vékonybéldaganatok diagnosztizálása

A vékonybéldaganatok diagnosztizálása nem egyszerű feladat. Endoszkópos vizsgálattal a bél belső felülete vizsgálható, és szövetminta vételére (biopszia) is lehetőség van. Ezen kívül képalkotó vizsgálatok (MR, CT, PET-CT) nyújtanak további információt a daganat kiterjedéséről és az esetleges áttétekről.

A képalkotó eljárások daganatok felismerésében fontos szerepéről itt olvashat bővebben.

 

A vékonybéldaganatok kezelése

A kezelés során általában műtéti úton eltávolítják az érintett bélszakaszt és a daganatot, valamint a környező nyirokcsomókat. Egyes esetekben ileosztóma kialakítására lehet szükség. A kezelés e mellett kemoterápiát és sugárterápiát is magában foglalhat, valamint egyes esetekben immunterápiára is sor kerülhet.

Az onkológiai kezelésekről bővebben itt olvashat.

 

A vékonybéldaganatok megelőzése

Jelenleg nem teljesen tisztázott, hogy mi segíthet csökkenteni a vékonybélrák kialakulásának kockázatát.

 

Ha általában véve szeretné csökkenteni a daganatok kialakulásának rizikóját:

 

 

A rákmegelőzésben szerepet játszó életmódbeli tényezőkről bővebben itt olvashat.

 

Kapcsolódó tartalom:

Béldaganatok

 

KULCSSZAVAK
daganat  |   tumor  |   vékonybél  |   áttét  |   duodenum  |   jejunum  |   ileum  |   Meckel-féle diverticulum
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít