egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Bizonyos vírusfertőzések vezető tünetegyüttese a bőrkiütések és a nyálkahártyákon jelentkező tünetek. Ilyenek lehetnek például a vírusok által okozott bőrgyulladás, kiütés, hólyagok, növedékek (pl. uszodaszemölcs vagy HPV által okozott szemölcsök), illetve a nyálkahártyák gyulladása, kifekélyesedése.

 

A vírusok által okozott bőr- és nyálkahártyatünetek lehetnek elsődlegesek vagy másodlagosak. Az elsődleges bőrfertőzés esetén maga a kórokozó károsítja a bőrt vagy a nyálkahártyát és ezzel gyulladást okoz. Másodlagos bőrfertőzésről akkor beszélünk, ha valamilyen meglévő bőrgyógyászati megbetegedés talaján történik felülfertőződés (pl. ekcémás bőr fertőződik felül valamilyen kórokozóval).

A vírusfertőzésről általánosságban itt olvashat.

 

A vírusok okozta egyszerű bőrfertőzések jellemzően enyhék és pár napon vagy legfeljebb pár héten belül maguktól is meggyógyulnak.

 

Amennyiben otthoni alternatív módszerek (borogatás, vény nélkül kapható krémek, kenőcsök) alkalmazása ellenére nem javulnak a tünetek, vagy rosszabbodnak, forduljon orvoshoz!

 

Bőr- és nyálkahártya-fertőzést számos vírus okozhat.

 

Herpangina

A herpangina a Coxsackie-vírus által okozott hólyagos torokgyulladás. Jellemzően a gyermekeket érinti (3-10 éves kor között), de felnőtteknél is előfordulhat. Cseppfertőzéssel terjed, a szájüregben okoz kiütéseket, melyek miatt a nyelés fájdalmas, a betegséget étvágytalanság kíséri. Bizonyos Coxsackie-vírusok kéz-láb-száj betegséget is okozhatnak.

 

Herpeszvírus-fertőzések

A herpeszvírusoknak több altípusát különböztetjük meg, melyek különböző tünetekért felelősek (pl. a HSV-1 és HSV-2 az ajak- és genitális herpeszért, a Varicella-zoster vírus a bárányhimlőért és az övsömörért, az Epstein-Barr vírus a mononukleózisért, a HHV-6 és HHV-7 pedig az exanthema subitum nevű gyermekbetegségért felelős). A herpeszvírusok többsége valamilyen jellegzetes bőrtünettel jár.

A herpeszvírus-fertőzésekről bővebben itt olvashat.

 

HIV-fertőzés és AIDS

A Humán Immundeficiencia Vírus (HIV) az immunrendszert támadja meg, az AIDS a betegség késői szakasza, amikor az immunrendszer már súlyos mértékben károsodott. Súlyos, előrehaladott állapotban járhat bőrkiütésekkel, övsömörrel, szemölcsök megjelenésével, a hüvely és a száj gyulladásával, illetve a nyelven és nyálkahártyákon megjelenő szokatlan sebekkel.

 

Humán papillomavírus (HPV)

A humán papillomavírusok egy víruscsalád, melynek több mint 140 törzse ismert. Ezek közül bizonyos típusok jellegzetes tünete a nemiszervi (genitális) szemölcs vagy a közönséges szemölcs. A magas rizikócsoportba tartozó HPV-törzsek igazoltan hozzájárulnak bizonyos rosszindulatú daganatok (gégerák, végbélrák, péniszrák, méhnyakrák stb.) kialakulásához. A HPV ellen védőoltással rendelkezünk, amely az iskolai kampányoltás keretében önkéntesen igényelhető fiúknak és lányoknak egyaránt. Gyermekek számára a kampányoltás keretében ingyenes, felnőttek számára azonban térítésköteles az oltás felvétele.

 

Kanyaró

A kanyaró rendkívül fertőző betegség, mely az esetek nagy részében enyhe lefolyású, de komoly szövődményeket is okozhat. Jellegzetes, borsónyi nagyságú vörös foltok jelentkeznek először a fül mögött, majd az egész testen. Ellene az MMR védőoltást 15 hónapos korban kapják meg a kisgyermekek, a kötelező védőoltási sorozat részeként.

 

Lepkehimlő

A lepkehimlőt a humán parvovírus B19 fertőzés okozza; jellemzően enyhe lefolyású, magától gyógyuló vírusfertőzés. Főleg 5-10 év közötti gyermekeknél fordul elő, legjellegzetesebb tünete az arcon megjelenő élénkpiros, lepke alakú folt.

 

Majomhimlő

A majomhimlő (okozója az orthopoxvírusok családjába tartozó vírus) tünetei a fekete himlőhöz hasonlóak, azonban attól sokkal enyhébbek. Jellegzetes bőrkiütésekkel és nyirokcsomó-duzzanattal jár. A majomhimlő ellen védőoltással is védekezhetünk.

 

Rózsahimlő

A rózsahimlő (más néven rubeola) általában enyhe lefolyású betegség, mely leggyakrabban hőemelkedéssel, torokgyulladással és kiütésekkel jár. Ellene az MMR védőoltást 15 hónapos korban kapják meg a kisgyermekek, a kötelező védőoltási sorozat részeként.

 

Uszodaszemölcs

Az uszodaszemölcs ártalmatlan, de rendkívül fertőző kinövés a bőrön. Általában csoportosan jelentkezik és jellemzően a gyermekeket érinti. Uszodában, szaunában vagy szexuális együttlét során fertőz.

 

Zika-vírus

A Zika-vírus szúnyogcsípéssel terjed, az általa okozott betegség a trópusokon, szubtrópusokon fordul elő. Tünetei közé tartozik az egész testen megjelenő kiütések, valamint a szem vörössége (conjunctivitis).

 

Dengue-láz

A dengue-láz szubtrópusi, trópusi térségben előforduló betegség, melyet szúnyogok terjesztenek. Tünetei az influenzához hasonlóak, azonban kiütések is megjelennek. Általában enyhe lefolyású, súlyos esetben azonban ún. dengue-sokk szindróma alakulhat ki, mellyel azonnal orvoshoz kell fordulni.

 

Ebola

Az ebola potenciálisan halálos kimenetelű vírusfertőzés: mintegy 50-90%-ban okoz halált. Az első jelei között nem szerepel bőrkiütés, ezt a szakaszt magas láz, izomfájdalom, gyengeség és fejfájás jellemzi. A bőrkiütések és a torokfájdalom a betegség későbbi szakaszában alakulnak ki. Magyarországon nincsen védőoltás ellene.

 

Fekete himlő

A fekete himlő (okozója az orthopoxvírusok családjába tartozó vírus) nagyon magas halálozási aránnyal rendelkező vírusfertőzés volt, melyet 1979-ben sikerült eradikálni a Földről. Jellegzetes tünetei közé tartoztak a bőrkiütések, melyek az egész testen elterjedtek. A fertőzöttek 40-80%-a halt meg a betegségben.

 

KULCSSZAVAK
vírus  |   fertőzés  |   bőr  |   nyálkahártya  |   kiütés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít