egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szemölcs a bőrön jelentkező jóindulatú kinövés, amelyet valamilyen vírusfertőzés okoz. Az érintett helyen a bőr megvastagszik, érdessé válik, illetve el is színeződhet. Szemölcs leggyakrabban a kézen és a lábon jelentkezik, de más helyeken, például a nemi szervek környékén vagy az arcon is megjelenhet.

 

A szemölcs lehet fájdalmas, viszkető is, és gyakran szégyenérzetet válthat ki. Mivel az okozó vírus igen fertőzőképes, a szemölcs gyorsan terjedhet. Megjelenése gyermekek esetében gyakoribb, de felnőtteknél is jelentkezik.

 

Az okozó vírus alapján többféle szemölcs is előfordulhat. Az egyik, a Molluscipoxvirus kiváltotta uszodaszemölcs leginkább gyermekeknél jellemző.

 

A szemölcsök nagyobb részét valamelyik humán papillomavírus (HPV) törzs okozza, amely főként bőr-bőr kontaktussal terjed, de akár törölközővel is könnyen átadható pl. egy uszodai környezetben. Gyermekeknél a tünet általában a kézen és a lábon jelenik meg. Felnőttkorban szexuális érintkezéssel is terjed, így a nemi úton terjedő betegségek (sexually transmitted disease, STD-k) körébe sorolható.

 

Lásd még: Vírusfertőzések bőr- és nyálkahártyatünetekkel

 

A szemölcsök típusai

A közönséges szemölcs (verruca vulgaris) a HPV 2-es és 4-es típusával való fertőzés után alakul ki, a kemény, általában száraz bőrfelszínű kinövés főként a kézen és a térden jelentkezik.

 

A HPV 7-es típusa karfiolhoz hasonló kinövést okoz.

 

A HPV 1-es típusa általában fájdalmas szemölcsöt okoz, főként teherviselő területeken, például a talpon, ahol a fájdalom a járást is akadályozhatja.

 

A laposszemölcs általában HPV 3-as vagy 10-es fertőzés következtében jelenik meg, leggyakrabban az arcon, a kézen és a lábszáron. Ez a típus általában több szemölcs vonalban történő megjelenésével jár, és könnyen terjed tovább például borotválkozás közben.

 

A genitális (nemi szerveken jelentkező) szemölcsöt általában a HPV 6 és 10-es típusai okozzák, melyek bőrkontaktus útján, így szexuális együttlét során, orális szex útján is terjedhetnek. Ritkább esetekben előfordulhat, hogy természetes szülés során a fertőzött anya átadja a fertőzést az újszülöttnek.

 

A szemölcsök általában ártalmatlanok, azonban azoknál, akiknek az immunrendszere nem működik elég hatékonyan, például HIV-fertőzés vagy immunszupresszáns gyógyszerek szedése miatt, komolyabb tüneteket okozhatnak. Ritkán, egyes esetekben a régóta jelen lévő szemölcsök rosszindulatú elváltozássá fejlődhetnek.

 

A vírusos szemölcsök diagnosztizálása

A szemölcsök diagnosztizálása a tünetek és a megjelenés helye alapján történik. Orvosa mintát vehet a bőrkinövésből (biopszia) a HPV-vírus kimutatására.

 

A vírusos szemölcsök kezelése

Egészséges embernél a szemölcs többnyire magától elmúlik. Kezelése fagyasztásos, hámlasztásos módszerrel, lézerrel vagy kimetszéssel is történhet.

 

A vírusos szemölcsök megelőzése

A szemölcsöket nem igazán lehet megelőzni, azonban az alábbi tanácsok betartásával csökkentheti a vírusfertőzés kockázatát, illetve megakadályozhatja a szemölcsök terjedését:

 

  • Kerülje a szemölcs fölötti borotválkozást!
  • Szokjon le a körömrágásról vagy a körömágy piszkálásáról!
  • Ne ossza meg családtagjaival a törölközőt, mosdókendőt, ruhát, körömvágó ollót, borotvát vagy más személyes tárgyakat!
  • Ne érintse meg más személy szemölcsét!
  • Tartsa szárazon a lábát, hogy megelőzze a talpi szemölcsök terjedését!
  • Ne vakarja vagy piszkálja a szemölcsöt!
  • Viseljen szandált vagy cipőt, ha nyilvános öltözőt, medencét vagy zuhanyzót használ!

 

KULCSSZAVAK
szemölcs  |   HPV  |   bőr  |   uszodaszemölcs  |   nemi úton terjedő betegségek  |   vírus
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít