egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A háztartásokban használt víztípusok között jelentős különbségek vannak, amelyek mindennapi életünket és egészségünket is befolyásolhatják, ezért fontos ismerni tulajdonságaikat a biztonságos felhasználás érdekében.

 

Az ivóvízbiztonságról, az ivóvíz minőségét meghatározó tényezőkről bővebben tájékozódhat az NNGYK Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztály Vízhigiénés Laboratóriumának honlapján.

 

Desztillált víz

Az ivóvíz fontos ásványi anyagokat tartalmaz, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. A desztillált víz ezzel szemben nagyon alacsony ásványianyag-tartalmú, így hosszú távú fogyasztása a szervezet ionháztartásának befolyásolása miatt egészségkárosodást okozhat. A desztillált víz a háztartások fontos része, mivel a vízzel működő egyes eszközök (pl. vasaló, párologtató készülék) esetén desztillált víz felhasználásával megelőzhető a vízkövesedés, így növelhető a gépek élettartama. Az emberi szervezet számára azonban veszélyes lehet.

 

Desztillált és ioncserélt víz fogyasztása hosszú távon kockázatos és nem javasolt!

 

Otthoni víztisztító berendezésekkel kezelt víz

Manapság egyre divatosabbak a házi víztisztítók, valamint a ballonos és hálózati vízadagolók. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a berendezések nem megfelelő alkalmazása, vagy a karbantartás elmaradása esetén ezek a berendezések ronthatják a víz minőségét, a kezelt víz akár az egészségre ártalmassá is válhat.

 

Az otthoni ivóvíztisztító és -adagoló kisberendezések kiválasztása körültekintést és gondos mérlegelést igényel. Vásárlás előtt fontos tájékozódni, hogy milyen probléma megoldása a cél (pl. íz, szag, ólom stb.); ehhez milyen típusú kisberendezések megfelelőek; a kiválasztott termék rendelkezik-e hatósági engedéllyel. A rosszul megválasztott kisberendezés és/vagy a helytelen üzemeltetés a kezdeti kockázatot akár növelheti is.

 

A jelenleg érvényes engedéllyel rendelkező termékek listája az NNGYK honlapján található.

 

A víztisztítók sajátosságairól, illetve hogy szükséges-e víztisztítót használni, itt olvashat bővebben.

 

Ásványvíz

A különböző márkájú ásványvizek ásványianyag-tartalma nagyon változatos. Rendszeres, nagy mennyiségű ásványíz fogyasztása esetén emiatt ajánlott a különböző márkák váltogatása a kiegyensúlyozott ásványianyag-bevitel érdekében. Az ásványvíz fogyasztásának is megvannak a maga kockázatai (pl. anyagkioldódás a palackból helytelen tárolás miatt, alacsony ásványianyag-tartalom stb.).

 

A csapvíz kiváltása ásványvízzel csak indokolt esetben javasolt, általánosságban nem.

 

Kijelenthető tehát, hogy az ásványvizek helyett bátran ihatjuk a csapvizet!

 

Szürkevíz

A szürkevíz olyan háztartási szennyvíz, amely nem tartalmaz fekáliát (pl. mosásból, fürdésből származó víz). Újrahasznosítása környezetvédelmi és gazdasági szempontból előnyös lehet, de megfelelő elővigyázatosságot igényel. A szürkevíz, mint alternatív vízforrás, összegyűjtve tisztítás nélkül WC-öblítésre, tisztítva pedig takarításra vagy öntözésre használható. A felhasználás során azonban a mikrobiológiai kockázatok (fekális elszennyeződés, bakteriális szaporodást elősegítő nagy szervesanyag-tartalom) mellett kémiai kockázattal (fertőtlenítőszerek, háztartási vegyszertartalom stb.) is számolni kell.

 

Jelenleg nincs a szürkevizek felhasználására vonatkozó szabályozás Magyarországon, bár a fogyatkozó vízkészletek és a növekvő vízigény miatt célszerű lenne előtérbe helyezni az alternatív vízforrások felhasználását.

 

Csapadékvíz

A csapadékvíz gyűjtése és felhasználása szintén környezettudatos megoldás lehet bizonyos háztartási feladatokra, mint pl. öntözésre vagy WC-öblítésre, viszont ennek is vannak mikrobiológiai (pl. állati ürülék bemosódása a tetőről, illetve a talajjal, levegővel terjedő mikroorganizmusok elszaporodása tárolás közben) és kémiai (levegőben szálló szennyezések, tetőből beoldódó anyagok, pl. nehézfémek, azbeszt) kockázatai, amelyeket figyelembe kell venni.

 

A csapadékvíz használata közvetlenül ivásra, főzésre közegészségügyi szempontból nem javasolt. Az NNGYK által engedélyezett házi víztisztító kisberendezések egyike sem rendelkezik jelenleg csapadékvíz tisztítására vonatkozó alkalmazási engedéllyel, ezért az esővíz elsősorban öntözésre, mosásra, takarításra, WC-öblítésre ajánlott.

Az esővíz felhasználásáról bővebben itt olvashat.

 

Ásott és fúrt magánkutak vize

A magánkutak használata számos kockázatot jelenthet, használatuk során kellő gondossággal kell eljárni. A helytelen kúthasználat és -létesítés veszélyt jelenthet a felhasználóra (rossz minőségű víz fogyasztása), a vízbázisokra, a környezetre és a természeti értékekre (talaj-, illetve rétegvizek elszennyezése), valamint a közösségre is (magánkút illegális összekötése a közműves vízhálózattal).

 

Magánkút létesítése engedélyköteles, a kérelmet az illetékes jegyzőhöz kell benyújtani. Létesítéskor és 3 évente szükséges a kútvíz vízminőségének ellenőrzése.

 

Használati melegvíz

A melegvíz minősége jelentősen eltérhet a hidegvíztől, ugyanis a melegvíz-előállító rendszerekben (pl. a bojlerben) és az elosztóhálózatban szennyezőanyagok oldódhatnak ki, ami a melegvíz esetén jelentősebb mértékű lehet, mint a hidegvíz esetében. A használati melegvíz minőségét a területileg illetékes népegészségügyi szerv és az ivóvízszolgáltató sem ellenőrzi, így arról nem állnak rendelkezésre adatok. Ivásra és főzésre ezért csak hidegvizet használjunk.

 

A használati melegvíz nagyobb arányban oldhat ki szennyező anyagokat a szerkezeti anyagokból, valamint mikrobiológiai minősége is kockázatosabb lehet, így felhasználása ételkészítésre, ivásra semmiképpen nem javasolt!

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

 

KULCSSZAVAK
víz  |   vízminőség  |   ivóvíz  |   víztisztító  |   vízadagoló  |   víztartály  |   háztartás  |   desztillált víz  |   csapadékvíz  |   esővíz  |   kútvíz  |   ásványvíz  |   melegvíz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít