egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) diagnosztikai eljárás, amely során endoszkópot, egy rugalmas csövet, ún. kolonoszkópot juttatnak be a végbélnyíláson át a bélbe, így láthatóvá válik a vastagbél nyálkahártyája, belső szerkezete. A bevezetett eszköz optikai fejjel és saját fényforrással rendelkezik. Sokan félnek a beavatkozással járó kellemetlenségektől, habár a kolonoszkópia életet menthet. Az eljárás előtt alkalmazott bódító/altatószerek segítségével a tükrözés fájdalommentessé tehető.

 

Az eljárás során az orvos egy külső monitoron jól láthatja a bélfal állapotát és annak esetleges kóros elváltozásait. A műszer szövettani mintavételre és polipok eltávolítására is alkalmas. A kolonoszkópiát gasztroenterológus szakorvos végzi. A vizsgálat egyes, az emésztőrendszert érintő tünetek esetén válhat szükségessé, így elvégzését indokolhatja például a megmagyarázhatatlan fogyás hátterének felderítése, a széklet előzetes, ún. rejtettvér-tesztjének pozitív eredménye vagy egyéb bélrendszeri problémák, hasi fájdalom, illetve a székletvér forrásának azonosítása.

 

A vastagbéltükrözést indokló esetek

Az alábbi panaszok esetén háziorvoshoz, indokolt esetben pedig szakorvoshoz kell fordulni, aki a tünetek alapján dönt a vastagbéltükrözés szükségességéről.

 

Gyakori esetek, amikor szükség lehet tükrözésre:

 

 

A szakorvosi kivizsgálásra történő beutalásról háziorvosa a panaszok, testi tünetek és egyéb vizsgálati eredmények (pl. laborvizsgálat, gyorsteszt) alapján dönt. 

 

A vizsgálat előkészülete

A vizsgálat gyógyszeres és étrendi előkészületet igényel: a kolonoszkópiát megelőző 3-4 napban hashajtót kap a beteg, étrendjének pedig rostszegénynek kell lennie. A vizsgálat előtti napon már csak folyadékot fogyaszthat, szilárd táplálékot nem. A bél teljes kitisztítása érdekében nagy mennyiségű folyadékfogyasztásra van szükség. A vizsgálatot vérvétel (laborvizsgálat) előzi meg. Javasolt a korábban szedett véralvadásgátló szerek felfüggesztése is - ezt mindig egyeztesse kezelőorvosával.

 

Az előkészület során átmenetileg előfordulhat hányinger, puffadás, hasi feszülés, de ezek általában nem súlyosak. A szédülés és az erős fejfájás a hashajtó mellékhatása, de kiszáradás jele is lehet. Ha a panasz bő folyadékfogyasztás és fejfájás-csillapító hatására sem javul, akkor fel kell venni a kapcsolatot a kezelőorvossal.

 

A vizsgálat menete

Mivel a vizsgálat kellemetlen lehet, ezért a beavatkozás előtt általában általános érzéstelenítést (altatás/bódítás) alkalmaznak. A vizsgálat alatt a beteg a bal oldalán fekszik, lábait felhúzza. A vizsgálat közben orvosi utasításra szükséges jobb oldalra, illetve hasra fordulni, amiben az asszisztens segít. Az endoszkópot – amely 130-150 cm hosszú, ujjnyi vastagságú – zselével bekenik, és óvatosan a végbélbe vezetik.

 

Az endoszkóp végén mini videokamera van, amely egy külső monitorra ad képet. Az eszközön a világítást nagy fényerősségű hideg fény biztosítja. Az eszközön keresztül kisebb mennyiségű levegőt fújnak a bélbe, így az kitágul, és jól láthatóvá válik a bélfal. A befújt levegő miatt átmenetileg székelési inger vagy hasi puffadás, görcsök érezhetők.

 

Az orvos a vizsgálat során szövettani mintát is vehet, ezenkívül eltávolíthatja a bélfal kitüremkedéseit, az ún. polipokat. Az eltávolított polipok helye átmenetileg vérezhet. A vérzés a vizsgálattal, illetve beavatkozással egyidejűleg ellátható.

 

Vastagbéltükrözés utáni teendők

Tekintettel arra, hogy a vizsgálat bódítás alatt – bódító-fájdalomcsillapító injekció beadását követően – zajlik, a vizsgálat után a páciensnek pihennie kell. A távozás csak kísérővel lehetséges, autót közvetlenül a vizsgálat után tilos vezetni. Hazatérés után a táplálkozás a szokásos módon engedélyezett, de a pihenés továbbra is javasolt a vizsgálatot követő 12 órában.

 

A vizsgálat ritka szövődményei

Képzett szakorvos és jól felszerelt, modern műszerek alkalmazása esetén a vizsgálat biztonságos, nagyon ritkán azonban előfordulhat a vastagbélfal sérülése, lyukadása (perforációja) vagy az eltávolított polipalap vérzése. Az aranyeres panaszok a vizsgálatot követő időszakban fokozódhatnak.

 

A vizsgálat diagnosztikai értéke messze felülmúlja az esetleges kockázatokat.

 

Amennyiben a vizsgálatot követő 14 napon belül súlyos hasi fájdalom, tartós hányás, fekete szurokszéklet, láz, hidegrázás tapasztalható, azonnal értesítse a kezelőorvost, vagy hívja a 112-t és kérjen mentőt, mert sürgősségi beavatkozásra lehet szükség!

 

Bélvizsgálatra használt egyéb módszerek

A vastagbél endoszkópos vizsgálatának egyik alternatívája a CT-kolonoszkópia. A vizsgálat hasonló előkészületet igényel, mint a hagyományos kolonoszkópia, ebben az esetben viszont nem vezetnek fel endoszkópot a vastagbélbe, hanem levegővel töltik fel, és a bélfal vizsgálata CT-vizsgálattal történik. Ennek a módszernek előnye, hogy kisebb kellemetlenséggel jár, mint az endoszkópos vizsgálat, hátránya viszont, hogy ezzel a képalkotó eljárással nem kapunk olyan részletgazdag képet, mint a valós idejű, élőképes kolonoszkópia során.

 

A CT-kolonoszkópiához hasonló módszer a vastagbélröntgen (irrigoszkópia). Ebben az esetben a végbélen keresztül nem levegőt, hanem kontrasztanyagot juttatnak a vastagbélbe, és röntgensugárral vizsgálják át a belet.

 

Ezek a módszerek főleg szűrővizsgálatként, illetve daganatok vagy polipok alakulásának utánkövetésére alkalmasak, valamint olyan esetekben, ahol a vastagbél valamilyen okból nem átjárható endoszkópos eszközzel, vagy magas az eszközös vizsgálattal járó szövődmény kockázata (pl. előrehaladott állapotú daganatnál a bélfal perforációja).

 

Létezik kapszuláris endoszkópia is: ekkor egy nagyobb pirula nagyságú kamerát kell lenyelnie a vizsgált személynek. A kapszula az emésztőcsatornán végighaladva videofelvételt készít, amit a kapszula végbélen történő távozását követően szakorvos értékel ki. Ez a módszer jelenleg csak a vékonybél átvizsgálására alkalmas, de kutatják, hogy a módszert miként lehetne kiterjeszteni a vastagbélre is.

 

Végbéltükrözéssel a végbélnyílás és a végbél vizsgálható, amelyet proktológiai szakrendelésen végeznek. Láthatóvá válik az aranyér, a polip, a daganat, a fekély, bármilyen sérülés, idegen test – de csak a végbél szakaszán, a vastagbél ezzel a módszerrel nem látható.

KULCSSZAVAK
vastagbéltükrözés  |   kolonoszkópia  |   endoszkópia  |   gasztroenterológia  |   irrigoszkópia  |   szövettan  |   polipok  |   véres széklet  |   vastagbélgyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít