egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Vakbélgyulladás alatt valójában nem a vakbél, hanem az ahhoz tartozó, kesztyűujjszerű, 5-10 centiméteres féregnyúlvány gyulladását értjük.

 

Ezt a gyulladást általában a féregnyúlvány és a vakbél közti nyílás elzáródása okozza. A féregnyúlvány ilyenkor fájdalmasan megduzzad, a gyulladásos folyamat előrehaladásával a szövetek elhalhatnak, így a bélfal megrepedhet (perforáció), ami életveszélyes állapotot idézhet elő.

 

A betegség bármely életkorban jelentkezhet, de gyakoribb a 10 és 30 év közöttiek körében.

 

A vakbélgyulladás jeleiről külön cikkben is olvashat.

 

A diagnózis felállítása kihívás elé állítja még a rutinos orvosokat is. A felismerést követően azonban a műtéti kezelés, a féregnyúlvány sebészeti eltávolítása már rutineljárásnak számít.

 

A vakbélgyulladás főbb tünetei

A vakbélgyulladás fizikális tünetei változatosak lehetnek, az esetek egy részében atípusos formában is jelentkezhet (pl. a vese irányába kisugárzó fájdalom), a felismerést pedig megnehezíti, hogy számos más betegség is okozhat hasi fájdalmat. Ezért a diagnózis felállítása gyakran nem egyszerű még a gyakorlott orvosok számára sem.

 

Az esetek többségében a fájdalom jellemzően a köldök körül, illetve a gyomorszáj tájékán jelentkezik, amely kezdetben nem állandó. Általában a fájdalom néhány óra leforgása alatt a has jobb alsó részére vándorol, a vakbél környékére. A fájdalom ekkor már állandó és erős, a fájó terület nyomásra érzékeny. A köhögés vagy a járás súlyosbíthatja a fájdalmat.

 

A vakbélgyulladás egyéb gyakori jelei és tünetei a következők lehetnek:

 

  • magas láz,
  • a has jobb alsó részének nyomásérzékenysége,
  • háton fekve a kinyújtott alsó végtag megemelésekor jelentkező jobb alhasi fájdalom,
  • kemény has (défense musculaire: a hasizmok reflexes megkeményedése),
  • hányinger, hányás (általában enyhe),
  • étvágytalanság,
  • hasmenés vagy székrekedés.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Az akut hasi panaszok – így a hirtelen fellépő, nem múló erős fájdalom – általában már önmagukban is indokolják az orvos mielőbbi felkeresését.

 

Ha a hasi fájdalom fokozatosan súlyosbodik, az egész hasüregre kiterjed, és a has jobb alsó része nyomásérzékennyé válik, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

Ha a fájdalom egy időre enyhül, majd súlyosbodik, és a has keménnyé válik, az a vakbél perforációjára utal, ami életveszélyes szövődményekhez vezethet – ebben az esetben is haladéktalanul hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A vakbélgyulladás kiváltó okai és szövődményei

A féregnyúlvány gyulladását általában kivezető nyílásának elzáródása váltja ki. Az elzáródást okozhatja bélsár, idegen test, daganat, kialakulhat a környező szervek gyulladásos folyamatai miatt, továbbá kórokozó véráram, nyirokkeringés útján való terjedésével is (korábbi felső légúti fertőzések, egyéb lázas állapotok). A betegség hátterében viszont általában nem azonosítható a kiváltó ok.

 

Az elzáródás a féregnyúlvány heveny, gennyes gyulladását okozhatja. A gyulladás előrehaladtával üszkösödés, majd bélfal-perforáció alakulhat ki, amely során a gyulladt szerv fertőző tartalma a hasüregbe ürül, és ott súlyos hashártyagyulladást okoz. Ez a folyamat szepszishez, többszervi elégtelenséghez vagy akár halálhoz is vezethet.

 

A vakbélgyulladás a tudomány jelenlegi állása szerint nem előzhető meg.

 

A vakbélgyulladás diagnosztizálása

A heveny vakbélgyulladás tünetei sok más, hasi panaszokat okozó betegséget utánozhatnak (például gyomorfekély, nyombélfekély, bélelzáródás, méhen kívüli terhesség), ami különösen nehézzé teszi a pontos és gyors diagnózist.

 

A fizikális vizsgálat mellett egyéb elvégzendő vizsgálatok a hasi ultrahang-, laborvizsgálat, bizonyos esetekben CT-vizsgálat, ám ezek sem vezetnek minden esetben egyértelmű eredményre, és a megerősítésre a műtét alatt kerül sor.

 

A vakbélgyulladás kezelése

A vakbélgyulladás elsődleges kezelési módja a gyulladt féregnyúlvány műtéti eltávolítása (appendektómia). Az eltávolítás nem jár semmilyen hátránnyal.

 

Az antibiotikus terápia lehetősége és eredményessége a heveny vakbélgyulladás kezelésében napjainkban kiemelten fontos téma, mivel a COVID-19 következményeként kialakult járványügyi korlátozások és a következményes műtéti beavatkozások minimalizálására való törekvés újra előtérbe hozta a konzervatív (gyógyszeres) terápia kérdéskörét.

 

A konzervatív terápia eredményességét azonban az idő mint tényező korlátozza, mivel az akut hasi kórkép gyorsan kialakulhat, és életveszélyessé válhat, ezért továbbra is a sebészi eltávolítás jelenti a legbiztosabb gyógymódot. A sebészi kezelés mellett antibiotikum adására is sor kerülhet.

 

Műtéti módozatok:

 

  • laparoszkópos műtét;
  • nyílt hasi műtét (általában nehezen hozzáférhető vagy perforált vakbél esetén).

 

Mivel a vakbélgyulladás kezelés nélkül halálos kimenetelű is lehet, előfordul, hogy az orvos egyértelmű diagnózis nélkül – a biztonságra törekedve – belevág a műtétbe, annak ugyanis jelentősen kisebb a kockázata, mint a vakbél-perforáció okozta veszély.

KULCSSZAVAK
vakbél  |   féregnyúlvány  |   akut has  |   hasi fájdalom  |   appendektómia  |   perforáció  |   appendicitis
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít