egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az anális és rektális – végbéllel, valamint végbélnyílással kapcsolatos – terület sérüléseit többnyire a bélműködés zavara, szexuális aktivitás, daganat vagy gyulladás okozza. Sérülhet a végbélnyílás körüli bőr, valamint a bélnyálkahártya, ami fájdalmat, gyulladást, vérzést okozhat. Az anális régióban lévő izmok, valamint a záróizmok összehúzódása szűkítik a végbélnyílást, ami nehézkessé, a terület sérülései fájdalmassá teszik a székelést.

 

A végbélsérülés okai

Az anális terület sérüléseit gyakran hasmenéses széklet vagy székrekedés okozza. Ezek fájdalmat és irritációt okozhatnak, károsíthatják a végbélnyílás körüli bőrt, ami vérzéshez vezethet: ilyenkor élénkvörös vér látható a székleten, valamint a WC-papíron. Az anális területen és környékén lévő izmok feszülése a végbélnyílás szűkítése révén fájdalmassá teheti a székletürítést, és végbélrepedést (a végbélgyűrűben hosszanti irányban húzódó, nehezen gyógyuló, vérzéssel járó seb) okozhat.

 

Az anális sérüléseket szexuális tevékenység is okozhatja, pl. tárgyak, ujjak vagy a pénisz behelyezése a végbélbe. A súrlódás (esetleg a durva viselkedés) következtében sérülhet, elszakadhat az érzékeny bőr és a végbél nyálkahártyája, ami fájdalmat, gyulladást és vérzést vált ki.

 

A végbélsérülések kialakulásának oka lehet még a végbél gyulladása, daganata (leukémia, limfóma) és a nemi úton terjedő fertőzések.

 

A végbélsérülés tünetei

A végbélsérülés jellegzetes tünetei:

 • székeléskor fellépő fájdalom;
 • vérzés, duzzanat, pirosság;
 • kinövések a végbélnyíláson.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Hívja a 112-es számot és kérjen mentőt az alábbi esetekben:

 • erős vérzés a végbélből,
 • mozgási képtelenség,
 • ájulásérzés, ájulás.

 

Minden olyan sérüléssel orvoshoz kell fordulni, ami nagy mennyiségű vérveszteséget, tartós fájdalmat és gyulladást okoz. Ha idegen tárgy került a végbélbe, azt minél előbb orvosnak kell eltávolítania. Nem szabad próbálkozni az eltávolításával (vagy megengedni, hogy orvosilag nem képzett személy próbálja meg), mert a kísérletezés további sérüléseket okozhat. A végbélben lévő tárgy károsíthatja a végbelet és más belső szerveket, ami súlyos, sőt életveszélyes állapothoz vezethet.

 

Végbélsérülés diagnosztizálása

A végbélsérülés diagnózisához az esetek nagy részében elegendő az ujjal történő vizsgálat (rektális digitális vizsgálat). Indokolt esetben – helyi érzéstelenítést követően – végbéltükrözést végeznek, ami gyors és pontos eredményt adó módszer.

 

Végbélsérülés kezelése

Enyhébb esetekben székletlazítók és kúpok alkalmazása, illetve a seb kezelésére nitrogliecerint tartalmazó kenőcs használata javasolt. Ha az anális terület fájdalmas és duzzadt, hideg borogatással lehet enyhíteni a fájdalmat és a duzzanatot. Fontos, hogy a borogatás ne tartson tovább 30 percnél!

 

Fájdalom esetén az orvostól kell tanácsot kérni a megfelelő fájdalomcsillapító gyógyszer, kenőcs, kúp kiválasztásához. Elengedhetetlen a megfelelő higiénia: a végbélnyílást megfelelőn kell tisztítani a fertőzésveszély elkerülése érdekében.

 

A végbél környékén fellépő fájdalom vagy vérzés esetén azonnal abba kell hagyni az anális szexet a további sérülések elkerülése érdekében. Végbélsérülés esetén fokozottan fennáll a HIV vagy a szexuális úton terjedő fertőzések (STI = Sexually Transmitted Infections) kockázata.

 

Ha a konzervatív kezelés eredménytelen, szükség lehet a végbélrepedés (fisszúra) sebészi ellátására. A műtét utáni fájdalmat fájdalomcsillapítókkal, végbélkúppal csillapíthatjuk.

 

Végbélsérülés megelőzése

A betegség megelőzésének egyik fontos eleme a megfelelő állagú széklet, melynek érdekében az alábbiakat érdemes betartani:

 • egészséges – növényi rostokban, zöldségben-gyümölcsben gazdag – étrend,
 • rendszeres testmozgás,
 • bőséges folyadékbevitel,
 • alkoholfogyasztás csökkentése,
 • tartózkodás a csípős ételek fogyasztásától.
 • Az anális szexuális aktivitást mindig körültekintően végezze, fájdalom esetén pedig hagyja abba. A végbélnyílásba ne helyezzen olyan tárgyakat, melyek rendeltetésszerűen nem ezt a célt szolgálják, hiszen ezek veszélyeztetik a testi épséget.

 

Végbélsérülés szövődménye

A nem kezelt végbélrepedés idővel a végbél hegesedéséhez, szűkületéhez, a záróizom károsodásához vezethet, illetve fennáll a fertőzés veszélyes is, ezért nagyon fontos a betegség időben történő diagnosztizálása és a kezelés mielőbbi elkezdése.

 

Végbélsérülés erőszak miatt

Ha a végbélsérülés erőszak miatt következik be, akkor ezt jelezni szükséges az ellátást végző egészségügyi szakembernek a sürgősségi osztályon vagy a szakorvosi rendelőintézet járóbeteg-ellátásán.

KULCSSZAVAK
végbélrepedés  |   anális fisszúra  |   záróizom  |   székrekedés  |   HIV  |   szexuális úton terjedő fertőzések  |   végbélkúp  |   idegentest a végbélben
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít