egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A „vertigo” latin kifejezés, amely forgó jellegű szédülést jelent.

 

A vertigo a szédülés egy sajátos formája, amely az egyensúly-érzékelést is érinti. Ilyenkor az ember úgy érzi, mintha forogna körülötte a világ, a tárgyak mintha elúsznának előtte.

 

A vertigo jellemző tünetei

A vertigo rohamszerűen jelentkezik, pár perctől akár néhány órán át is tarthat.

 

Jellemző tünetek vertigo esetén a szédülés mellett:

 

  • fülzúgás,
  • hányinger, hányás,
  • izzadás,
  • szapora pulzus,
  • szemtekerezgés (nisztagmus, a szem akaratlan mozgása).

 

Az idősebbeknél gyakrabban fordul elő, és nemcsak testi, de lelki tünetekkel is járhat: számos esetben számolnak be belső feszültségről, szorongásról vagy akár pánikrohamról az érintettek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a vertigo rendszeresen jelentkezik, vagy az újonnan jelentkező vertigo hátterében belsőfül-fertőzés gyanúja áll fenn (pl. betegségre utaló általános tünetek, mint láz, fejfájás, rossz közérzet mellett jelentkezik), kérjen segítséget háziorvosától, vagy keresse fel a területileg illetékes fül-orr-gégészeti szakrendelést.

 

Amennyiben a forgó jellegű szédülés mellett végtaggyengeség és/vagy zsibbadás, beszédzavar, kettős látás vagy a látásvesztés tünetei is megjelennek, sürgős orvosi segítségre van szükség: hívja a 112-t és kérjen mentőt! Ezek a stroke tünetei is lehetnek, amelynek időben történő felismerése és kezelése kiemelkedő fontosságú!

 

A vertigo lehetséges okai

A vertigo kialakulásához általában a belső fül problémái vezetnek. Leggyakrabban a belső fül részeinek (pl. a belső fülhöz tartozó hártyás labirintus) gyulladása esetén alakul ki. A tüneteket a belső fülből kilépő vesztibuláris ideg érintettsége vagy elnyomása (pl. a gyulladt terület megduzzadása) okozhatja, mivel a belső fülben helyezkednek el az egyensúlyérzék fő szervei, a csiga és a félkörös ívjáratok. A gyulladás lehet fertőzéses eredetű is (pl. influenzavírus), de jelentkezhet fejsérülést követően vagy agyi vérkeringési problémák miatt is.

 

A vertigo előfordulhat Menière-kórban is, ilyenkor gyakran fülzúgás és hallásvesztés is társul hozzá.

 

Ritkább esetben olyan súlyos állapotok is rejtőzhetnek a vertigo mögött, mint a stroke vagy a központi idegrendszeri tumor.

 

Jóindulatú helyzeti szédülés (benignus paroxizmális pozicionális vertigo, BPPV)

A jóindulatú, rohamokban fellépő, a fej valamilyen konkrét mozgására jelentkező vertigo a jóindulatú helyzeti szédülés (benignus paroxizmális pozicionális vertigo, röviden BPPV). Kialakulásának oka, hogy az egyik forgó mozgást érzékelő félkörös ívjáratba részecskék – általában kalcium – kerülnek. Az ívjáratban lévő folyadékban úszva, amikor a mozgás megszűnik, a kalciumrészecskék süllyedni kezdenek, amit a félkörös ívjárat sejtjei úgy érzékelnek, mintha továbbra is forgó mozgásban lenne a fej. A kalciumrészecskék által keltett hatás „hamis” információként továbbítódik a központi idegrendszer felé, és tévesen forgásként tudatosul.

 

Vertigo diagnosztizálása

A vertigo kivizsgálásakor fontos tisztázni a pontos tüneteket, és hogy milyen gyakran jelentkeznek a panaszok, illetve mennyi ideig tartanak egy alkalommal, csatlakozik-e a vertigóhoz hallásvesztés, fülzúgás, füldugulás. Fontos lehet, hogy van-e konkrét kiváltó inger (pl. mozgásirány), van-e járásbizonytalanság, illetve van-e olyan tevékenység, amely határozottan ront vagy javít a tüneteken.

 

Fül-orr-gégészeti vizsgálatra, illetve képalkotó vizsgálatokra is szükség lehet.

 

Vertigo kezelése

A vertigo kezelése a kiváltó októl függ. A legtöbb esetben idővel kezelés nélkül megszűnik.

 

Bakteriális fertőzés esetén antibiotikum-szedésére lehet szükség, vírusfertőzés mellett jelentkező vertigónál csak tüneti kezelés ajánlott (pl. fájdalom- és lázcsillapítás).

 

Menière-kórban vízhajtó szedésére is szükség lehet.

 

A BPPV esetén néhány percen belül magától elmúlik a szédülés. Ha a tünetek tartósan fennállnak, célszerű a háziorvoshoz fordulni, aki fül-orr-gégész vagy neurológus szakorvoshoz küldheti a beteget. Ilyenkor speciális gyakorlatok megtanulása és az egyensúlyérzék javítását szolgáló rehabilitáló tréning is segítséget nyújthat.

 

Az antihisztamin-tartalmú gyógyszerek bizonyos esetekben segíthetnek a panaszokon.

KULCSSZAVAK
szédülés  |   vertigo  |   stroke  |   jóindulatú helyzeti szédülés  |   benignus paroxizmális pozicionális vertigo  |   BPPV  |   fülzúgás  |   belsőfül-gyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít