egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Yersinia enterocolitica (Y. enterocolitica) a humán bélrendszeri fertőzésekért leggyakrabban felelős baktérium. Az emberi fertőzésért (yersiniosis) felelős kórokozó állati rezervoárja a sertés, de rágcsálók, nyulak, birkák, marhák, lovak és kutyák is hordozhatják a baktériumot.

 

A baktérium elsősorban fertőzött étel fogyasztásával terjed, különösen veszélyes a nyers vagy a nem kellően átsütött disznóhús. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának összegzése alapján 2020-ban 25, 2021-ben 50 bejelentett fertőző megbetegedés fordult elő.

 

A yersiniosis tünetei

A yersiniosis a Y. enterocolitica, ritkábban a Y. pseudotuberculosis baktériumok által okozott bélrendszeri gyulladás (enteritis). A betegséggel járó tünetek a fertőzött életkorától függően változatosak lehetnek. A tünetek általában 4-7 nappal a kórokozóval történő találkozás után jelentkeznek, és 1-3 hétig vagy akár még tovább is eltarthatnak.

 

Gyerekek esetén általában láz, hasi fájdalom, illetve hasmenés (mely gyakran véres) a vezető tünet. Idősebb gyermekek és felnőttek esetén jobb oldali hasi fájdalom és láz a jellemző tünet, mely vakbélgyulladást (appendicitist) utánozhat. A szövődmények ritkák, bőrkiütés, ízületi fájdalom és véráramfertőzés formájában jelentkezhetnek.  

 

Hogyan terjed a fertőzés?

Fertőzésforrást jelenthet a fertőzött hús vagy a húst feldolgozó személlyel való kapcsolat is. Például a csecsemők vagy újszülöttek is megfertőződhetnek, ha a gondozójuk fertőzött élelmiszerrel találkozott és nem ügyelt a helyes kézmosásra a gyermek vagy a gyermek játékainak érintése előtt.

 

Időnként fertőzött tej vagy nem megfelelően tisztított víz fogyasztása, vagy fertőzött állatok, illetve a fertőzött állatok ürülékével való kontaktus is fertőzést okozhat. Ritkább esetben emberről emberre is terjedhet a fertőzés, például a kisgyermekek gondozói elkaphatják a yersiniosist, ha a fertőzött gyermek pelenkázása után nem ügyelnek a megfelelő kézhigiéniára.

 

A yersiniosis diagnosztizálása és kezelése

A yersiniosist a baktérium székletből történő kimutatásával igazolják. A legtöbb laboratóriumban nem tesztelik rutinszerűen a székletet a kórokozóra, ezért fontos, hogy a klinikus jelezze a labornak, ha specifikusan erre a kórokozóra gyanakszik.

 

A fertőzés általában magától meggyógyul, antibiotikumra csak súlyos vagy szövődményes betegség esetén van szükség. Tüneti kezelésként fájdalom-, illetve lázcsillapítók szedése, bőséges folyadékfogyasztás és kímélő diéta segíthet a bélrendszeri panaszokon.

 

A yersiniosis lehetséges szövődményei

A legtöbb tünet általában teljesen elmúlik, azonban néhányan a fertőzés után is tapasztalhatják a következőket:

 

  • ízületi fájdalom (reaktív arthritis) – általában a térdeket, bokákat, csuklókat érinti, jellemzően 1 hónappal az infekciót követően kezdődik és 1-6 hónapig tart;
  • bőrkiütés (erythema nodosum) – a lábakon és a törzsön, főként nőknél alakul ki és általában 1 hónap alatt elmúlik.

 

A yersiniosis megelőzésének lehetősége

Étkezés és főzés előtt, állatokkal való kontaktus, illetve nyers hús kezelése után alaposan mosson kezet szappannal! Belsőségek feldolgozását követően alaposan tisztítsa meg kezét és körmeit vízzel és szappannal, különösen mielőtt kisgyermekhez vagy a játékaihoz érne!

 

Kerülje el a konyhában a fertőzés esetleges tovaterjedését, használjon külön vágódeszkát a nyers hús előkészítésére!

 

Lehetőleg kerülje a nyers vagy nem kellően átsütött élelmiszereket, és csak pasztörizált tejet és tejtermékeket fogyasszon!

 

Kapcsolódó tartalom:

Élelmiszerbiztonság

 

KULCSSZAVAK
egészségmegőrzés  |   prevenció  |   fertőzés  |   ételmérgezés  |   enteritis
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít