egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Zika-vírus elsősorban szúnyogcsípés által terjesztett fertőző betegség, mely a trópusokon, szubtrópusokon fordul elő. A Zika-vírus főként Afrikában, Dél- és Közép-Amerikában, Dél- és Délkelet-Ázsiában, a Karib-térségben, a Csendes-óceáni szigeteken és Mexikóban a legelterjedtebb.

 

Megbetegedés leggyakrabban csak enyhe tünetekkel jelentkezik, azonban a várandósság alatti fertőzés fokozott veszélyt jelent, a vírus a placentán keresztül a magzatba is átjut, ezért várandósság során javasolt elkerülni a Zika-vírussal érintett országokat. 

 

A Zika-fertőzés főbb tünetei

Sok esetben a fertőzés tünetmentesen zajlik le, általában 4-5 fertőzöttből 1 személynél jelentkeznek influenzaszerű tünetek. 

 

A Zika-fertőzés tünete lehet:

 

 • láz és erős fejfájás;
 • kiütés, egész testre kiterjedő viszketés;
 • ízületi fájdalom (különösen a kezek és a lábak);
 • vörös szem (conjunctivitis);
 • szem mögötti fájdalom;
 • derékfájdalom;
 • izom- vagy csontfájdalom;
 • rossz közérzet, gyengeség;
 • hasi fájdalom.

 

A tünetek jellemzően a szúnyogcsípést követő 3-14. napban jelentkeznek, és 2-7 napig tartanak. 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha Zika-vírussal és maláriával érintett területen járt, és ott vagy a hazautazást követően a fentebb leírt tüneteket észleli, azonnal (még aznap) forduljon háziorvosához, mind a Zika-vírus, mind a malária, illetve egyéb, szúnyog által terjesztett betegség (Dengue-láz, sárgaláz) kizárásának érdekében.

 

A Zika-fertőzés kiváltó okai

A Zika-vírus főként szúnyogcsípéssel terjed, ezen kívül a méhlepényen keresztül is átadható a betegség, a várandós anyáról a magzatnak. Néhány esetben leírtak szexuális úton és vértranszfúzió során történő terjedést is.

 

A vírus a szúnyogcsípés során a véráramba kerül, és így alakítja ki a betegséget. Ha egy másik szúnyog egy fertőzött embert megcsíp, a szúnyog is fertőzötté válik, és így adja tovább a vírust.

 

Alapvetően két szúnyogfaj terjeszti a betegséget: a tigrisszúnyogok (Aedes albopictus) és az egyiptomi csípőszúnyogok (Aedes aegypti), ezek a szúnyogok Magyarországon nem jellemzőek.

 

Lásd még: Rovarcsípések és Vírusfertőzés

 

A Zika-fertőzés lehetséges szövődményei

A Zika-fertőzés szövődményei leginkább a várandós nőkre és magzataikra veszélyesek. Esetükben a fertőzés vetélést, halvaszületést vagy koraszülést okozhat. Az anya emellett átadhatja magzatának a betegséget, ami súlyos szövődményeket idézhet elő a gyermekben. Többféle fejlődési rendellenesség alakulhat ki együttesen.

 

A tünetegyüttes a kongentiális Zika-szindróma. Jellemzői:

 

 • kisfejűség (microcephalia);
 • agyi fejlődés zavara;
 • alacsony intelligencia;
 • vakság és süketség;
 • ízületi és mozgásproblémák (pl. beszűkült ízületi mozgás).

 

Felnőttekben ritkán Guillain-Barré-szindróma jelentkezhet a vírusfertőzés szövődményeként.

 

A Zika-fertőzés diagnosztizálása

A Zika-fertőzés a tünetek és a kórelőzmény (pl. trópusokon történt utazás a közelmúltban) segítségével valószínűsíthető. A biztos diagnózis alátámasztására vérvételre (vagy vizeletvizsgálatra) van szükség.

 

Várandós nők esetén a vérvételen túl ultrahangvizsgálatra és amniocentézisre is sor kerül.

 

A Zika-fertőzés kezelése

A Zika-fertőzés kezelésére speciális terápia, gyógyszer nincs. Fertőzés esetén fontos a pihenés, javasolt az ágynyugalom, a megfelelő folyadékbevitel, valamint fájdalom- és lázcsillapító alkalmazása, amennyiben szükséges.

 

Gyógyszerválasztás során kerülje az ibuprofen-, naproxen- és acetilszalicilsav hatóanyagú gyógyszereket, amíg nem biztos a diagnózis, ugyanis más szúnyog által terjesztett betegségek kimenetelén, mint például a Dengue-lázén, ezek a gyógyszerek ronthatnak.

 

A Zika-fertőzés megelőzése

Vakcina jelenleg nincs a Zika-vírus ellen, ezért a fertőzés megelőzéséhez a szúnyogcsípés elkerülése kiemelt jelentőségű. Ennek céljából viseljen hosszú ujjú ruházatot és hosszú szárú nadrágot, használjon N-dietil-meta-toluamid (DEET) tartalmú szúnyogriasztót, valamint a hálószobában az ágy körül alkalmazzon szúnyoghálót, amennyiben Zika-vírussal érintett területen tartózkodik.

 

Amennyiben az érintett területről visszatérve 3 héten belül megjelenő Zika-vírus fertőzésnek megfelelő tüneteket tapasztal, forduljon orvoshoz és említse meg utazása helyszínét. Szűrővizsgálatra térítés ellenében a Nemzeti Népegészségügyi Központban van lehetőség, tünetmentes fertőzés szűrése esetében a hazatérést követő minimum 4 hét elteltével, várandósság esetén pedig a gondozás keretében Zika-vírus fertőzés gyanúja esetén kötelezően elvégzendő szűrővizsgálat ad erre lehetőséget.

 

Amennyiben a vírussal érintett területen tartózkodott, és gyermeket szeretne, az érintett terület elhagyását követő 2 hónapig (nők esetén), ha a pár férfi tagja is az érintett területen tartózkodott, 3 hónapig ne vállaljanak gyermeket.

 

Ha Zika-fertőzés tüneteit észleli az érintett területről való hazautazást követő 2 héten belül, érdemes a teljes felépülést követően 2 hónapot várni a gyermekvállalás előtt. A szexuális terjedés elkerülésének érdekében pedig használjanak óvszert!

 

Ha Zika-vírussal érintett területen járt, az azt követő 28 napon belül ne adjon vért.

KULCSSZAVAK
kongentiális Zika-szindróma  |   szúnyog  |   microcephalia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít