egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A zöldhályog (orvosi nevén glaucoma) egy szemészeti betegség, ami látásromlással jár, kezeletlen esetben vakságot okoz. A betegség hátterében a retinális ganglionsejtek pusztulása áll.

 

A zöldhályog viszonylag gyakori elváltozás (a súlyos látásromlás második leggyakoribb oka), ami általában középkorú vagy annál idősebb betegeket érint, bár korábbi életkorban is előfordulhat. Előrehaladása általában fokozatos, rendszeres szemészeti ellenőrzéssel kiszűrhető és sokáig szinten tartható.

 

A zöldhályog leggyakrabban idősebb korban jelentkezik, de gyerekeknél is előfordulhat.

 

A zöldhályog főbb tünetei

A betegség során a szemben megnőtt nyomás a látáshoz elengedhetetlen látóideget károsítja. A betegség előrehaladása általában lassú, és sokszor olyan kis tüneteket okoz, hogy csak előrehaladott állapotban ismerik fel. Ez azért gond, mert az általa okozott károsodás nem visszafordítható, az állapot csak fenntartható, vagy a romlás lassítható. Ezért is van szerepe a rendszeres szemészeti kontrollnak és a szemnyomás ellenőrzésének.

 

A kezdeti tünetek általában nehezen észlelhetők. Ha megjelennek tünetek, azok általában a homályos látás vagy/és színes, fényes karikák a látómezőben, melyek főképp este, vezetés közben jelentkeznek: fényforrások körül ún. „halo”-t ("glóriát”) érzékel a beteg.

 

A kezdeti szakaszban kisebb látótérkiesés (paracentralis scotoma) alakul ki, majd előrehaladott állapotban beszűkül a látótér. A betegség mindkét szemet érintheti, de általában erőteljesebb az egyikben.

 

A zöldhályog-betegségek jelentkezhetnek másféle tünetekkel is. Az akut zöldhályog-roham fájdalommal és gyors látásvesztéssel jár, a tünetek között hányinger és fejfájás is előfordul, illetve kemény tapintatú szem vagy szemek a magas szemnyomás miatt.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Mivel a zöldhályog okozta idegi károsodás nem visszafordítható, fontos, hogy mielőbb orvosi ellátást kapjon, ha zöldhályogra utaló panaszai és tünetei vannak.

 

Ha hirtelen jelentkező homályos látást észlel, amit fej- és szemfájdalom kísér, mielőbb keresse fel a területileg illetékes sürgősségi ügyeletet, ahol kizárják vagy kezelik az akut glaucomás rohamot, és elkülöníthetik más neurológiai kórképektől.

 

Lehetőleg évente vegyen részt szemészeti szűrésen, és ellenőriztesse szemnyomását!

 

A zöldhályog kiváltó okai

A zöldhályognak többféle kiváltó oka lehet, családi halmozódás is megfigyelhető. A látászavart minden esetben a látóideg károsodása okozza.

 

Egyes betegségek és állapotok megnövelik a zöldhályog kialakulásának esélyét:

 

 

A zöldhályog kialakulási okai alapján megkülönböztethetünk elsődleges (primer) és másodlagos (szekunder) típust.

 

Elsődleges (primer) típusok: a nyitott és zárt zugú zöldhályog esetén a csarnokvíz elfolyása akadályba ütközik, ezért nő meg a szemnyomás; a normál nyomású zöldhályog esetén normális a szemnyomás, az ideg a papilla keringésszabályozási zavara miatt károsodik.

 

A másodlagos (szekunder) típus esetén más szemészeti betegség miatt emelkedik meg a szemnyomás, ami károsítja a retinális idegrostréteget.

 

A zöldhályog lehetséges szövődményei

A zöldhályog során létrejött idegkárosodás és látótérkiesés nem fordítható vissza. A legsúlyosabb szövődmény a vakság, ami akár mindkét szemet érintheti.

 

A betegség előrehaladása kezeléssel stabilizálható vagy lassítható.

 

A zöldhályog diagnosztizálása

A lassan kialakuló zöldhályog sokszor a beteg számára szinte észrevétlenül fejlődik. A diagnózis ezért gyakran az időszakos szemészeti vizsgálaton történik. Amikor a szemnyomás mérése több alkalommal is magas értéket mutat, felveti a glaucoma gyanúját.

 

A diagnózishoz orvosa megméri a szemnyomást (intraocular pressure, IOP), ellenőrzi a látóteret. A látóidegfő állapotát pupillatágítás utáni szemfenéki vizsgálattal ellenőrzi. Ellenőrzi a szaruhártya vastagságát és a folyadékelvezető csatorna átjárhatóságát (csarnokzugi vizsgálattal – gonioscopia). Emellett sor kerülhet a retinális idegrostréteg vastagságának (RNFL) mérésére is (optikai koherencia tomográfia, OCT).

 

A diagnózis kimondása akár heteket, hónapokat is igénybe vehet. Nem szabad elhamarkodottan ítélni, hiszen egy glaucomás beteg élete végéig valamilyen szemnyomáscsökkentő terápiát kell, hogy alkalmazzon.

 

Az emelkedett szemnyomás, a papilla alaktani eltérései, a látótér szűkülése, az esetleges eltérések a csarnokzugban igazolhatják a betegséget.

 

A zöldhályog kezelése

A zöldhályog az állapot fenntartásának érdekében élethosszig tartó kezelést igényel. A kezelés célja a szemnyomás csökkentése, annak normál tartományban tartása. A normál szemnyomás értéke 12 – 21 Hgmm. A glaucomás betegek szemnyomáscsökkentő terápia melletti célértékei egyénenként változó. Fiatal betegek gyorsan súlyosbodó betegsége esetén az ún. „low teens”, alacsony 10-es értékekre kell törekedni. De idősebb betegek mérsékelt károsodása esetén akár 18 Hgmm körül is lehet az IOP célérték.

 

A cél IOP elérésére többféle mód is rendelkezésre áll, kiválasztáskor orvosa figyelembe veszi a károsodás mértékét, a kiindulási szemnyomást, az életkort és a beteg egyéb betegségeit, állapotát, valamint együttműködési készségét.

 

A szemnyomás csökkentésére használhatók:

 

 • szemcseppek,
 • szájon át szedhető gyógyszerek,
 • lézeres kezelés,
 • műtét.

 

A glaucomás beteg gondozásának legfontosabb eleme a betegség előrehaladásának nyomon követése. Erre a legmegbízhatóbb módszer a rendszeres glaucomás látótérvizsgálat. Ha a betegség előrehaladását észleli a szemész orvos, akkor módosítani kell a gyógyszeres kezelést (pl. újabb hatóanyagcsoport bevonása, lézeres kezelés vagy műtét jön szóba).

 

Várandósság esetén a szemész szakorvossal és szülész-nőgyógyász szakorvossal együttesen kell kiválasztani a megfelelő terápiát, hiszen némely zöldhályog elleni szer káros lehet a magzatra.

 

Mit tehet a zöldhályog megelőzése érdekében?

Járjon évente szemészeti kontrollra, ahol a kóros szemnyomás kiszűrésével korai stádiumban fény derülhet a problémára.

 

Ha zöldhályoggal diagnosztizálták:

 

 • Mindig kövesse orvosa utasításait, és folyamatosan használja az általa felírt gyógyszereket állapota romlásának megállítására.
 • Kerülje a túl sok koffein fogyasztását, mert az megnövelheti a szemnyomást.
 • Aludjon kissé megemelt fejjel.
 • Fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot, a nap folyamán egyenletesen elosztva.

 

A zöldhályog nem megelőzhető, de kialakulásának esélye és az általa okozott károsodás csökkenthető:

 

 • rendszeres szemészeti ellenőrzéssel,
 • a szem védelmével, mivel sérülések miatt is kialakulhat a betegség,
 • ha a családban előfordult a betegség, figyeljen oda a látását érintő változásokra!

 

KULCSSZAVAK
glaukóma  |   látóideg  |   szemnyomás  |   látáskárosodás  |   vakság  |   látótércsökkenés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít