egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A zsírmáj (steatosis hepatis) a máj zsíros átalakulását jelenti, amikor túlzott mennyiségű zsír halmozódik fel a májsejtekben. Általában lassan, hosszú évek alatt alakul ki, de akut formában is jelentkezhet mérgezést követően vagy terhesség alatt. 

 

A zsíros átalakulás következtében a májsejtek élettartama csökken, az esetek elenyésző részében (5%) májzsugorodás vagy májgyulladás alakulhat ki szövődményként.

 

Magyarországon több mint 1.1 millió alkoholbeteg van, a lakosság több mint negyede elhízott, így vélhetően több millióan élnek zsírmájjal.

 

A zsírmáj tünetei

A zsírmájnak nagyon gyakran nincs észlelhető tünete a páciens számára. Ugyanakkor gyakran jár étvágytalansággal és puffadással, valamint a betegek a jobb felhasban tapasztalhatnak kellemetlen, nyomó érzést, illetve fájdalmat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A zsírmáj krónikus betegség, mely hosszú évek során alakul ki, és általában nem igényel sürgősségi ellátást. Általánosan viszont elmondható, hogy nem szűnő hasi panasz esetén orvosi segítséget kell kérni. 

 

Ha a fent említett tünetek valamelyike fennáll, kérjen orvosi segítséget, forduljon háziorvosához!

 

A zsírmáj lehetséges okai

A zsírmáj kiváltó oka gyakran a túlzott mennyiségű, rendszeres alkoholfogyasztás, de egyre gyakoribb esetben nem teljesen tisztázott kialakulásának oka. Vannak rizikótényezők, melyek hajlamosítanak zsírmáj kialakulására.

 

Ezek az alábbiak:

 

 

Fentieken túl egyes gyógyszermellékhatások (methotrexát, tamoxifen, valproát, fogamzásgátlók, szteroidok) is hozzájárulhatnak a zsírmáj kialakulásához, ezért az ilyen gyógyszerek szedése mellett fontos a rendszeres orvosi kontroll éslaborvizsgálat.

 

A zsírmáj lehetséges szövődményei

A zsírmáj, ha a kiváltó tényezők hosszú időn keresztül fennállnak, májgyulladásba, majd májzsugorodásba mehet át, amely idővel májelégtelenséghez vezethet.

 

A májelégtelenségnek számos életveszélyes szövődménye lehet. Nő a vérzési hajlam, visszértágulatok alakulnak ki, melyek életveszélyes vérzéshez vezethetnek, csökken a máj méregtelenítő képessége, emiatt zavartság alakulhat ki.

 

Májzsugorodásban megnő a májat érintő rosszindulatú daganat (hepatocelluláris carcinoma) kialakulásának valószínűsége is.

 

A zsírmáj diagnosztizálása

A betegvizsgálatnál az orvos fizikális vizsgálatot végez, melynek során észlelheti a fent részletezett tüneteket, illetve tapinthatja a kemény, megnagyobbodott májat.

 

Laborvizsgálatok is jelzik a betegségre jellemző kóros értékeket. A képalkotó vizsgálatok – UH, CT, MR – alapján májbiopszia is szükségessé válhat.

 

A zsírmáj kezelése

A zsírmáj a kiváltó okok megszűnésével (pl. alkoholfogyasztás mellőzésével) spontán visszafejlődhet. Éppen ezért a zsírmáj kezelésében a legfontosabb a kiváltó okok kezelése.

 

Kiemelt szerep jut az egészséges életmódnak (táplálkozás, testmozgás, rákmegelőzés), az alkoholfogyasztás elhagyásának. Zsírmáj esetén az E-vitamin szedése enyhíti a gyulladásos aktivitást, azonban nem gátolja meg a máj hegszövetes átalakulását.

 

A folyamat általában akkor visszafordítható, ha a májsejtek kevesebb mint 2/3-a érintett.

 

Mit tehet zsírmáj esetén?

A zsírmáj lassan kialakuló betegség, sürgősségi kezelést általában nem igényel, ám a folyamat rosszabbodásának megelőzése miatt fontos, hogy mielőbb felkeresse orvosát!

 

Otthonában tartózkodjon az alkoholfogyasztástól és a zsírmájat okozó tényezőktől. Étkezzen egészségesen, rostdúsan, végezzen rendszeresen testmozgást.

 

A zsírmáj megelőzése

A kiváltó tényezők, betegségek kezelésével, egészséges életmóddal a zsírmáj többnyire megelőzhető betegség, azonban vannak olyan örökletes, genetikai és fejlődési rendellenességek, melyek sajnos nem előzhetők meg.

 

Zsírmáj gyermekkorban és várandósság idején

A zsírmájat kiváltó okok között több is előfordulhat gyermekkorban, így gyermekek körében is előfordul zsírmáj, ám lényegesen ritkábban, mint felnőtteknél.

 

A terhesség során kialakuló zsírmáj a szülést követő négy hétben általában spontán visszafejlődik a kifejezetten jó gyógyhajlama miatt.

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

Alkoholfogyasztás mérséklése

Májtranszplantáció

KULCSSZAVAK
zsírmáj  |   májelégtelenség  |   májzsugorodás  |   cukorbetegség  |   alkohol  |   steatosis hepatis
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít