egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A bőr testünk legnagyobb és létfontosságú szerve, fő funkciója a szervezet védelme a környezeti hatásokkal szemben, ezért ápolása, rugalmasságának és nedvességének megőrzése nemcsak esztétikai okok miatt fontos.

 

Bőrünk állapotát – a bőrápolási rutinon felül – testi-lelki egészségünk, táplálkozásunk, életmódunk, munkakörülményeink is befolyásolják. Az egészséges, fiatalos bőr általános egészségi jóllétünk tükre, javítja az önbizalmat és az életminőséget.

 

A bőr öregedésének okai

A bőr belső öregedésének látható következményei közé tartozik az elvékonyodása, sorvadása, szárazabbá válása, a finom ráncok megjelenése; a külső öregedés pedig a bőr szarurétegének megvastagodásában, foltos pigmentációban, ráncosodásban és a kötőszövet lazábbá válásában nyilvánul meg. A rugalmasság elvesztése megereszkedéshez, míg a sejtcsere sebességének csökkenése elhúzódó sebgyógyuláshoz vezet.

 

A bőr öregedéséért 80 százalékban az életviteli és a környezeti tényezők – mint például az UV-sugárzás, a dohányzás, az alvási pozíciók, az étrend, a stressz, a gyulladásos folyamatok és allergiás reakciók, a levegő szennyezettsége, az irritáló termékek használata stb. – felelősek; 20 százalékában pedig a genetikai meghatározottság.

 

Bőrünk szépségének megőrzéséhez, regenerálódásához nemcsak a külső ápolása szükséges, fontos belülről is védeni, erősíteni. A víz, a vitaminok és az ásványi anyagok hiánya nyomot hagy az arcbőrön, ami bőséges folyadékbevitellel és egészséges táplálkozással (sok gyümölcs, zöldség fogyasztása), illetve a káros szenvedélyek mellőzésével kerülhető el.

 

A bőr regenerálódásához elegendő pihenésre, minimum 6–8 óra alvásra van szükség. Jó hatású a rendszeres testmozgás is, ami oxigénnel telíti a bőrt, gyorsítja az anyagcserét, javítja a vérellátást.

 

Bőrtípus és bőrprobléma meghatározása

Az arcbőr általános minőségére a napi bőrápolási rutinnak van a legjelentősebb hosszú távú hatása, ezért fontos, hogy a tulajdonságainak megfelelő ápolást kapja. Ennek érdekében mindenekelőtt a bőr típusát és egyedi problémáját kell azonosítani, amit saját magunk is megtehetünk, de fordulhatunk szakemberhez is: bőrgyógyászhoz vagy kozmetikushoz.

 

A bőr típusai lehetnek az alábbiak:

 

  • normál bőrtípus - a bőr nem zsíros és nem is száraz;
  • zsíros bőrtípus - a bőr csillog, zsíros érzetű;
  • száraz bőrtípus - a bőr feszül, húzódik, hámlik;
  • kevert (vegyes, kombinált) bőrtípus - helyenként zsírosabb (pl. T-vonal), máshol normál vagy száraz.

 

A bőrproblémák előfordulhatnak önmagukban vagy akár kombináltan is:

 

 

A bőrápolás kulcselemei

A bőrápolás alapvető elemei közé tartozik napi rendszerességgel a tisztítása, hidratálása, a megújulása érdekében időnkénti hámlasztása, illetve a napsugárzás elleni védelme. A bőrápoló termékeket a bőrtípus és a legfontosabb bőrprobléma, esetleg a másodlagos, harmadlagos probléma alapján érdemes megválasztani.

 

A bőr tisztítására és hidratálására ma már termékek sokasága áll rendelkezésre, használatuk előtt fontos tájékozódni az összetevőikről, mivel egyre többen allergiások, érzékenyek valamely alkotóelemre.

 

Tisztítás

Az arcbőr alapos tisztítására a bőrtípustól függetlenül minden nap szükség van: reggel az éjszaka során a bőrünk által termelt faggyút és egyéb anyagokat, este pedig a bőrre került szennyeződéseket és a sminket kell eltávolítani. A tisztán tartott arcbőr egészségesebb, és a bőrápoló kozmetikumok is hatékonyabban fejtik ki hatásukat.

 

Az arcbőr tisztítására és hidratálására kifejezetten erre szánt termékeket célszerű használni, melyeket a bőrtípusnak megfelelően kell kiválasztani. Általánosságban elmondható, hogy zsíros bőrre a nem túlzottan szárító és habzó, gél alapú arctisztítók (arclemosók) a legjobbak, a krém vagy testápoló alapúak pedig a normál és száraz bőrre.

 

Az ún. dupla lemosás zsírosabb bőr, illetve sminkelés esetén lehet hasznos. Ilyenkor először egy olajos lemosóval vagy micellás vízzel a smink távolítható el hatékonyan, ezután pedig egy vízzel lemosható kíméletes arclemosóval az első lemosó maradéka távolítható el.

 

Hidratálás

Bőrünk magas víztartalma rugalmassá, simává teszi a bőrt, a víztartalom csökkenése pedig a sejtek zsugorodását, sorvadását okozza. A bőr hidratálásához használhatunk esszenciákat, szérumokat és krémeket, reggel és este, a bőr tisztítása után. Az esszenciák és a szérumok koncentrált hatóanyagukkal intenzíven ápolják a bőrt a krémek használata előtt.

 

A krémek szerepe, hogy hosszabb távon megtartsák a nedvességet a bőrben, hogy a külső rétege hidratáltabb maradjon. Javasolt a szemkörnyékápoló kozmetikumok használata is, melyek magas hatóanyagtartalmukkal nyugtatják a szem körüli érzékeny bőrt, illetve gátolhatják a duzzadt, „táskás” szemek, szarkalábak kialakulását.

 

Hámlasztás

A fiatalos, egészséges megjelenésű arcbőr legfontosabb tulajdonsága a ragyogás, melyet a sima bőr felületének fényvisszaverő képessége határoz meg. A bőr a megújulási folyamata során naponta milliónyi elhalt hámsejttől szabadul meg. A bőr felső rétegének teljes megújulásához fiatal felnőttek esetében 28 napra, az időseknél 40–60 napra van szükség. Ha ez a folyamat lelassul, a bőr pattanásos, mitesszeres lesz vagy élettelenné, fakóvá, szárazzá válik. 

 

A hámlasztás a felesleges sejtek (corneociták) eltávolításának folyamata, hogy a sejtcsere serkentésével simábbá, áttetszőbbé váljon a bőr felülete. A hámlasztás lehet kémiai vagy fizikai (radírozás); a fizikai hámlasztás történhet a kémiai alternatívájaként vagy azzal kombinálva is. A látványos eredményeknek köszönhetően napjainkban mindkét módszer egyre népszerűbbé válik.

 

Kémiai hámlasztás: az általánosan használt kémiai hámlasztók közé tartoznak a vízben oldódó alfa-hidroxisavak (AHA), mint például a glikolsav, tejsav, almasav, mandulasav; illetve a zsírban oldódó béta-hidroxisavak (BHA), mint például a szalicilsav. A legújabb termékek közé tartoznak a poli-hidroxisavak (PHA), például a laktobionsav és a glükonolakton, melyek nagyobb molekulaméretük miatt jobban tolerálhatók, elősegítik a bőr védőrétegének erősítését, és elnyelik az UV sugárzás hatására keletkező szabad gyököket.

 

A kémiai hámlasztók egyenletesen távolítják el az elhalt hámsejteket, de a különféle hatóanyagot tartalmazó termékek hatásai eltérőek, különböző mértékben veszik fel a harcot a pigmentfoltokkal, a ráncokkal, az egyenetlen bőrfelszínnel. A szalicilsav képes a pórusok mélyén hatni, így hatékony a mitesszerek, pattanások kezelésében, és gyulladáscsökkentő hatása miatt rosaceás bőrön is használható, a poli-hidroxisavak szintén az érzékeny, pl. rosaceás bőr ápolására javasoltak.

 

A hatóanyagok alacsonyabb koncentrációja esetén a kémiai hámlasztás otthon is biztonságosan elvégezhető, de ha az AHA savak koncentrációja meghaladja a 10–15%-ot (többségének koncentrációja 7–10% közötti) vagy a béta-hidroxisavé a 2%-ot, akkor szakember általi alkalmazása szükséges.

 

A kémiai hámlasztót mindig tiszta, sérülésmentes arcbőrön, arclemosás után kell használni, az AHA-savak esetén pedig kiemelten figyelni kell a megfelelő fényvédelemre.

 

Fizikai hámlasztás: a fizikai hámlasztás azonnali hámlást idéz elő. Ma már egyre nagyobb választékban elérhetők a különféle hámlasztó szilárd részecskéket tartalmazó dörzsölők, mechanikus arckefék, ultrahangos készülékek és kozmetikai eszközök (például mikrohámlasztó hengerek). Ezek a termékek ugyan nem helyettesítik a professzionális kémiai hámlasztást vagy lézeres kezeléseket, de segíthetnek a látható ragyogás megőrzésében.

 

Fényvédelem

A bőr fiatalságának megőrzésében kiemelt szerepe van a fényvédelemnek, mely lassítja az öregedés folyamatait, valamint megelőzheti a ráncok, pigmentfoltok, vagy akár a bőrrák (akár melanoma) kialakulását. A napsugárzás okozta károk többségét a bőrünket rendszeresen érő UV-sugárzás okozza, és kevésbé a nyaraláskor ért alkalmi sugárzás, ezért a bőrgyógyászok a fényvédők napi rendszeres használatát javasolják.

 

Az OTC-gyógyszerek (vény nélkül kapható) kategóriába sorolt fényvédő krémeknek biztonsági és hatékonysági vizsgálaton kell átesni, és meg kell felelniük a szigorú címkézési követelményeknek is.

 

A fényvédő használata az otthoni bőrápolási rutin utolsó lépése (kevésbé hatékony, ha a fényvédő fölé kerül a krém), és az arca, nyakra és minden olyan bőrterületre fel kell vinni, melyet közvetlenül érnek a napsugarak.

 

Az érett bőr ápolása

A bőr védekező funkcióját az életkor előre haladtával járó élettani változások is rontják, mivel fokozatosan csökken a verejték- és a faggyúmirigyek száma, a kollagén és az elasztin képződése, a szövetek oxigén- és tápanyagellátásáért felelős érhálózat szűkülése miatt pedig romlik a vérellátás. A bőr fokozatosan elveszíti rugalmasságát, érdessé, szárazzá válik, a pórusok kitágulnak, megjelennek a ráncok, a szeplőre emlékeztető pöttyök, pigmentfoltok.

 

A bőr öregedésének kezdete és üteme egyénenként eltérő, de 50 év felett már az érett bőrre kifejlesztett öregedésgátló (anti-aging) arckrémek használata javasolt, melyek összetettebb védelmet biztosítanak: az intenzív hidratálás mellett enzimes hatóanyaguk elősegíti a kollagén és az elasztin képződését, megemelhetik a megereszkedett bőrt.

 

A ma ismert leghatásosabb anti-aging hatóanyag a retinol: az egyetlen összetevő, amit az FDA (Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) hivatalosan is jóváhagyott, mint bőröregedés elleni hatóanyagot. Hatékonyságát számos független tanulmány igazolja, és nemcsak a ráncok, de a pigmentfoltok, sőt nagyobb mennyiségben a pattanások ellen is hatásos.

 

Kéz-, láb- és testápolás

Kezünk bőrét az időjárási körülmények, a házimunka, a vegyszerek kiszáríthatják, s ezt csak fokozta a COVID-19 járvány miatti gyakoribb szappanos kézmosás vagy kézfertőtlenítés. A kiszáradás megelőzésére naponta több alkalommal is érdemes lehet bekenni kezünket tápláló kézkrémmel; nagyon száraz, érdes kézbőr esetén az intenzívebb hatású, kézmaszkos kezelésekre is szükség lehet.

 

Fontos a lábfej és a térd ápolása tápláló krémekkel, mert ezeken a területeken kevesebb faggyúmirigy található, így hajlamosak a kiszáradásra.

 

A testápoló használata is napi rendszerességgel ajánlott, közvetlenül fürdés vagy zuhanyzás után, amikor a bőr még kicsit nedves (a nedvességtartalom segíti a felszívódást). A testápolót szintén a bőrtípusnak megfelelően kell kiválasztani, a száraz bőrnek általában zsírosabb testvajakra és olajokra van szüksége.

 

Mire figyeljünk kozmetikai termékek vásárlásánál?

A kozmetikaipar felhasznál új hatóanyagokat, a termékekben már a gyógyászati alkalmazás előtt megjelenhetnek a molekuláris biológia legújabb vívmányai. A korszerű hatóanyagok azonban kockázatot is jelenthetnek, ezért a termékek vásárlása előtt érdemes figyelmesen tanulmányozni a készítmények címkézését, melyet szigorú törvényi előírások szabályoznak.

 

A címkézés célja, hogy megvédje a fogyasztókat az egészségügyi veszélyektől és a megtévesztő gyakorlatoktól, és segítséget nyújtson a megalapozott döntések meghozatalában. Minden termék esetében alapvető előírás, hogy a tárolóedényen vagy a csomagoláson jól látható formában kell szerepelnie a legfontosabb adatoknak: gyártó/importáló neve, összetétel, súly, minőségmegőrzési idő, felhasználási óvintézkedés stb.

KULCSSZAVAK
bőrtípus  |   esszencia  |   szérum  |   krém  |   testápoló  |   hámlasztás  |   fényvédelem  |   kézápolás  |   alfa-hidroxisavak  |   AHA  |   béta-hidroxisavak  |   BHA  |   poli-hidroxisavak  |   PHA  |   INCI  |   Kozmetikai Összetevők Nemzetközi Nevezéktana
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít