egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az asztma a tüdő betegsége, mely időszakos légzési nehézséggel jár. Leggyakoribb tünetei a zihálás, köhögés és nehézlégzés, melyek súlyossága egyénenként eltérhet. A betegséget jelenleg meggyógyítani nem lehet, azonban gyógyszeres kezeléssel a tünetek jól kordában tarthatók, és sok esetben teljesen normális, aktív életet lehet élni.

 

Az asztma kezelése során kiemelten fontos az akut asztmás roham kialakulásának megelőzése, illetve annak mielőbbi oldása. A roham megelőzésére szolgáló gyógyszerek (az ún. fenntartó terápia) eltérnek a roham oldására használt gyógyszerektől. Hatásukat tekintve ezek a gyógyszerek mérsékelhetik a légutak gyulladását, tágíthatják a hörgőket vagy támogathatják az immunrendszer működését.

 

Az asztmagyógyszerek alkalmazása

Az asztmagyógyszereknek az asztma egyéni megjelenése és súlyossága szerint kétféle alkalmazása van:

 

 • fenntartó terápia gyógyszerei: a tünetek kialakulásának megelőzésére szolgálnak, napi rendszerességgel alkalmazandók (akkor is, ha tünetek aktuálisan nem jelentkeznek!);
 • rohamoldó szerek: csak a tünetek jelentkezésekor kell használni – az alkalmazástól számított néhány percen belül enyhítik a tüneteket.

 

Mindegyik asztma elleni gyógyszer egyéni hatás- és mellékhatás profillal rendelkezik, így az indikációnak megfelelő hatóanyag kiválasztása szakember segítségével történik.

 

Az asztmagyógyszerek működése

Az asztmagyógyszerek csoportja igen széles, melyben sok hatóanyag sokféle hatásmechanizmussal képes a betegség tüneteinek enyhítésére, megelőzésére.

 

A gyógyszerek az alábbi hatásmechanizmusok szerint csoportosíthatók:

 

 • gyulladáscsökkentő hatóanyagok: a légutak gyulladását, érzékenységét csökkentik (rohamoldásra és fenntartó terápiaként is alkalmazhatóak, hatóanyagtól függően);
 • hörgőtágítók: a légutak beszűkülését oldják és előzik meg (rohamoldásra és fenntartó terápiaként is alkalmazhatóak, hatóanyagtól függően);
 • immunmoduláns szerek: az immunrendszer működését módosítják (csak súlyos asztma kezelésében van szerepük, megelőző kezelésre alkalmasak, rohamoldásra nem).

 

Az asztmagyógyszerek típusai

Inhalációs készítmények

Az inhalációs készítmények közé tartoznak az alábbiak:

 

 • fenntartó, megelőző inhalációs készítmények: gyulladásgátló szteroidokat tartalmazó készítmények (pl.: beclometason, budesonid, fluticason);
 • rohamoldó inhalációs készítmények: az asztmás roham tüneteinek enyhítésére szükséges alkalmazni (pl.: salbutamol, terbutalin, fenoterol);
 • kombinált inhalációs készítmények: súlyosabb betegség esetén szükség lehet olyan készítményre, amely a tünetek megelőzésére, illetve kialakulásuk esetén azok csökkentésére is alkalmasak. Ezeket is minden nap szükséges alkalmazni, és általában hosszú hatástartamú rohamoldó hatóanyagot tartalmaznak (pl.: formoterol + beclometason, salmeterol + fluticason).

 

Amennyiben a rohamoldó készítményt heti háromszor vagy annál többször szükséges alkalmazni, az asztma terápiája nincs megfelelően beállítva. Ebben az esetben keresse fel kezelőorvosát!

 

Tablettás készítmények

Amennyiben az inhalációs készítmények nem elegendők, szükség lehet tabletták szedésére is. Ezek a fenntartó terápia részét képezik, vagyis a tünetek kialakulásának megelőzésére szolgálnak (pl.: clenbuterol, aminofillin, roflumilast stb.).

 

Injekciós terápia

Súlyos asztma kezelése során a tünetek enyhítése céljából injekciós kezelés is szükségessé válhat. Ezek ún. biológiai terápiák, melyeket néhány hetente kap a beteg. A fenntartó terápia részét képezik, rohamoldásra nem alkalmasak (pl. omalisumab).

 

Hogyan kell szedni az asztmagyógyszereket?

Az alkalmazásról és mellékhatásokról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Az alábbiakat érdemes szakemberrel tisztázni, mielőtt elkezdi alkalmazni a készítményt – ezek egyes hatóanyagtól függően változhatnak, így amennyiben új hatóanyagot próbál ki, frissítse a tudnivalókat szakemberrel, illetve olvassa el a betegtájékoztatóban foglaltakat.

 

 • Hogyan kell alkalmazni?
 • Meddig kell alkalmazni?
 • Mikor kell alkalmazni?
 • Milyen dózisban kell alkalmazni?

 

Amennyiben bármilyen asztmagyógyszert alkalmaz vagy szed és el szeretné hagyni, ennek folyamatáról is konzultáljon szakemberrel. A gyógyszer hirtelen elhagyása az állapot romlását okozhatja.

 

Amennyiben terhes, szoptat vagy gyermeket tervez, beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével az asztmaterápiával kapcsolatos teendőkről!

 

Lásd még: Gyógyszerbiztonság terhesség és szoptatás idején.

 

Az asztmagyógyszerek mellékhatásai

Mint minden gyógyszernek, az asztmagyógyszereknek is vannak mellékhatásai. Az egyes hatóanyagokhoz tartozó pontos mellékhatásokról és azok gyakoriságáról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Általánosan elmondható, hogy a tablettás vagy injekciós terápiával ellentétben az inhalációs készítmények sokkal kedvezőbb mellékhatásprofillal rendelkeznek, mivel a teljes szervezet jóval kisebb mennyiségű gyógyszerrel találkozik.

 

Amennyiben úgy érzi, nem várt mellékhatást tapasztal a gyógyszer szedése közben, azt lehetősége van bejelenteni, melynek folyamatáról ITT olvashat bővebben.

 

Az asztmagyógyszerek kölcsönhatásai más szerekkel

Amennyiben más gyógyszert is szed, az asztmagyógyszerek alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével!

 

Az asztmagyógyszerek bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek. Ez eredményezheti a két gyógyszer hatásának gyengülését, elmaradását vagy a mellékhatások megjelenésének nagyobb kockázatát.

 

Amennyiben asztmagyógyszert szed, az alkoholfogyasztást kerülje!

 

Asztmagyógyszerek alkalmazása gyermekek esetén

Amennyiben gyermeke asztmában szenved, az inhalációsan alkalmazott készítmények alkalmazása során elengedhetetlen, hogy a megfelelő gyógyszerbelégző készüléket használja a gyermeke életkorának megfelelő méretben, hiszen a gyógyszerbevitel csak így lehet hatékony.

 

KULCSSZAVAK
asztma  |   légzés  |   béta blokkoló  |   szteroid  |   inhaláció  |   babay-haler
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít