egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A dinamikus pszichoterápia, más néven fókuszterápia a mentális segítségnyújtás rövid, fókuszált változata.

 

A terápia során előre meghatározott, korlátozott időtartamban, néhány hét vagy hónap alatt egy problémára vagy problémakörre fókuszálva szakember segít az egyénnek az életében központi szerepet játszó probléma feldolgozásában.

 

A dinamikus pszichoterápia pszichoanalitikus elveken alapuló, rövid, fókuszált pszichoterápiás módszer. A pszichoanalitikus irányzat a legnagyobb múltra visszatekintő, legismertebb módszerek egyike. A problémák hátterében tudattalan, rejtett összefüggéseket keres, ezeket feltárva és tudatosítva éri el a pszichés tünetek feloldását.

 

A probléma belátása, tehát a tudattalan tartalom tudatossá válása a tünetek enyhülésével, a szorongás csökkenésével járhat.

 

A dinamikus pszichoterápia időkerete

A dinamikus pszichoterápia során a szakember és a páciens előre meghatározott ideig tartó terápiás kapcsolat során egy, az egyén számára kiemelt jelentőségű problémakört elemez és dolgoz fel. A fókuszált terápia általában 3-6 hónapig tart, heti 1-2 találkozóval, és általában 10-40 ülésből áll. A találkozók időtartama egyenként 45-50 perc. Habár előre meghatározott ülésszámmal dolgozik, a terápia hosszú távú hatásait az egyén a terápia végeztével is tapasztalhatja.

 

A dinamikus pszichoterápia célja

A dinamikus pszichoterápia akkor lehet eredményes, ha egy konkrét, aktuális probléma (fókusz) megoldását tűzi ki célul (például gyász, válás). A terápia során az aktuális problémát tudattalan dinamikával kapcsolja össze.

 

A dinamikus pszichoterápia menete

A páciens és a terapeuta első találkozása során a terapeuta célja, hogy átfogó képet kapjon pácienséről. Az első találkozó alkalmával a terapeuta megvizsgálja, hogy az adott páciens esetében alkalmazható-e a fókuszterápia, vagy esetleg számára más pszichoterápiás módszer a megfelelőbb.

 

Az első interjú során a terapeuta és a páciens között terápiás szerződés születik, amelyben az ülések feltételeiről állapodnak meg, illetve tisztázzák a feladatköröket. A szakember a tudattalan konfliktusról hipotézist alkot, amelynek átdolgozását az első terápiás ülésen elkezdik.

 

A pszichodinamikus terápia során a páciens szabadon beszélhet a gondolatairól, érzéseiről, hiszen a terápiás módszer a szabad asszociációra épít.

 

A dinamikus pszichoterápia hatása

Mivel a dinamikus pszichoterápia az egyén életében meghatározó jelentőségű problémára és annak lelki összefüggéseire fókuszál, a terápia során az addig rejtett összefüggések tudatosításával erősödik az önbecsülés, és javulhatnak a személyközi kapcsolatok, ami a személyiség további fejlődéséhez vezethet.

KULCSSZAVAK
pszichoterápia  |   fókuszterápia  |   mentális egészség  |   problémamegoldás  |   feldolgozás  |   analitikus alapú terápia  |   terápiás szerződés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít