egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az ínhüvelygyulladás (tendinitisz) gyakori és kellemetlen gyulladásos betegség. Általában olyan esetekben alakul ki, amikor egyes mozdulatok hosszú ideig tartó ismétlésére kerül sor.

 

Ilyenkor a tartós terhelés hatására gyulladás alakul ki az érintett ízületben, a beteg mozgás alatt vagy pihenés után szúró vagy húzó jellegű fájdalmat érez. Gyakori az alkar, a csukló, az ujjak ínhüvelygyulladása, de előfordulhat a könyökben, térdben, lábban is.

 

Az ínhüvelygyulladás tünetei

A betegség hirtelen fellépő fájdalommal és ízületi duzzanattal jár. Leggyakrabban a csuklóban és a kézen jelenik meg. Tünetei között szerepelhet a húzó érzés, láz, tüzes érzés, fájdalom, mozgáskorlátozottság is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Az ínhüvelygyulladás sokszor nem egyértelmű szakorvosi vizsgálat nélkül. Ha 1-2 hét után sem múlik el a fájdalom, mindenképpen javasolt kivizsgáltatni. Az ízületi panaszokkal reumatológiai vagy ortopédiai szakrendelést kell felkeresni, a vizsgálatra történő beutaláshoz kérje háziorvosa segítségét.

 

Az ínhüvelygyulladás okai

Ínhüvelygyulladáshoz vezethet mechanikai irritáció (fibrines gyulladás), de fertőzés is okozhatja (gennyes ínhüvelygyulladás).

 

A fibrines gyulladás általános oka az ínhüvely és az ízület túlterhelése, esetleg rossz mozdulatokkal történő, nem megfelelő használata. Ezért fokozott figyelmet kell fordítani a munka megfelelő testtartásban történő végzésére, és fontos a pihenőidők beiktatása is.

 

A leggyakoribb okok közé tartozik a gépelés, zongorázás, egérhasználat, házimunka, edzés stb. Gyakran a kézhát és a csukló inai érintettek, az ínhüvely ilyenkor is megduzzad, és szúró, feszülő, égő fájdalom jelentkezik.

 

A gennyes ínhüvelygyulladás fertőzés következtében alakul ki, amikor valamilyen mechanikus sérülés (pl. szálka vagy tűszúrás) éri az inakat, és a seben keresztül kórokozó kerül a szövetek közé. Ilyenkor a tünetek gyorsan kialakulnak, és a gyulladás erős fájdalommal, nyomásérzékenységgel, lázzal és nyirokérgyulladással jár.

 

Az ínhüvelygyulladás diagnózisa

A betegség diagnózisa a szakorvos által végzett fizikális vizsgálaton alapul. Amennyiben a fájdalom krónikussá válik, a kezelőorvos laborvizsgálatot is kérhet, mert a szervezetben szisztémásan előforduló gyulladás is okozhatja a tüneteket.

 

Visszatérő ízületi panaszok esetén szükség lehet más vizsgálatokra is az egyéb ízületi gyulladással járó kórképek elkülönítésére.

 

Az ínhüvelygyulladás kezelése

Az első és legfontosabb teendő a fájó és duzzadt ínhüvely, ízület nyugalomba helyezése. Az esetek többségében erre a célra elég a fáslizás vagy rögzítősín használata. Ha a tünetek súlyosabbak, szükség lehet nem szteroid gyulladáscsökkentő krémre vagy gyógyszerre is (pl. ibuprofentartalmú szerek). Amennyiben a fájdalom tartós, hetekig fennálló, szóba jöhet a kezelésében fizioterápia, injekciós kúra (szteroidinjekció), esetleg műtét is.

 

Kezelés otthon

A vérkeringés serkentésével és a gyulladás enyhítésével otthoni körülmények között is segíthető a gyógyulás.

 

Az alábbi módszerek enyhíthetik a tüneteket:

 

  • hideg borogatás (esetleg jegelés);
  • támasztás (rugalmas pólya vagy rögzítősín használata);
  • illóolajok (pl. kamillaolaj hideg borogatással együtt alkalmazva);
  • enyhe gyulladáscsökkentő hatású gyógynövények, teafőzetek (pl. fahéj, szegfűszeg, zöld tea, kamillatea, kurkuma étrendbe építve).

 

Az ínhüvelygyulladás megelőzése

Mivel az ínhüvelygyulladás leggyakoribb oka a túlterhelés, ezért a megelőzés az ízületi megerőltetés elkerülésében rejlik. Ismétlődő mozdulatok, monoton munkavégzés esetén fokozott figyelmet kell fordítani a rendszeres pihenőkre, az ízületek megfelelő nyújtására is.

KULCSSZAVAK
ínhüvely  |   ínhüvelygyulladás  |   tendinitisz  |   tendinitis  |   túlerőltetés  |   ízületi gyulladás  |   ízületi duzzanat
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít