egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az emberi test izomrostjai zárt rekeszekbe, vagy más néven kompartmentekbe rendeződve működnek. Amikor vérzés, duzzanat vagy sérülés miatt a nyomás ezekben a rekeszekben megnő, az gátolja az adott terület vérellátását, és ez szövetkárosodáshoz, súlyosabb esetben akár szövetelhaláshoz is vezethet. Ezt nevezzük kompartment, vagy más néven rekesz szindrómának.

 

A betegségnek akut és krónikus formája létezik, a kialakulás okától függően. Súlyosságát tekintve az általában valamilyen súlyos sérülés vagy törés után hirtelen jelentkező akut forma a veszélyesebb.

 

Fontos! Ellátásához azonnali traumatológiai ellátás szükséges, mert az idejében végzett kezelés nélkül tartós izomkárosodás léphet fel.

 

Krónikus forma esetén a károsodás nem tartós, és a probléma nem igényel sürgős orvosi beavatkozást. Kialakulásának oka általában a túlzásba vitt, ismétlődő mozgással járó sportok, mint például a futás vagy a kerékpározás. Ilyenkor a szindróma kialakulása fokozatos.

 

A kompartment szindróma tünetei

A tünetek a betegség formájától függően eltérőek. A szindrómára leginkább hajlamos területek a lábak, a karok, illetve a has. 

 

Az akut forma általában intenzív fájdalommal jár, ami erősebb, mint amit a sérülés indokolna. Ezen kívül az izom nyújtásakor fokozott fájdalom és feszesség jelentkezhet. A bőr az érintett területen sápadt és hideg, és ezt bizsergés vagy égő érzés is kísérheti zsibbadással és akár részleges vagy teljes végtagbénulással együtt.

 

A krónikus forma megjelenésekor a mozgás idején fájdalom és görcs fordulhat elő, amely a mozgatást követően megszűnik. Ezen kívül nehezen mozdítható lehet a végtag, és izomduzzanat is felléphet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Mindenképpen forduljon orvoshoz, ha súlyos fájdalmat vagy izomkárosodás jeleit tapasztalja edzés vagy sérülés után. Mielőbb keresse fel a baleseti ügyeletet vagy a területi ambuláns rendelést is biztosító traumatológiát.

 

A kompartment szindróma lehetséges okai

Az akut kompartment szindróma többnyire sérülések és csonttörések miatt alakul ki. További oka lehet még a nagyon szoros kötés vagy gipsz használata, súlyos égési sérülések, súlyos zúzódások, a testépítők körében népszerű felépítő anabolikus szteroidok használata.

 

A krónikus kompartment szindrómát általában ismétlődő mozgásokkal járó, túlzott fizikai terhelés okozza, például futás vagy kerékpározás, amely duzzanatot okoz. Ez a forma leggyakrabban sportolók körében fordul elő.

 

A kompartment szindróma diagnózisa

A diagnózis orvosi vizsgálat segítségével történik. A kórtörténet felvétele után fizikális vizsgálatok, orvosi képalkotó eszközök segítségével, valamint az izomtérben a nyomás mérésével van lehetősége az orvosnak a biztos diagnózis felállítására.

 

A kompartment szindróma kezelése

Akut kompartment szindróma esetén minél hamarabb csökkenteni kell az izomrekeszben fennálló nyomást. Ha kötszer vagy gipsz a probléma forrása, azt mindenképpen el kell távolítani. Ha ez nem elég, akkor műtétre lesz szükség, melynek során a nyomáscsökkentést a rekesz megnyitásával, sebészi úton érik el.

 

Krónikus kompartment szindróma esetén a pihenés az esetek döntő többségében segít orvosolni a betegséget, azt követően a sporttevékenység intenzitásának csökkentése javasolt.

KULCSSZAVAK
kompartment szindróma  |   rekesz szindróma  |   izomsérülés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít