egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szűrővizsgálatok célja, hogy a betegségeket – például a daganatokat – korai szakaszban, még a tünetek megjelenése előtt felfedezzék. Prosztataszűrés esetén az 50-es éveikben járó férfiaknak fontos, hogy megbeszéljék a kezelőorvosukkal a prosztataszűrés előnyeit és hátrányait. Amennyiben családjában előfordult prosztatarák, már 45-50 éves kor előtt ajánlott a rendszeres szűrés.

 

A prosztataspecifikus antigén (PSA) vizsgálata és a rektális digitális vizsgálat a prosztatarák lehetséges jeleinek kimutatására szolgál. Ezek a tesztek azonban nem tudják biztosan megállapítani, hogy a prosztatarák valóban fennáll-e, vagy az esetleges eltéréseket más állapot okozza, ezért ha e tesztek valamelyikének eredménye kóros, egyéb vizsgálatokra is szükség van.

 

A prosztataszűrés elsősorban azoknak a férfiaknak javasolt, akik az alábbi, prosztata problémákra jellemző tüneteket észlelik:

 

  • gyakori vagy sürgető vizeletürítés,
  • nehéz vagy kellemetlen vizeletürítés,
  • vér a vizeletben vagy az ondóban,
  • hátfájdalom az ágyék magasságában,
  • combban vagy csípőben érzett fájdalom.

 

Az urológiai szakambulanciákon a szűrővizsgálatot ingyenesen elvégzik; beutaló nem szükséges, csak előzetes regisztráció.

 

Prosztataspecifikus antigén vizsgálata

A PSA a prosztata sejtjei által termelt fehérje, az egészséges és a daganatos sejtek egyaránt termelik. A PSA főleg az ondóban, de kis mennyiségben a vérben is megtalálható, így termelődése egyszerű vérvizsgálattal követhető.

 

A vér PSA-szintjét mikrogramm/liter (µg/L) egységekben mérik. A prosztatarák esélye a PSA-szint emelkedésével nő, de nincs olyan kijelölt határérték, mely esetén biztosan megállapítható, hogy egy férfinak prosztatarákja van. Sok orvos 4 µg/L vagy magasabb PSA határértéket, míg mások alacsonyabb, például 2,5 vagy 3 µg/L értéket használnak, amikor eldöntik, hogy szükség van-e további vizsgálatokra.

 

A prosztatarákban nem szenvedő férfiak PSA-szintje általában 4 µg/L alatti; prosztatarák esetén a PSA-szint gyakran 4 fölé emelkedik. A 4 alatti PSA-szint sem garancia azonban arra, hogy egy férfinak nincs prosztatarákja (biopszia esetén a 4 alatti PSA-értékkel rendelkező férfiak körülbelül 15 százalékánál találnak prosztatarákot).

 

4 és 10 közötti PSA-szint esetén (ezt nevezik szürkezónának) körülbelül 1:4 az esélye a prosztatarák kialakulásának. Ha a PSA-érték nagyobb mint 10, a prosztatarák kialakulásának esélye több mint 50 százalék.

 

Fontos megjegyezni, hogy számos jóindulatú állapot vezethet emelkedett PSA-szinthez, illetve a normális referenciatartomány is életkorfüggő.

 

Lásd még: Prosztataspecifikus antigénszint (PSA)

 

Rektális digitális vizsgálat

A prosztata közvetlenül a végbél előtt található. A prosztatarák gyakran a mirigy hátsó részén alakul ki, így bizonyos esetekben kitapintható a végbél vizsgálatakor. Rektális digitális vizsgálat (RDV) során az orvos vazelinnel bekent kesztyűs ujjával a végbélen keresztül kitapintja a prosztatát dudorokat vagy kemény területeket keresve, melyek rosszindulatú elváltozásra utalhatnak. Ez a vizsgálat kellemetlen lehet (különösen az aranyérrel küzdő férfiak számára), de általában nem fájdalmas, és csak rövid ideig tart.

 

Az RDV kevésbé hatékony a prosztatarák kimutatásában, mint a PSA-vizsgálat, de néha normál PSA-szint esetén is fennállhat rák, ezért az RDV a prosztataszűrés része.

 

Ha a szűrővizsgálat eredménye nem normális

Ha prosztatarákszűrésen vett részt, és PSA-szintje a normálisnál magasabb, az még nem jelenti, hogy prosztatarákja van. Ilyenkor további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, mi okozhatja a problémát.

 

Orvosa az alábbiakat javasolhatja.

 

Ismételt PSA-vizsgálat: a PSA-szint idővel változhat, ezért bizonyos esetekben javasolt a vizsgálat megismétlése körülbelül egy hónap elteltével, ha a kezdeti PSA-eredmény kóros. Ez leginkább akkor ajánlott, ha a PSA-szint 4-7 µg/L közötti. Magasabb PSA-szint esetén az orvosok nagyobb valószínűséggel javasolják más vizsgálatok, illetve prosztata biopszia elvégzését.

 

Egyéb vizsgálatok: hogy kezelőorvosa pontosabb képet kapjon arról, hogy prosztatarákja lehet-e (és szükséges-e a nagyobb kellemetlenséggel és kockázattal járó biopsziát végezni), egyéb vérvizsgálatokat (fPSA és proPSA), illetve képalkotó vizsgálatokat kérhet, például MRI-t vagy transzrektális ultrahangot (TRUS).

 

Prosztata biopszia: egyes férfiak számára a prosztata biopszia elvégzése lehet a legjobb megoldás, különösen, ha a kezdeti PSA-szint magas. A biopszia során mintát vesznek a prosztatából, majd mikroszkóppal megvizsgálják. A biopszia az egyetlen biztos módja, hogy megtudjuk, egy férfinak valóban prosztatarákja van-e.

 

Fontos! Beszélje meg kezelőorvosával a lehetőségeit, beleértve az egyes vizsgálatok előnyeit és hátrányait is.

 

Kapcsolódó tartalom:

Férfi nemi szervek

Prosztataproblémák

 

KULCSSZAVAK
prosztata  |   prosztatarák  |   prosztatadaganat  |   PSA  |   prosztataspecifikus antigén  |   rektális digitális vizsgálat  |   RDV
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít