egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

„Cselekedjünk együtt. MENTSÜNK ÉLETEKET! Mossuk meg a kezeinket!” – így hangzik az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) által meghirdetett Kézhigiénés világnap 2023-as kampányszlogenje. A világnapot minden évben május 5-én rendezik meg; az adott évi kampány témája és szlogenje pedig az aktuális nemzetközi eseményeknek megfelelően változik.

 

A Kézhigiénés világnap keretében tartott kampány célja, hogy globális figyelmet szenteljen a kézmosás fontosságának (elsősorban az egészségügyben) és segítse a megfelelő kézhigiéné egyre szélesebb körű elterjedését. Egyszerű, kézzel fogható, könnyen bevezethető rutinról van szó – a megfelelő minőségű és gyakoriságú kézmosásnak köszönhetően pedig évente milliók életét menthetjük meg.

 

A WHO célja az emberek motiválása az ún. UHC (Universal Health Coverage, egyenlő elérhetőségű egészségügyi ellátás) megvalósításában. Ennek célja, hogy mindenki – bármilyen életkorú is – jobb egészségi állapotot és jólétet érhessen el; ehhez pedig biztosítani kell a hozzáférést az alapvető, minőségi egészségügyi ellátáshoz, valamint a biztonságos, hatékony, megfizethető gyógyszerekhez és vakcinákhoz. A fertőzések megelőzése és ellenőrzése elengedhetetlen az UHC eléréséhez, mivel a kézmosás bizonyítottan befolyásolja az ellátás minőségét és a betegbiztonságot az egészségügyi rendszer minden szintjén.

 

2023: Kézhigiénés világnap a COVID-19 után

A jelenlegi időszak kritikus fontosságú, ugyanis a világjárványt követően fel kell dolgoznunk és integrálnunk kell a COVID-19 járványból levonható tanulságokat.

 

A 2023-as kampány témája, hogy közös cselekvéssel hatékonyabbá tehetjük a fertőzések és az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelmet. Az egészségügyi ellátás biztonságának és minőségének emelésében a kézhigiénia javítása játssza az egyik legmeghatározóbb szerepet.

 

A kampány célja, hogy erősítse és támogassa azokat az egészségügyben dolgozó közösségeket, melyek segítik a kézhigiéné prevenciós, rutinszerű alkalmazását, illetve ellenőrzésének kiépítését az ellátási pontokon. Célja továbbá, hogy támogassa az emberek és szervezetek együttműködését a fertőzések és az antimikrobiális rezisztencia kockázatának minimalizálása érdekében az egészségügyben.

 

Miért fontos a megfelelő kézhigiéné?

A megfelelő kézhigiéné rendkívül fontos, mivel a kezeken megtelepedő kórokozók különböző fertőzések forrásai lehetnek. A kézhigiéné, beleértve a helyes kézmosást és fertőtlenítést, hatékonyan csökkentheti a fertőzések kockázatát az egészségügyi ellátás során, így jelentősen javítja a betegek biztonságát és egészségi állapotát.

 

A megfelelő kézhigiéné elengedhetetlen az egészségügyi intézményekben, mégis:

 

  • a világ egészségügyi intézményeinek 50%-a nem rendelkezik az alapvető higiénés szempontokból megfelelően felszerelt helyiségekkel;
  • 688 millió embert olyan egészségügyi intézményben látnak el, ahol nem megoldottak az alapvető higiénés ellátások;
  • az egészségügyi intézményekben nem megfelelően biztosított higiénés feltételek hozzájárulnak a fertőzésekhez, a felesleges (antimikrobiális) kezelésekhez, a hosszabb kórházi tartózkodáshoz vagy súlyos esetekben a halálesetekhez is.

 

A megfelelő kézhigiénéről bővebben itt olvashat.

A helyes kézmosás technikájáról bővebben itt olvashat.

 

Semmelweis Ignác, a kézmosás úttörője

A kézmosás és a megfelelő kézhigiéné fontosságára a világon elsőként egy magyar orvos, Semmelweis Ignác mutatott rá az 1800-as években. Munkája során megfigyelte, hogy a szülés után sok nő belázasodott, bűzös folyás és vérzés jelentkezett náluk, illetve meg is halhattak a szülés utáni időszakban. Bár maga a jelenség megmagyarázhatatlannak tűnt, Semmelweis Ignácnak 1847-ben sikerült megfejtenie az okot: egy jóbarátja, Jakob Kolletschka törvényszéki orvosprofesszor boncolás közben megvágta az egyik ujját, majd nem sokkal később a frissen szült asszonyoknál tapasztaltakhoz hasonló tünetek után meghalt. Az orvosok ebben az időben csupasz kézzel boncoltak, majd szennyezett kezükkel segítették világra az újszülötteket. Semmelweis arra a következtetésre jutott, hogy az orvosok kezein maradó „látható, bomló szerves anyagrészecskék” felelősek az anyák magas halálozásáért.

 

Az ő kezdeményezése – miszerint a nők szülőszobán való vizsgálata előtt klórmészben mosson kezet minden orvos – fontos mérföldkő volt az orvostudomány történetében. Semmelweisnek köszönhetően a kézmosást ma már rutinszerűen alkalmazzák az egészségügyi intézményekben, szerte a világon. Semmelweis Ignác öröksége ma is él, több országban találhatók olyan kórházak és egyetemek, melyeket róla neveztek el. Magyarországon a Semmelweis Egyetemet viseli a nevét, mely kiemelkedő szerepet játszik az orvosi oktatásban és kutatásban.

 

KULCSSZAVAK
kézhigiéné  |   kézmosás  |   fertőtlenítés  |   higiénia  |   kézfertőtlenítő  |   WHO  |   egészségügy  |   kampány
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít