egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Kapcsolódó oldalak

A jó minőségű magyarországi természetes fürdővizek kellemes nyári kikapcsolódást nyújtanak a strandolni vágyóknak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) évről évre közzétett értékelése szerint a minősített hazai szabadvízi fürdőhelyek döntő hányada jó vagy kiváló besorolásba kerül.

 

Természetes fürdővíznek tekintendő a felszíni vizek minden olyan eleme, amelynek használatát a kormányhivatal fürdési célra engedélyezte, és amelyre nem áll fenn a fürdés állandó hatósági tilalma. Természetes fürdőhelynek nevezzük a fürdési célra engedélyezett vizeket és a hozzájuk tartozó vízparti területeket.

 

A fürdőhely gondos megválasztásával és a fürdőkultúra néhány alapvető szabályának betartásával megelőzhetők a szabadvízi strandolással összefüggő balesetek és megbetegedések.

 

Fürdőhelyválasztás

A természetes vizekben való fürdőzés csak akkor biztonságos, ha kizárólag a kijelölt fürdőhelyek valamelyikén történik. Tavakban és folyókban csak a tiltó rendelkezés hatálya alá nem eső helyen szabad fürdőzni. Azonban puszta megtekintéssel nem minden esetben állapítható meg, hogy a kiválasztott terület kijelölt fürdőhelynek számít-e. A kormányhivatal, illetve kijelölt fürdőhely esetén annak üzemeltetője évente, a fürdési idény teljes időtartama alatt, a fürdőzők számára jól megközelíthető és látható módon hozzáférhetővé teszi minden fürdő aktuálisan érvényes osztályba sorolását, az esetleges fürdőzési tilalmat, valamint a fürdővíz általános leírását annak 300 méteres körzetén belül.

 

Léteznek olyan szabadstrandok, ahol ugyan adottak lennének a fürdőzés feltételei, de mivel a tulajdonos elmulasztotta kijelöltetni a területet, az előírt vízvizsgálatok nem történnek meg. Baleseti és egészségügyi kockázatot is jelenthetnek a fürdőzők számára a bányatavak, amelyek hirtelen mélyülnek, ezért jóval hidegebbek, mint az átlagos hőmérsékletű szabadvizek. Ezért minden strandolás előtt érdemes tájékozódni az NNK honlapján, ahol megtalálható a kijelölt fürdőhelyek listája, éves minősítése és legutóbbi vízvizsgálatának eredménye.

 

Az országos tisztifőorvos a honlapján közzéteszi a nyilvántartott fürdővizek és kijelölt fürdőhelyek, valamint a tartós fürdési tilalom alá eső fürdővizek listáját minden fürdési idény kezdete előtt, amint az rendelkezésre áll, de legkésőbb június 15-ig. A megyei kormányhivatal és az országos tisztifőorvos a honlapján keresztül közérthető módon tájékoztatja a nyilvánosságot az emelkedett kékalga (cianobaktérium) burjánzással összefüggő egészségügyi kockázatról is. A kékalgák által termelt méreganyagok ugyanis nemcsak a vízi élővilágra hatnak, hanem az emberi szervezetre is veszélyesek lehetnek: a nyálkahártya és/vagy a bőr irritációját, asztmatikus tüneteket okozhatnak, a véletlenül lenyelt vízzel az emésztőrendszerbe kerülve pedig lázat, hányást és hasmenést idézhetnek elő.

 

Az NNK folyamatosan frissített fürdővízminőségi térképe az intézmény honlapján érhető el:


Fürdővizek osztályozása

A fürdővizeket minőségüknek megfelelően kifogásolt, tűrhető, jó és kiváló osztályokba sorolják be a legutolsó négy fürdési idény összesített eredményei alapján. Amennyiben nem áll rendelkezésre kellő számú vízminta – például a fürdőhely újonnan létesült, vagy elmaradtak mintavételek –, a fürdővíz „nem minősíthető” megjegyzéssel szerepel a térképen.

 

A természetes fürdővizek értékelése során a fürdőhelyek üzemeltetői által megbízott laboratóriumok a fürdési idény megkezdése előtt, majd a szezon ideje alatt havonta mintázzák a fürdővizeket. Megvizsgálják a mintákban található baktériumokat (pl. E. coli), és meghatározzák azok számát. A vizsgált baktériumok mennyiségétől függően a vízmintákat a „megfelelő” vagy a „nem megfelelő” kategóriába sorolják.

 

A fürdővizek az alábbi osztályokba sorolhatók:

 

  • Kifogásolt minőség: ide sorolandók az NNK fürdővízminőségi térképén pirossal jelzett azon fürdővizek, amelyek minőségi adatsorában szereplő értékek meghaladták a „tűrhető minőség” szerinti értékeit. A kifogásolt minőségű vizekben nem ajánlott a fürdőzés;
  • Tűrhető minőség: ide sorolandók az NNK fürdővízminőségi térképén zölddel jelzett azon fürdővizek, amelyek minőségi adatsorában szereplő értékek megfelelnek a „tűrhető minőségre” megadott értékeknek, vagy alacsonyabbak azoknál;
  • Jó minőség: ide sorolandók az NNK fürdővízminőségi térképén világoskékkel jelzett azon fürdővizek, amelyek minőségi adatsorában szereplő értékek megfelelnek a „jó minőségre” megadott értékeknek, vagy alacsonyabbak azoknál;
  • Kiváló minőség: ide sorolandók az NNK fürdővízminőségi térképén sötétkékkel jelzett azon fürdővizek, amelyek minőségi adatsorában szereplő értékek megfelelnek a „kiváló minőségre” megadott értékeknek, vagy alacsonyabbak azoknál.

 

Mire figyeljen szabadstrandi fürdőzéskor?

A szabad vizekben 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet.

Lásd még: Vízbiztonság

 

Fürdőzés után ajánlott az alapos zuhanyozás és hajmosás. A tisztálkodást követően a test átvizsgálása – különös tekintettel a testhajlatokra – annak érdekében, hogy az esetlegesen befúródó kullancsot mielőbb eltávolítsák.

Lásd még: Gyakorlati tanácsok kullancsok ellen

 

Kerülendő a strandok vizének széklettel vagy vizelettel történő szennyezése. Csecsemők és még nem szobatiszta kisgyermekek esetében úszópelenka használata ajánlott.

 

A fürdőhely területére tilos állatot bevinni.

 

Mivel a különféle baktériumok és vírusok sokáig életképesek a vízben, a fürdőhelyek látogatása nem ajánlott betegek – különösen lázas, hasmenéses, gombás és egyéb fertőző betegségekben szenvedő személyek – számára.

 

Fürdés vagy vízi jármű használata esetén kerülendő az alkohol, a kábítószer, vagy egyéb tudatmódosító anyagok fogyasztása. Sem az éhgyomorra, sem a közvetlenül étkezés után történő fürdőzés nem ajánlott.

 

Felhevült testtel nem szabad hirtelen a vízbe ugrani, mivel a hirtelen hideg izomgörcsöt vagy szívbénulást is okozhat.

 

A strandolók óvják testüket a leégéstől, használjanak bőrtípusuknak megfelelő naptejet, napszemüveget, fejvédőt. Az erős napsütéses órákban, különösen a 12-15 óra közötti időszakban ajánlott árnyékos helyen tartózkodni. 

Lásd még: Napégés és fényvédelem

 

Ajánlott a viharjelzések figyelemmel kísérése. A Belügyminisztérium Országos  Katasztrófavédelmi Főigazgatósága minden év április 1-től október 31-ig viharjelző rendszereket üzemeltet a Balatonon, a  Velencei-tónál, a Tisza- és a Fertő tavon.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Hőség veszélyei az egészségre

Védekezés a hőséggel szemben krónikus betegség esetén

 


 

Jogszabályi háttér

78/2008. (IV. 3.) Kormányrendelet a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről;

1995. évi LVII. törvény a vízgazdálkodásról 45. §.

 

KULCSSZAVAK
fürdővíz  |   kijelölt fürdőhely  |   strandolás  |   szabadstrand  |   fürdőkultúra  |   fürdőzési tilalom  |   viharjelzés  |   kékalga
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít