egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A légmell (pneumothorax, PTX) egy potenciálisan életveszélyes állapot, ami akkor alakul ki, ha a mellhártyák közti létfontosságú szoros kapcsolat megszűnik, és a tüdő és a mellkas közé valamilyen okból levegő kerül. Ennek következtében a tüdő tágulása részben vagy teljes egészében elmarad, ami légzészavarhoz vagy légzési elégtelenséghez vezet.

 

A tüdő két félből álló légzőszerv, amely a mellüregben található. Belégzéskor levegővel telik meg, kitágul, kilégzés után alaphelyzetbe áll vissza. A két fázis között a hörgőrendszerbe, majd a léghólyagokba kerül a levegő, illetve megtörténik a sejtek oxigénfelvétele és szén-dioxid-leadása.

 

A tüdőt kívülről mellhártya borítja, amely szorosan összetapadva „dolgozik” a mellkasfalat belülről fedő mellhártyával. A mellhártyáknak köszönhetően a mellkas emelkedésével tágul a tüdő, süllyedésével pedig megtörténik a kilégzés.

 

A PTX tünetei

A légmell többnyire csak részlegesen alakul ki, jellemző tünete a hirtelen fellépő, éles, hasító jellegű fájdalom – általában a hát, illetve a mellkas egyik oldalán. Ilyenkor a légzés kifejezetten nehézzé válik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tünetek megjelennek, és a légzés egyre nehezebbé válik, haladéktalanul hívja a 112-t és kérjen mentőt, mert az oxigénhiány életveszélyes állapotot idézhet elő!

 

A PTX kialakulásának lehetséges okai

A légmell akár spontán módon is kialakulhat, többféle súlyossági fokozatban. Egészséges fiatal embereknél is – egyéni adottságok alapján vagy trauma miatt – előfordulhat, hogy a tüdőszövet valamely része átszakad, és így közvetlenül a tüdőből kerülhet levegő a tüdő és a mellkas közé.

 

A légmell kialakulásának másik lehetséges módozata, ha valamilyen tüdőbetegség gyengíti meg annyira a tüdő szövetét, hogy az fizikailag megsérül, és „átereszti” a benne lévő levegőt. Ezek az állapotok a kicsiny, csekély kiterjedésű, önmagában veszélytelen légmelltől a terjedelmes, akár életveszélyes mértékű változatokig – a legkülönfélébb súlyossági fokozatban – fordulhatnak elő. Ilyen betegségek lehetnek a COPD, a cisztás fibrózis, a tuberkulózis, de akár tüdőgyulladás okozta tüdőkárosodás miatt is kialakulhat légmell.

 

Légmell akkor is létrejöhet, ha külső sérülés (baleset), valamilyen tárgy vagy fegyver üt lyukat a testen – így kerülhet kívülről levegő a tüdő és a mellkasfal közé.

 

A PTX kezelése

A légmell kizárólag kórházi körülmények között kezelhető. Igazolásához röntgenvizsgálatra is szükség van. Megszüntetése a tüdő és a mellkas közé juttatott vékony cső segítségével történik, amelyen keresztül a felgyülemlett levegő kiengedhető. Ha a vizsgálatok csak apróbb légmellet igazolnak, az magától, spontán módon is megszűnhet.

 

A fizikai sérülés, baleset következtében kialakult légmell ellátása az elsősegélynyújtás szabályai szerint történik: a mentő kiérkezéséig a felsőtesten jól látható sérülés nyílását légmentesen le kell zárni (ragasztani).

KULCSSZAVAK
pneumothorax  |   ptx  |   nehézlégzés  |   véroxigén  |   oxigénszaturáció  |   COPD  |   tbc  |   cisztás fibrózis  |   mellkasi trauma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít