egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A száraz fogmedergyulladás a foghúzás egyik fájdalmas szövődménye lehet.

 

A foghúzás utáni átmeneti fájdalomérzet nem tekinthető kórosnak, ám ha néhány nap elteltével a kihúzott fog helyén nagyon erős fájdalom jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel száraz fogmedergyulladás lépett fel. A gyulladás gyakrabban fordul elő alsó bölcsességfogak húzását követően.

 

A száraz fogmedergyulladás tünetei

A száraz fogmedergyulladás az alábbi tünetekkel járhat:

 

  • a húzott fog helyéről kiinduló, esetenként a fül és a szem irányába is kisugárzó, nagyon erős fájdalom;
  • rossz szájíz;
  • bűzös lehelet;
  • hőemelkedés;
  • a kihúzott fog helye „üres”, nincs benne vérrög.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A foghúzást követő száraz fogmedergyulladás mindenképpen orvosi kezelést igényel, ezért a tünetek megjelenése esetén fogorvos, illetve szájsebész felkeresése válhat szükségessé.

 

A száraz fogmedergyulladás lehetséges okai

Normál esetben a foghúzást követően a fogmederben vérrög alakul ki, amely védi a fogmederben található csontot és idegeket. Ez a vérrög ad alapot az új csont és íny kialakulásának is a foghúzás helyén. Amennyiben a vérrög mérete nem elégséges, vagy a keletkezett vérrög elmozdul, a fogmeder védtelenné válik, és könnyen begyullad, intenzív fájdalmat okozva.

 

A gyulladást kiváltó okok az alábbiak lehetnek:

  • hajlam (a páciensnél korábban már előfordult száraz fogmedergyulladás),
  • nagy fizikai igénybevétellel járó foghúzás,
  • rossz szájhigiéné, a sebszélek nem megfelelő tisztítása,
  • dohányfüst,
  • fogamzásgátló tabletták szedése.

 

A száraz fogmedergyulladás ellátása

A fogorvos először alaposan kikérdezi a tüneteket, majd megvizsgálja a fogakat, különösen a húzott fog helyét. Szükség lehet röntgenvizsgálatra is, amellyel kizárhatja vagy igazolhatja a – száraz fogmedergyulladástól eltérő kezelést igénylő – csonthártyagyulladást.

 

Ha a fogorvos, illetve szájsebész megállapítja a száraz fogmedergyulladást, akkor a meder kiöblítését, tisztítását követően általában gyógyszeres tampont helyez a fogmederbe. Szükség esetén antibiotikum, illetve speciális öblögetés alkalmazását is előírhatja.

 

A száraz fogmedergyulladás megelőzése

Foghúzást követően a húzott fog helyét szívogatni, öblögetni nem szabad! Étkezni csak hat óra elteltével megengedett, és érdemes kerülni a forró, erősen fűszeres, darabos vagy lepedékképző ételeket (pl. banán), valamint a tejtermékeket. A dohányzás és az alkoholfogyasztás növeli a fogmedergyulladás kialakulásának esélyét, így ezek szintén kerülendők.

 

A seb megfelelő tisztítása rendkívül fontos. A sebszélek és a seb környékének óvatos, de alapos mosása szükséges minden étkezés után. Az első 24 órában az ujjbegyre tett kevés fogkrémmel, majd puha sörtéjű fogkefével érdemes végezni a tisztítást.

 

Szájsebészeti fogeltávolítást követően ajánlott antibakteriális szájöblögetőt használni a fertőzés elkerülésére. Ajánlott továbbá a nehéz fizikai munka, szolárium, szauna mellőzése, főleg felső fog(ak) eltávolítása után.

KULCSSZAVAK
fogmedergyulladás  |   száraz fogmedergyulladás  |   foghúzás utáni fájdalom  |   bölcsességfog húzása
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít