egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A pikkelysömörrel diagnosztizált betegek mintegy 10-20%-ában ízületi gyulladás alakul ki, ezt nevezzük ízületi gyulladással járó pikkelysömörnek (arthritis psoriatica). Az ízületi gyulladást, a pikkelysömör bőrtüneteihez hasonlóan, az immunrendszer kóros működése okozza. Először általában a pikkelysömör jellegzetes tünetei jelennek meg, és az ízületi gyulladás csak később alakul ki. Ritkább esetekben az ízületi problémák már a bőrelváltozások előtt megjelenhetnek, vagy az ízületi és a bőrtünetek egyszerre is jelentkezhetnek. A pikkelysömör társbetegségeként megjelenő ízületi gyulladás 30-50 éves életkor között jelentkezik leggyakrabban.

 

A betegség gerincet érintő formája a férfiakra, az ujjpercek érintettsége pedig inkább a nőkre jellemző. A betegség nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel a tünetek csökkenthetőek és az ízületi károsodás megelőzhető.

 

Az arthritis psoriatica főbb tünetei       

Az ízületi gyulladással járó pikkelysömör krónikus betegség, enyhe vagy akár súlyos tüneteket is okozhat.  Idővel a tünetek súlyosbodhatnak. A betegségre jellemző, hogy néha a tünetek rosszabbodnak, ezt nevezzük fellángolásnak. Ezután a tünetek csökkenhetnek, akár meg is szűnhetnek, ezt nevezzük remissziónak. Az ízületi gyulladás érintheti a test egyik vagy mindkét oldalát. A tünetek gyakran a rheumatoid arthritis tüneteire hasonlítanak. Az ízületek fájdalmasak, duzzadtak, melegek.

 

Jellemző még:

 

  • Fájdalmas, duzzadt kéz- és lábujjak („kolbászujj”). A duzzadás vagy a deformitás akár az ízületi tünetek megjelenése előtt kialakulhat.
  • Körmöket érintő pikkelysömör.
  • Lábfájdalom. Az ízületi szalagok vagy inak csonthoz tapadási helyén jelentkezhet gyulladás, ami terhelésre vagy nyomásra fájdalmas. Jellegzetes előfordulási helye a sarokcsont (Achilles tendinitis) vagy a talp (plantar fascitis).
  • Éjszaka jelentkező derékfájdalom, ami legalább három hónapja fennáll és mozgás hatására a tünetek csökkennek. Ezt az ágyéki gerinccsigolyák közötti kis ízületek gyulladása (spondylitis) vagy a gerinc keresztcsonti része és a csípőcsont kapcsolódása közötti ízületek gyulladása okozza (sacroileitis).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha pikkelysömörben szenved és ízületei fájdalmasak, duzzadtak, értesítse erről kezelőorvosát vagy forduljon minél hamarabb reumatológushoz!

 

A kezeletlen ízületi gyulladás súlyos ízületi károsodáshoz vezethet.

 

Az arthritis psoriatica kiváltó okai

Az ízületi gyulladással járó pikkelysömör autoimmun betegség. A kórosan működő immunrendszer nem csak a bőrt, hanem az ízületeket is megtámadja. Feltételezhetően a genetikailag hajlamos egyénekben fertőzések, fizikai trauma vagy környezeti tényezők válthatják ki az immunrendszer kóros válaszát.

 

Az ízületi gyulladással járó pikkelysömör rizikótényezői a következők:

 

  • pikkelysömör, különösen a körmöket is érintő forma;
  • ha a családban előfordult már pikkelysömör vagy ízületi gyulladással járó pikkelysömör.

 

Az arthritis psoriatica lehetséges szövődményei        

A betegség mutiláló formája (arthritis mutilans) súlyos, fájdalmas ízületi gyulladással jár. Idővel a krónikus gyulladás elpusztíthatja a kéz kis csontjait, főként az ujjak csontjait, így maradandó ízületi károsodáshoz, deformitáshoz vezet.

 

Az arthritis psoriatica diagnosztizálása  

A diagnózishoz fontos más hasonló tüneteket okozó betegségek (köszvény, rheumatoid arthritis) kizárása. Orvosa a fizikális vizsgálat során megvizsgálja ízületeit, körmeit, fájdalmas pontokat keres a sarok vagy a talp körül.

 

Vérből végzett laborvizsgálat során a reumatoid faktor hiánya kizárhatja a rheumatoid arthritst. Az ízületi folyadék vizsgálatával pedig a köszvényt lehet kizárni.

 

A röntgenvizsgálat kimutathatja a deformitásokat, az ízületi károsodást. MRI-vizsgálattal kimutatható a gyulladás, az ízületek és az ínszalagok érintettsége is.

 

Az arthritis psoriatica kezelése   

A kezelés a tünetek csökkentését, az ízületi károsodás megelőzését, lassítását, és az életminőség javítását célozza. Az ízületi és a bőrtüneteket egyszerre kell kezelni, kezelőorvosa lehetőség szerint olyan gyógyszert választ, ami mindkét tünetcsoportra kedvező hatással van. A következő gyógyszercsoportok alkalmazhatóak:

 

Nem szteroid gyulladáscsökkentők: a hagyományos szerek, mint az ibuprofén, naproxen vagy diclofenac csökkenthetik a gyulladást. Az újabb típusú szerek, a COX-2-gátlók is használatosak, mint a celecoxib vagy etoricoxib. Mellékhatások jelentkezhetnek, így a legalacsonyabb hatásos dózisban kell alkalmazni ezeket a gyógyszereket. A szerek hatására gyomorfájdalom, gyomorfekély alakulhat ki, ezért protonpumpagátlót írnak fel melléjük, mely megvédi a gyomor nyálkahártyát (lásd még: NSAID-ok).

 

Kortikoszteroidok: ha csak egy vagy néhány gyulladt ízülete van, orvosa injekció formájában közvetlenül az ízületbe adhatja ezeket a szereket a fájdalom és a duzzanat gyors enyhítésére. Az injekció hatása hetektől akár hónapokig eltarthat. A szteroidok tabletta formájában is szedhetőek, de így sok mellékhatással járnak. Továbbá a pikkelysömör tünetei fellángolhatnak, ha a szteroid kezelést hirtelen megvonják vagy abbahagyják.

 

Az ún. betegséglefolyást módosító szerek a betegség előrehaladását lassítják, minél korábban kezdi el a beteg a terápiát, az annál hatásosabb. Hetek, hónapok kellenek a hatásuk kifejtéséhez (lásd még: DMARD-ok).

 

Immunszuppresszív szerek is alkalmazhatók, melyek az immunrendszert gyengítik le (lásd még: Immunszuppresszánsok).

 

Az ún. biológiai terápia nagy áttörést hozott a betegség kezelésében. Ezek a szerek az immunrendszer tagjai közötti kommunikációt akadályozzák meg. Általában egy szert három hónapig adnak, ha javulnak a tünetek, akkor a szer alkalmazható tovább. Ha a terápia nem működik, másik biológiai szerre lehet váltani.

 

Súlyos ízületi károsodás esetén, műtéti úton, protézis beültetésével visszanyerhető az ízület funkciója.

 

Fontos a társbetegségek (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség stb.) kezelése is.

 

Mit tehet arthritis psoriatica esetén?   

Ha dohányzik, szokjon le (lásd még: Dohányzás mellőzése), és lehetőleg csökkentse az alkoholfogyasztást (lásd még: Alkoholfogyasztás mérséklése).

 

Ha túlsúlyos, törekedjen a súlytöbblet leadására, így csökkentve az ízületek terhelését.

 

Fontos a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás.

 

A stressz csökkentése, stresszkezelő technikák elsajátítása kedvező hatással bír az immunrendszer működésére és a betegség lefolyására is.

 

Az arthritis psoriatica megelőzése

A betegséget nem lehet megelőzni. Ha a családban előfordult korábban érintettség, érdemes azokra a környezeti tényezőkre helyezni a hangsúlyt, melyek kiválthatják a tünetek megjelenését vagy azok fellángolását okozhatják (fertőzés, trauma, stressz, egészségtelen életmód).

 

Arthritis psoriatica gyermekkorban és várandóság idején    

Gyermekekben is előfordul a pikkelysömör ízületi érintettséggel járó formája, ami a fiatalkori sokízületi gyulladásos megbetegedések 6%-áért felel.

 

A terhességet fontos előre megtervezni. A várandós állapot lehetőleg ne a betegség aktív időszakára essen, így csökkenthető a szedett gyógyszerek mennyisége. Bizonyos gyógyszerek szedése nem ajánlott a várandósság alatt, mivel a magzatra káros hatással vannak. Ezekről szükséges előre egyeztetni kezelőorvosával.

 

Ha a csípő ízületei is érintettek, érdemes előre beszélnie szülészével.  A csípőízületi érintettség fokozódhat, jobban fájhat, ahogy a magzat egyre nagyobbra nő. A várandósság során egyénenként változó a betegséglefolyás: a tünetek stabilak maradhatnak, néha romlanak vagy javulnak terhesség alatt.

 

Az ágyéki gerinc ízületi érintettsége esetén az epidurális érzéstelenítés kivitelezése nehéz lehet. Erről előre szóljon a szülést vezető orvosnak. A császármetszés hatására a pikkelysömör tünetei fellángolhatnak, bőrelváltozás jelenhet meg a műtéti heg mellett. Szülés után fokozódhat a fáradékonyság, és a betegség tünetei fellángolhatnak.

 

Ha szoptatni szeretne, konzultáljon kezelőorvosáról a szoptatás időszaka alatt biztonságosan szedhető gyógyszerekről.

 

Kapcsolódó tartalom:

Ízületi gyulladások

 

KULCSSZAVAK
pikkelysömör  |   autoimmun betegség  |   ízületi gyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít