egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A savas reflux során a nyelőcsőbe visszaáramló gyomortartalom és gyomorsav hosszú távon gyulladást és hegesedést okozhat a nyelőcső nyálkahártyáján. A tünetek súlyosbodásának megelőzése, illetve a reflux gyógyszeres kezelésének kiváltása érdekében sebészeti beavatkozás is indokolt lehet – ez az antireflux-műtét.

 

Reflux betegség

A savas reflux (GERD – Gastroesophageal Reflux Disease) gyakori gasztroenterológiai betegség. Olyan állapot, amikor a gyomortartalom és a gyomorsav valamilyen okból visszaáramlik a nyelőcsőbe, amely felmaródhat, begyulladhat vagy akár el is fekélyesedhet. Mindezt jellegzetes, szegycsont-tájéki fájdalom, nyomásérzés és köhögés kísérheti.

 

Az antireflux műtétet indokló állapotok

A savas reflux tüneti kezelését savlekötőkkel, antacidákkal, H2-receptor-blokkolókkal és protonpumpa-gátlókkal végzik. Ha a tünetek a gyógyszeres kezelés ellenére is fennmaradnak, esetleg már szövődmény alakult ki (fekély, nyelőcsőszűkület), vagy a beteg nem szeretne élethosszig gyógyszert szedni, van lehetőség műtéti megoldásra.

 

A műtét a gyomorsavtermelésre nem lesz hatással, csak a gyomortartalom visszaáramlását akadályozza meg, így végleges megoldást jelenthet a reflux betegségre. A lehetséges beavatkozással kapcsolatban a kezelő gasztroenterológus nyújthat részletes tájékoztatást.

 

Az antireflux műtét menete

Az 1-2 órás, többnyire laparoszkópiás műtétet altatásban, általános érzéstelenítésben végzik. A műtét során a sebész általában a gyomor felső részéből mandzsettát képez a nyelőcső alsó része körül, amely egyirányú szelepként működhet a jövőben. A táplálék lejut, de a gyomortartalom nem tud visszaáramlani (Nissen-műtét).

 

A műtét után javasolt 1 éjszakát a kórházban tölteni, optimális esetben a gyógyulás és a munkába való visszatérés 3-4 hét múlva következhet be.

 

Az antireflux műtét lehetséges szövődményei

Ahogy minden műtéti beavatkozásnak, úgy az antireflux műtétnek is lehetnek közvetlen szövődményei, például:

 

  • fájdalom,
  • vérzés,
  • a műtéti terület (seb) fertőzése,
  • hegesedés,
  • vérrögképződés lábban vagy tüdőben,
  • átmeneti nyelési nehézség.

 

A műtét után ritkán kialakulhat légmell (pneumothorax), a nyelőcső vagy a gyomor kilyukadása, illetve májkárosodás is, melyek sürgős orvosi ellátást igényelnek. Egyes esetekben hosszú távon is megmaradhatnak és állandósulhatnak a nyelési nehézségek; rendellenes hegesedés, fogyás, hasi panaszok következhetnek be.

KULCSSZAVAK
refluxgátló műtét  |   antireflux műtét  |   reflux  |   GERD  |   gyomorégés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít