egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A műtét a gége teljes vagy részleges eltávolítását jelenti. Mindkét esetben egy alternatív légutat alakítanak ki a nyak elülső részén, azzal a különbséggel, hogy részleges gégeeltávolítás esetén az alternatív légút csak átmenetileg szükséges.

 

A gége fontos szerepet játszik a hangképzésben és a légzésben, így a műtétet követően számolni kell a beszéd és a légzés különböző fokú változásaival. Miután a műtét során módosulnak a nyak anatómiai viszonyai is, így azt követően a nyelés is megváltozhat.

 

Gégeeltávolítást indokló állapotok

Részleges vagy teljes gégeeltávolító műtétet leggyakrabban gégerák esetén végeznek. Tekintettel arra, hogy a teljes gégeeltávolítás visszavonhatatlanul radikális változást idéz elő a beteg életében, ezt a beavatkozást csak meghatározott besorolású (TNM), előrehaladott stádiumban lévő gégerák esetén hajtják végre. Lásd még: Rosszindulatú daganatok

 

A ritkább okok között szerepel a súlyos fertőzések vagy a sugárzás következtében kialakuló szövetelhalás is.

 

Gégeeltávolító műtét előtt

A szükséges megelőző vizsgálatokat követően a fül-orr-gégész, illetve a nyaksebész részletesen elmagyarázzák a betegnek, hogy mi történik a műtét során, és a mindennapi életvitelt illetően milyen változásokra kell felkészülni a műtétet követő időszakban.

 

A kórházi felvétel során – a műtétet megelőzően – átmenetileg felfüggeszthetik a korábban szedett gyógyszerek (például: véralvadásgátlók) szedését. Ha a beteg egyidejűleg cukorbetegségben is szenved, a műtétet megelőző naptól az orvos megváltoztathatja a gyógyszerelést.

 

A műtétet teljes érzéstelenítésben (altatásban) végzik. Általában a beavatkozást megelőző napon a beteg találkozik az őt altató orvossal (aneszteziológus) is, aki részletesen tájékoztatja az érzéstelenítés, altatás menetéről, illetve az altatás lehetséges szövődményeiről, kockázatairól. Szükséges a beteg beleegyező nyilatkozata is.

 

A műtét napján enni, inni és alkoholt fogyasztani nem szabad.

 

Ha szükséges, a műtét előtt néhány órával a beteg kérhet nyugtatót.

 

A gégeeltávolítás folyamata

A nyakon ejtett bevágást követően a nyaksebész a légcső felső szakaszán ún. tracheostomiás nyílást alakít ki a légzés, altatás biztosítására. Ezt követően a gégét vagy annak egy részét leválasztják a garatról, illetve a környező izmokról, majd meghatározott sorrendben a műtéti területet lezárják, összevarrják.

 

A tracheostomiás nyílásba végül egy gégekanült vezetnek. A gégekanül (tracheosztóma) egy két részből álló, hozzávetőleg L alakú cső. Külső része fixen a légcsőbe nyúlik, kivezetése a nyak elülső oldalán található. A belső betét része kihúzható, ezáltal tisztítható. 

 

Egyes esetekben a műtéti beavatkozáshoz az alábbi nem kívánt események társulhatnak:

 

  • sebfertőzés,
  • vérrögképződés,
  • embólia,
  • a beavatkozás környéki idegek, izmok sérülése,
  • elhúzódó sebgyógyulás.

 

A gégeeltávolító műtét után

A műtét típusa, lefolyása határozza meg, hogy a beavatkozás után a betegnek meddig szükséges kórházban maradnia. A gégeeltávolítást követően a betegnek jelentős fájdalmai lehetnek, melyek kórházi körülmények között általában eredményesen csillapíthatók.

 

A műtétből való felgyógyulás során a betegnek többirányú rehabilitációra van szüksége. Ha a gégét eltávolítják, a beteg nem fog tudni a korábbi módon beszélni vagy lélegezni. Szakemberek megtanítják ezután a beteget az úgynevezett nyelőcsőbeszédre, vagy egy elektromos eszköz segíthet, ami elektronikus hangképzőként működik.

 

A gyógyulás része a beszédrehabilitáció, mely során a nyelőcsőbeszéd vagy elektronikus hangképző eszköz használatának megtanítása mellett fontos annak az elsajátítása is, miképp óvja meg a beteg az alternatív légzőnyílását a szennyeződésektől, és miért fontos a behelyezett gégekanül rendszeres, szakszerű tisztítása. Ebben fül-orr-gégész vagy foniáter szakorvos lehet a beteg segítségére. A megfelelő higiéné különösen fontos, mert az alternatív légzőnyílás elzáródása akadályozhatja a légzést.

 

A gégeeltávolításon átesett betegek visszatérése korábbi, mindennapos tevékenységükhöz időbe telhet. A lábadozási időszakban kiemelkedően fontos a türelem, illetve a család és a barátok támogatása. A megváltozott testi állapot komoly lelki terhet jelenthet, amely leküzdéséhez célszerű pszichológus, esetleg támogató csoportok segítségét is igénybe venni.

KULCSSZAVAK
laryngectomia  |   gégerák  |   gégekanül  |   foniáter
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít