egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hidrogénkilégzési teszt a kilélegzett levegőben megjelenő hidrogén mennyiségének változása alapján diagnosztizálja egyszerű, fájdalommentes módon a laktózintoleranciát, a fruktózérzékenységet, valamint a kontaminált vékonybél szindrómát (SIBO). A gasztroenterológiai tesztet puffadás, hasmenés, emésztési problémák, bizonytalan eredetű hasfájás esetén érdemes elvégeztetni (különösen, ha azok összefüggésbe hozhatók tej- és tejtermékek, gyümölcs, hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával).

 

A hidrogénkilégzési teszt működése

A hidrogénkilégzési tesztet speciális műszerrel felszerelt rendelőkben végzik, és az alkalmazott tesztanyagtól függően alkalmas a különféle betegségek, érzékenységek kimutatására.

 

A teszt működésének alapja, hogy a tápcsatornában az enzim hiányában nem megfelelően felszívódott szénhidrátokat baktériumok bontják le, és e folyamat során nagyobb mennyiségű hidrogén kerül a vérkeringésbe, majd a tüdőbe és a kilélegzett levegőbe. A mérőműszer ezt a megnövekedett hidrogénkoncentrációt mutatja ki.

 

A hidrogénkilégzési teszt az alábbi problémák kimutatására alkalmas:

 

 • laktózérzékenység (laktóz segítségével),
 • fruktózérzékenység (fruktóz segítségével),
 • kontaminált vékonybél szindróma (laktulóz segítségével).

 

Felkészülés a hidrogénkilégzési vizsgálatra

A vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni: a teszt előtt 6 órával nem lehet enni, inni, fogat mosni, szájvizet használni, dohányozni, rágózni, gyógyszert bevenni (fogat mosni, dohányozni a vizsgálat előtt 12 órával lehet utoljára). Nem végezhető el a vizsgálat lázas, hurutos állapotban, illetve hasmenéssel, hányással járó betegség esetén.

 

A vizsgálat előtti napon kerülni kell az alábbi ételek, italok fogyasztását:

 

 • puffasztó ételek (hüvelyesek, olajos magvak, szénsavas italok),
 • kávé, alkohol,
 • tej, tejtermékek, laktóztartalmú ételek és italok (laktóz- és laktulózérzékenység vizsgálatakor),
 • gyümölcs, gyümölcslé fogyasztása (fruktózérzékenység vizsgálatakor).

 

A hidrogénkilégzési teszt eredményét az alábbi gyógyszerek is befolyásolhatják:

 

 • gyomorsav-csökkentők (vizsgálat elvégzése előtt legalább egy héttel kell abbahagyni),
 • hashajtó és székletfogó készítmények (vizsgálat előtt 2 nappal kell abbahagyni),
 • antibiotikumok (szedése után 1 hónappal végezhető el a vizsgálat),
 • probiotikumok (vizsgálat előtt 2 héttel kell abbahagyni).

 

Az utasítások betartása nagyon fontos, mert ellenkező esetben a vizsgálat hamisan kóros eredményt adhat.

 

A hidrogénkilégzési teszt menete

A vizsgálat oldott laktózt, fruktózt vagy laktulózt tartalmazó tesztoldat fogyasztásával kezdődik (egy vizsgálat alkalmával egyfajta tesztet végeznek). A tesztoldat elfogyasztása előtt, majd utána 15–30 percenként vizsgálják a kifújt levegő hidrogéntartalmát, illetve hogy fellépnek-e a laktóz- vagy fruktózérzékenységre jellemző tünetek (hányinger, görcsös hasi fájdalom, puffadás, hasmenés). A vizsgálat időtartama 2-3 óra (melynek legnagyobb része várakozás), ezalatt a rendelőben kell tartózkodni, és közben nem lehet enni és inni.

 

Laktóz kilégzési teszt

A laktózzal végzett kilégzési teszt a laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység) kimutatására alkalmas. Laktózt (tejcukrot) a tej és a tejtermékek (főként a tejszín, tejföl, joghurt) tartalmaznak, de más élelmiszerekben is előfordulhatnak.

 

Egészséges embereknél a tejcukrot a vékonybél felső szakaszában termelődő laktáz enzim bontja alkotóelemeire. Ennek hiányában azonban a tejcukor bontatlanul jut el a vastagbélig, ahol az ott lévő baktériumok erjesztik, ennek során gázok és savak termelődnek. A folyamat kellemetlen, akár fájdalommal járó tüneteket is okozhat: hasfájást, haspuffadást, bélgörcsöket, hasmenést, hányinger, hányást.

 

A laktózérzékenységnek több típusa van: lehet veleszületett, kiválthatják betegségek, illetve a laktáz enzim mennyisége az életkor előrehaladtával is csökkenhet. A teszt előnye, hogy a laktózérzékenység minden típusa kimutatható vele.

 

Fruktóz kilégzési teszt

A fruktózzal végzett vizsgálat segítségével a fruktóz felszívódási zavara, vagyis a gyümölcscukor-intolerancia mutatható ki. Ilyenkor a gyümölcscukor emésztetlen formában kerül a vastagbélbe, ahol az erjedés következtében fokozott gáztermelődés lép fel, kellemetlen tünetekkel: görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás, hasmenés.

 

Laktulóz kilégzési teszt

A laktulóz normális esetben kb. 120 perc alatt halad át a vékonybélen, és a vastagbélben lévő bélbaktériumok emésztik meg tejsav, ecetsav, metán és hidrogén képződése közben. A kontaminált vékonybél szindróma esetén a vékonybélben kórosan megnövekszik a vastagbélből származó bélbaktériumok száma, így a laktulóz bontása korábban megkezdődik. A rendellenesség folyamán az alábbi tünetek jelentkezhetnek: hasi puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, teltségérzet.

 

KULCSSZAVAK
laktózintolerancia  |   fruktózérzékenység  |   kontaminált vékonybél szindróma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít