egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szeborreás keratózis (keratosis seborrhoica vagy seborrhoeas verucca) nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű, időskori (főleg 50 év felett) bőrelváltozás, de fiatalabb egyénekben is megjelenhet.

 

Általában barna színű, megvastagodott, viaszos felszínű bőrelváltozás, amit időskori szemölcsnek is neveznek. Nem tévesztendő össze az anyajeggyel. Nem fertőző, nem fájdalmas és nem is minősül daganatnak. Általában a törzsön, fejbőrön és az arcon jelenik meg, de testszerte bárhol előfordulhat.

 

A betegség oka nem teljesen ismert, de a genetikai hajlam örökölhető, és valószínűleg a direkt napfény fokozza a kialakulás kockázatát.

 

A szeborreás keratózis tünetei

A növedék általában barna, de bármilyen bőrszínt felvehet a feketétől a fehérig. Kerek vagy ovális alakú, kiemelkedő, jól körülírt papula, mely szemölcsjellegű, olyan mintha a bőrre „ráragasztották” volna, nem fáj, nem viszket.

 

A tenyér és a talp kivételével bárhol előfordulhat, de nagyobb valószínűséggel jelenik meg a napfénynek kitett bőrterületen, illetve gyakran fordul elő csoportosan. Mérete általában nem növekszik. Felszíne irritálódhat (pl. ha a ruha dörzsöli), gyulladásra hajlamos, ilyenkor fájdalmassá válhat, viszkethet. Az elváltozás nem malignizálódik (nem alakul ki belőle rosszindulatú daganat). Terhesség, szoptatás során nagy számban jelenhetnek meg az elváltozások. 

 

Ha viszont nagy számban és hirtelen testszerte jelennek meg a szemölcsök, akkor az daganat jele lehet valahol a szervezetben pl. tüdőrák, emlőrák, leukémia, limfóma stb. (ezt nevezzük Leser-Trélat-jelnek).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fent említett tüneteket észleli, célszerű bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni, mert a bőrelváltozást el kell különíteni más kórképektől (pl. melanoma malignum, keratoma senile, basalioma pigmentosa stb.), hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjon a beteg.

 

Ha új, szokatlan bőrkinövés jelenik meg a testén, vagy egy régebbi kinövés/anyajegy alakja, mérete, színe megváltozik vagy vérzik, mindenképpen forduljon orvoshoz!

 

A szeborreás keratózis lehetséges szövődménye

A bőrt irritáló anyagok miatt kialakulhat bőrgyulladás a keratikus területeken. Mivel a keratikus bőrelváltozás kiemelkedik a bőr felszínéből, a ruházatba beakadhat vagy surlódásra, tompa, de nagyobb erőbehatásra is megsérülhet. Ilyenkor fontos a sebkezelés általános szabályait betartani, hogy megelőzzük a bőrsérülés gyulladását, felülfertőződését.

 

A szeborreás keratózis diagnosztizálása

A bőrgyógyász szakorvos a klinikai kép és tünetek alapján felállítja a diagnózist dermatoszkóp segítségével. Egyéb vizsgálatra a differenciált diagnózis miatt van szükség, különösen, ha az elváltozás sötét, kiemelkedő, tehát melanomára hasonlít. Ekkor szövettani vizsgálatra (hisztopatológia) kerül sor, amihez biopsziát végeznek, vagyis szövettani mintát vesznek a bőrből.

 

A szeborreás keratózis kezelése

Az elváltozás nem igényel kezelést. Ha az elváltozás azonban esztétikailag zavaró vagy rossz helyen van, gyakran beleakad a ruhákba, lehetőség van az eltávolítására. Ez lehetséges fagyasztással folyékony nitrogén segítségével, a bőrképlet kimetszésével, eltávolítható éles kanállal (Volkmann-kanál), elektrokauterrel vagy lézerrel.

 

Mit tehet szeborreás keratózis esetén?

Speciális megelőzési mód nem ismert, azonban a kockázat csökkenthető a direkt napsugárzástól való védelemmel, fényvédő krémek használatával.

 

A kinövést irritálni, piszkálni nem szabad, mert begyulladhat. Érdemes kerülni a direkt napfényt, és 50 faktoros naptejet használni, ha a szabadban tartózkodik.

 

Kapcsolódó tartalom: Napégés és fényvédelem

KULCSSZAVAK
időskori szemölcs  |   hámszemölcs  |   növedék  |   papula  |   Leser-Trélat-jel
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít